Nikezić in Sretenović sta morala Rusijo zapustiti pod prisilo

Nogometaša Nikola Nikezić in Sreten Sretenović sta po končani lanski sezoni prekinila pogodbi z ruskim klubom Kuban Krasnodar potem, ko je vodstvo kluba uporabilo mafijske metode ustrahovanja in pretepanja. Srbski branilec Sretenović se je tako odpovedal 300.000 evrom, Črnogorec Nikezić pa 230.000 ameriškim dolarjem. Ruski klub vse obtožbe zanika.

Objavljeno
15. marec 2011 20.11
V.B., delo.si
V.B., delo.si

Moskva - Nekdanji nogometaš Domžal in Hita Gorice Nikola Nikezić ter član Olimpije Sreten Sretenović sta razkrila, da sta morala ruski klub Kuban Krasnodar po pretekli lanski sezoni zapustiti zaradi nasilja in groženj.

Tako osemindvajsetletni Nikezić kot dve leti mlajši Sretenović sta v sezoni 2010 branila barve drugoligaša Kubana, ki sta mu pomagala pri vrnitvi v prvo ligo. Oba sta imela pogodbi še za eno sezono, to je do 30. novembra 2011, a so jima v klubu svetovali, da naj pogodbi prekineta, saj ju ne vidijo več v moštvu. Ker sta oba ponudbo klubskega vodstva zavrnila, so v Krasnodarju uporabili prisilne metode in dosegli svoj cilj.

Srbski branilec Sretenović je zaradi groženj s pretepom 3. januarja letos podpisal sporazumno prekinitev pogodbe, s katero se je odpovedal 300.000 evrom, in se preselil k Olimpiji. Nikezić pa se grožnjam vodstva kluba ni uklonil, zato so na njem uporabili silo. V klubskih prostorih sta ga dva silaka, ki sta nosila tudi pištoli, 20 minut pretepala. Ker se je zbal za svoje življenje, je nazadnje podpisal prekinitev pogodbe, s katero se je odpovedal 230.000 ameriškim dolarjem. Zagrozili so mu, »da v Črni gori živi veliko Rusov, ki lahko kadar koli najdejo njega ali njegovo družino, zato naj ne počne neumnosti«. Nikezić se je kljub temu odločil spregovoriti, saj upa, da se po tem njegovem pričevanju podobni primeri ne bodo ponavljali.

Pri mednarodnem sindikatu nogometašev (FIFPro) ocenjujejo, da je takšno vedenje kluba povsem nesprejemljivo. »Ti nasilni incidenti nimajo nič opraviti s športom. To je navadno kriminalno dejanje, ki ga morajo obravnavati lokalni in nacionalni organi pregona. Zahtevamo, da se ruske oblasti zganejo in zagotovijo varnost vseh, ki živijo ali delajo v Rusiji.«

Vodstvo Kubana je sicer vse obtožbe zavrnilo z besedami, da gre za laži.