Neymar tarča kritik zaradi simuliranja

Z izsiljevanjem prekrškov je brazilski zvezdnik Neymar pritegnil pozornost tudi vedno kritičnega Joseja Mourinha.

Objavljeno
07. oktober 2013 12.27
Spain Soccer La Liga
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Brazilski nogometni zvezdnik Neymar v dresu Barcelone pozornosti ni pritegnil le z dobro igro, temveč tudi namernim izsiljevanjem prekrškov pri nasprotnikih. Trenerji številnih moštev so se že obregnili ob njegovo simuliranje, med njimi tudi prvi mož Chelseaja Jose Mourinho, četudi Barcelona v tej sezoni ni več njegov najhujši konkurent.

Tako je nekdanji trener Reala iz Madrida po nedeljski zmagi Chelseaja zatrdil, da njegovi varovanci nikoli ne simulirajo prekrškov. »Poglejte Jürgena Kloppa trenerja Borussije, ki je bil kaznovan z dvema tekmama, ker se je pogovarjal s sodnikom in četrtim sodnikom. Kaj pa Neymar ali Balotelli? To so stvari, ki ji morajo urediti vodilni ljudje nogometa. Kdo pa sem jaz, da bi o tem odločal. Lahko le povem, kaj si mislim. Če ne bo nič storjenega, se bodo te stvari naslednji teden ponovile,« se je razgovoril Mourinho in še dodal: »Moji igralci se zavedajo, da bodo imeli težave z menoj, če bodo simulirali prekrške. Sovražim to početje.«

Že pred Portugalcem sta se nad potezami Neymarja zgražala trener Celtica Neil Lennon, ki je sredi tedna izgubil dvoboj lige prvakov z Barcelono, potem ko je bil njegov igralec izključen zaradi brce Neymarju, in Valladolida Juan Ignacio Martinez. Lennon je Neymarja označil za gledališkega igralca, Juan Ignacio Martinez pa je dejal, da ima Neymar eno napako, ki pa je on ne bo razkril.

Polemika se je dodatno razplamtela ta konec tedna, ko je Barcelona sicer prepričljivo premagala Valladolid (4:1), sodnik dvoboja pa ni dosodil dveh enajstmetrovk nad Neymarjem. Zanimivo, da so celo madridski časniki po tekmi zapisali, da je sodnik spregledal dva očitna prekrška v kazenskem prostoru nad Neymarjem, v današnji izdaji pa madridska Marca prinaša podatek, da je prav brazilski zvezdnik tisti, ki v prvi španski ligi prejme največ udarcev nasprotnikov.