Nihče ni pričakoval tako hitrega konca

Pogovor pred derbijem: Nogometaš Olimpije Andraž Kirm in nekdanji trener Maribora Ante Šimundža.

Objavljeno
28. april 2017 23.28
Andraž Kirm, št.17, vezist Olimpije, na tekmi 1.slovenske nogometne lige - 1.SNL. Ljubljana, Slovenija 17.julija 2016. [1.SNL,nogomet,nogometaši,NK Olimpija,NK Celje,šport,Kirm Andraž]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Derbi med Olimpijo in Mariborom na največjem slovenskem štadionu Stožice je najboljše, kar lahko ponudi slovenski nogomet. Maribor hoče postati državni prvak že v Ljubljani, Olimpija lahko to samo prestavi. Pred tekmo sta spregovorila izkušeni nogometaš Olimpije Andraž Kirm ter nekdanji nogometaš in trener Maribora Ante Šimundža.

Ste pričakovali, da lahko že takoj zgodaj dobimo državnega prvaka?

Kirm:
Verjetno si niti Mariborčani niso predstavljali, da je lahko vsega konec tako hitro. Enako velja za nas. Tega nismo pričakovali, še manj smo si želeli. A še vedno lahko sezono rešimo z zmago v slovenskem pokalu, v tem trenutku pa je v prednosti osvojitev drugega mesta v državnem prvenstvu.

Šimundža: Ne bom trdil, da sem to pričakoval, toda glede na kadrovanje in usmeritev obeh klubov, sem bil prepričan, da je Maribor v veliki prednosti. Splet okoliščin je takšen, da ima Maribor prvo zaključno žogo že v Ljubljani, toda v derbijih to ne pomeni nič. Spomnimo se, ko je bila Olimpija še v tretji ligi in se je v pokalu pomerila proti Mariboru. Takrat smo videli, kako so te tekme vedno polne naboja in napetosti.

Kaj je razlog takšne razlike med Mariborom in Olimpijo?

Kirm:
Razlogov je več, toda kot igralec se težko spuščam v njih. Vsi v našem klubu, od vodstva do igralcev, nosimo del odgovornosti. Še nikoli v karieri nisem bil tako dolgo brez zmage, toda v nogometu so vzponi in padci. Če bi zmagali takoj na prvi spomladanski tekmi v Ljudskem vrtu, bi se morda odvilo drugače. Kasneje so se menjevali trenerji in igralci, kar je logično glede na slabe rezultate, a posledično ni niti uigranosti. Toda tega, da lahko Maribor postane prvak tako zgodaj, si ne bi smeli privoščiti.

Šimundža:
Maribor ima kontinuiteto, pravilno usmeritev in strategijo, Olimpija pa je v velikem zaostanku pri vseh omenjenih kriterijih. Zelo težko je priti na vrh in še težje je na vrhu obstati. To je Maribor dokazoval iz sezone v sezono, pretekla sezona pa je dokaz, da so v športu prisotna tudi nihanja. Naslov Olimpije je bila zgolj posledica srečnih okoliščin za ljubljanski klub in nesrečnih za mariborski.

Bo imela Olimpija zato večji motiv, da prepreči mariborsko slavje v Stožicah?

Kirm:
Že sama tekma z Mariborom je povsem dovolj velik motiv, sploh zdaj, ko nimamo veliko zmag. Jasno je tudi, da si nihče v Ljubljani ne želi, da bi bili Mariborčani prvaki v Ljubljani, zato bomo imeli še kanček več motiva.

Šimundža: Če moraš v derbiju iskati dodaten motiv, potem je to problem. Derbi mora biti sam po sebi toliko prestižen, pomemben in zanimiv, da je vsega dovolj. Če bo Olimpija iskala motiv v tem, da prepreči naslov Mariboru, potem je zares v težavah.

Andraž Kirm, kakšen pomen bo imelo dejstvo, da ste se spomladi že trikrat pomerili z Mariborom?

Ne bo imelo vpliva. Vsaka tekma je zgodba zase, tudi igralci se zelo dobro poznamo. Skrivnosti in presenečenj preprosto ni več.

