Neymar se bo zagovarjal pred sodnikom

Špansko sodišče je odločilo, da bo moral brazilski zvezdnik Neymar pred sodnika zaradi nepravilnosti ob prestopu v Barcelono.

Objavljeno
04. maj 2017 20.27
SOCCER-CHAMPIONS-FCB-JUV/
N. Gr.
N. Gr.

Barcelona - Saga o prestopu Neymarja iz Santosa v Barcelono se vleče že skoraj štiri leta. Katalonski velikan naj bi skrival pravo vrednost prestopa in ob tem neupravičeno prikrival gospodarsko korist ter se tako izognil davkom. Špansko sodišče že nekaj časa obravnava primer, zdaj pa je Neymarja poklicalo pred sodnika.

Ob brazilskem zvezdniku bodo morali na sodišče še njegovi starši, predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, njegov predhodnik Sandro Rosell ter oba kluba, Barcelona in Santos. Primer je na površje spravil investicijski sklad DIS, ta je trdil, da ni dobil dovolj denarja pri prestopu. Moral bi dobiti 40 odstotkov od 83 milijonov evrov odškodnine. Barcelona pa je javno objavila, da je bil prestop vreden 57,1 milijona evrov, od tega je 40 milijonov pobrala igralčeva družina, DIS pa je prejel le 6,8 milijona evrov.

Španski tožilci predlagajo dvoletno kazen za Neymarja in denarno kazen v višini 10 milijonov evrov. Običajno so v Španiji dvoletne ali krajše kazni za prve prekrške nenasilne narave pogojne, v vsakem primeru pa je težko verjeti, da bi Neymar pristal za zapahi. Barcelona je sicer že dobila kazen v višini 5,5 milijona evrov zaradi davčnih nepravilnosti pri tem prestopu. Neymar je pred časom z Barcelono podpisal novo petletno pogodbo.