Nizozemec vznemirja Italijane, le kako ne bi Srečka Katanca?

Barcelona v ligi prvakov po nov čudež na svojem štadionu. Sodnik Björn Kuipers doslej še ni osrečil Juventusa.

Objavljeno
19. april 2017 01.36
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kaj novega lahko ponudi povratna tekma četrtfinala lige prvakov med Barcelono in Juventusom, potem ko je nogometna družina pred mesecem doživela tako rekoč vse? V zraku visi katalonski napad na Italijane z vsemi topovi in zanimivo bo spremljati, ali bo Juventus prvič v zgodovini zapravil tri gole prednosti s tekme v Torinu (3:0).

Lahko Barcelona kljub zaostanku treh golov izloči Juventus? Seveda lahko, repriza scenarija z 8. marca, s povratne tekme proti PSG, pa je vendarle manj realna kot napredovanje Juventusa. Ne zato, ker bi le enkrat letno praznovali dan žena, »čudeži« se namreč tudi v nogometu ne dogajajo vsak dan. Nad razpletom prve tekme so lahko navdušeni predvsem nevtralni ljubitelji nogometa, ki uživajo v golih na obeh koncih igrišča, številnih akcijah za gol in mojstrskih potezah najboljših nogometašev na svetu. Vse to lahko upravičeno pričakujejo nocoj, ko bo šlo za derbi pred 100.000 navijači na štadionu Camp Nou.

Morda lahko prav Camp Nou pomaga razrvani Barceloni, četudi velikost tamkajšnje zelenice sodi v standarden okvir 105 x 68 m. Barça na svojem dvorišču lažje razvija zanjo značilno igro, s katero melje tekmece. Prav vse letošnje poraze so Katalonci doživeli na tujem (Bilbao, PSG, Deportivo, Malaga, Juventus), zato ohranjajo upanje na nov zgodovinski večer, kar bi bile zmage s 4:0, 5:1, 5:0, 6:1, 6:2, ... Trener Luis Enrique in njegovi aduti bi sprejeli tudi izid 3:0, s katerim bi si priigrali dodatnih 30 minut za morebiten preboj v polfinale.

Je Juventus naiven kot PSG in pri sodnikih kotira enako (nizko) kot Parižani? Nekoč sloviti sodnik Pierluigi Collina, zdaj eden ključnih mož Uefine sodniške organizacije, je za povratno tekmo v Barceloni delegiral nizozemskega sodnika Björna Kuipersa, enega od poražencev zadnjega eura v Franciji. Italijani niso zadovoljni s potezo rojaka v Nyonu, hitro so izpostavili, da Juventus v štirih tekmah pod vodstvom Kuipersa ni niti enkrat zmagal ... Prav tako je bil sedanji Juventusov trener Max Allegri neuspešen na klopi Milana, ko se je slednji meril z Barcelono ob zvokih Kuipersove piščalke: Katalonci so prišli do zmage s 3:1 v četrtfinalni tekmi 2011/12 prek dveh enajstmetrovk ... Juventus je pod Kuipersom podobno neuspešen kot Slovenija s Srečkom Katancem. Slednji bi najraje kar preimenoval 44-letnika iz Oldenzaala, tako močno so se mu vtisnili v spomin poraza s Švico in Škotsko v gosteh ter remi z Litvo v Ljubljani.

Upajmo, da bo polfinalist iz para Juventus-Barcelona vendarle boljši na igrišču kot ob njem. Juve še nikdar ni zapravil prednosti treh golov (Dinamo Z., Lyon, Sevilla, Porto), ob tem se zdi, da Paulo Dybala, Gonzalo Higuain, Mario Mandžukić in drugi »grizejo travo« za trenerja Allegrija. To je slaba novica za Katalonce, ki ob dejstvu, da Enrique po koncu sezone odhaja na oddih, igrajo po načelu toplo-hladno.

Trenerja sta narekovala ritem že pred začetkom tekme. Allegri je namignil, da potrebuje Juve za napredovanje dva gola, Enrique mu je odvrnil: »Potem sem se uštel. Zabiti moramo šest golov, ne pet! Allegri gotovo razmišlja, kako naj se nas loti, mi nimamo teh 'težav': Italijane bomo napadli od prve minute tekme.«