Ante Šimundža, lahko pričakujemo, da bo Maribor zdaj ponovno ostal na vrhu za več sezon?

Težko sklepamo. Klubske usmeritve so različne. Poznam strategijo Maribora, zato vem, da je Maribor svetlobna leta pred vsemi ostalimi v Sloveniji.

Kako pomembno je, da za izenačeno prvenstvo dobimo boljšo Olimpijo in ne slabši Maribor?

Kirm:
Tudi Maribor si zagotovo želi močne Olimpije. Vsak je zgolj boljši, če ima pravo konkurenco. Pri Olimpiji smo si po naslovu prvaka želeli, da bi šla naša pot še višje, toda tokrat ni šlo. Naš cilj je, da se iz tega nekaj naučimo in se poberemo.

Šimundža: Če bi Maribor začel padati, bi imeli velik problem. Ostali morajo slediti najboljšemu, da se približajo, samo tako bomo imeli boljše prvenstvo. Naloga Maribora je, da ne dopusti, da ga drugi dohitijo. V vsakem primeru morajo vsi stremeti k boljšemu.

Andraž Kirm, kako ste zadovoljni s svojo igro?

V Ljubljani se dobro počutim, toda glede na vse, kar se je dogajalo, bi bilo lahko veliko boljše. Pozna se mi, da sem med pripravami manjkal štirinajst dni, toda nihče pri Olimpiji ni zadovoljen s trenutnim stanjem. Dobro se zavedamo, da bi morali pokazati veliko več.

Ante Šimundža, kdo je za vas najboljši igralec spomladanskega dela?

Nekaj igralcev je opozorilo nase, zato ni samo eden v ospredju. V vsakem klubu imajo paradnega konja, ki vleče naprej, prav tako imajo vsi tudi črno ovco, potem ko so od kakšnega igralca pričakovali veliko več, a ni dal nič od sebe.

Kje so v tej zgodbi Domžale?

Kirm:
Imajo drugačno razmišljanje kot mi in Maribor, saj morajo zaradi manjšega proračuna delati na drugačen način. Težje zadržijo svoje najboljše igralce, zato ne morejo ohraniti okostja moštva, da bi bili še močnejši.

Šimundža: Domžale imajo všečno igro z mladimi igralci, zato so vedno druge ali tretje v državi, potem pa odigrajo še eno ali dve koli v evropskih kvalifikacijah. Od te realnosti ne bežijo, zato niso resen kandidat, da bi ogrozile primat Maribora.

Imata Maribor in Olimpija dovolj konkurenčni ekipi za evropske preizkušnje?

Kirm:
V naši miselnosti mora biti, da nismo zadovoljni samo z uvrstitvijo v kvalifikacije, ampak se moramo poskušati uvrstiti čim dlje. To je dobro za slovenske klube in igralce, da jim zraste cena na mednarodnem tržišču. Odlično bi bilo, če bi se spet kakšen slovenski klub prebil v skupinski del evropskih tekmovanj. Še toliko lepše bi bilo, če bi bila to Olimpija.

Šimundža:
Zrelosti in izkušenj ima Maribor povsem dovolj, toda potem je ogromno odvisno od žreba in nasprotnika. Maribor zna odigrati evropsko, a kakšna osvežitev moštva bi bila dobrodošla. Ali iz mladinskega pogona ali iz drugega kluba. Toda dokler Maribor nima v rokah državnega naslova, je potrebno počakati z napovedmi.

In kakšen derbi lahko pričakujemo?

Kirm:
Dober derbi, ki bo nabit s pozitivnim vzdušjem in borbenostjo. Oboji želimo zmago, zato upam na bučno podporo s tribun, enako kot na zadnji pokalni tekmi proti Mariboru.

Šimundža: Zmagovalca nisem nikoli napovedoval. Želim si pravi derbi, tako na tribunah kot na igrišču. Naj vsi igralci pustijo srce na zelenici, da bomo potem videli všečno in dinamično tekmo.