Nizozemska stavi na stare moči: vrača se Advocaat

Prekaljeni 69-letni nogometni strokovnjak bo nizozemsko izbrano vrsto vodil že tretjič, nasledil je Dannyja Blinda.

Objavljeno
09. maj 2017 15.46
Netherlands Soccer Coach
J. P.
J. P.

Haag - Nizozemsko nogometno reprezentanco je že tretjič doslej prevzel izkušeni selektor, 69-letni Dick Advocaat, ki mu bo pomagal nekdanji kapetan »oranžnih« Ruud Gullit. Advocaat, ki bo do konca te sezone ostal tudi na klopi turškega klubskega velikana Fenerbahčeja, je bil na čelu izbrane vrste že v obdobjih med letoma 1992 in 1994 ter med 2002 in 2004.

Na čelu nizozemske ekipe, ki se ji ni posrečilo kvalificirati za lansko evropsko prvenstvo v Franciji, je nasledil Dannyja Blinda, ki mu je stolček spodnesel marčevski poraz z Bolgarijo (0:2) v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji. Razglašeni »oranžni« so po petih dvobojih šele na četrtem mestu skupine A. Možnosti za preboj na mondial imajo pičle, za vodilnimi Francozi zaostajajo že šest točk.

Advocaat, ki ga je tamkajšnja nogometna zveza (KNVB) uradno predstavila danes, je tako postal najstarejši nizozemski selektor, za seboj je pustil tudi Guusa Hiddinka, ki je predlani štel 68 pomladi. Novi selektor je sicer po koncu sezone načrtoval trenersko upokojitev, a so ga vodilni možje zveze prepričali, da je sprejel njihovo ponudbo.