Neznank je konec, Andrej Vombergar gre v Rusijo

Najboljši strelec Olimpije v jesenskem delu 1. SNL bo jutri sklenil pogodbo z Ufa.

Objavljeno
15. februar 2019 23.01
Posodobljeno
15. februar 2019 23.02
Andrej Vombergar je za Olimpijo igral malo tekem, a ji je z goli, skupno jih je v 1. SNL zabil 14, pomagal do naslova državnega prvaka. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Andrej Vombergar je naposled razrešil neznanke o tem, kje bo nadaljeval nogometno pot. Z 10 goli najboljši strelec Olimpije v jesenskem delu prvenstva je danes uskladil vse podrobnosti o prestopu k ruskemu prvoligašuUfa. Klub, pri katerem je kapetan slovenski reprezentant Bojan Jokić, drugi slovenski član moštva pa je Lovro Bizjak, in 24-letni napadalec sta se pogajala dva dneva, jutri (sobota) pa bo argentinski Slovenec tudi uradno podpisal pogodbo s 16. uvrščenim moštvom "premier league".
 

Maribor je bil redna stranka


Vombergar je k Olimpiji prestopil konec julija leta 2017 in že v prvi sezoni odločilno pripomogel k naslovu državnega prvaka. Zabil je enega od najbolj odločilnih golov za naslov v Ljudskem vrtu za Olimpijino zmago s 3:2. Čeprav pri šampionskemu trenerju Igorju Bišćanu ni igral veliko, je postal ljubljenec navijačev. Toda tudi po odhodu Zagrebčana se je znašel v nemilosti njegovega naslednika Beograjčana Ilije Stolice. Šele dežurni gasilec Safet Hadžić je Vombergarja vrnil med žive, pod taktirko  Zorana Barišića, ki ga je poskušal pozimi pripeljati k dunajskemu Rapidu, pa se je prelevil v enega od najboljših napadalcev v 1. SNL.

Vombergar je tudi v tej sezoni zabil gol Mariboru v Ljudskem vrtu pri zmagi zeleno-belih z 2:1, v minuli pa je bil tudi eden od režiserjev potrditve uvrstitve v pokalni finale, potem ko je pri vodstvu Maribora v LV z 1:0, ko je lovil zaostanek iz prve tekme z 0:3, podal za izenačenje na 1:1, s čimer je Olimpija dobila priložnost za dvojno lovoriko.

image
Predsednik Milan Mandarić je lanskega avgusta Vombergarja že pošiljal v Buenos Aires, zdaj pa bo zanj iztržil skoraj dva milijona evrov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Olimpiji do 2 milijona evrov, igralcu 400.000 €


Vombergar je z očetom Markom in s svojim zastopnikom od srede v Španiji v Almerii, kjer se za drugi del sezone pripravlja Ufa. Pri Olimpiji so igralca spodbujali k prestopu, saj se je predsednik Milan Mandarić že dogovoril o odškodninskem znesku. Olimpija bo zaslužila med 1,5 milijona € do 2 milijona €. Vombergar se je o svoji plači šele pogajal, zato je tudi prišlo do daljših pogovorov. Po vsej verjetnosti bo Vombergar v Rusiji letno zaslužil najmanj 400.000 €.

Odlične jesenske predstave Vombija, kot se ga je med navijači in igralci oprijel vzdevek, je opazil tudi selektor Matjaž Kek, ki mu je dal priložnost v B selekciji. Napadalec jo je izkoristil z golom proti Kitajski (2:2).