NK Koper ostal brez licence za prvo ligo

Nogometni klub Koper pričakovano zaradi finančnih težav ni dobil licence za nastopanje v prvi ligi naslednjo sezono.

Objavljeno
03. maj 2017 15.05
bsa*nogomet
N. Gr.
N. Gr.

Ljubljana - Komisija nogometne zveze za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate, ki so sicer pričakovani, a bodo dvignili nekaj prahu. Obravnavali so licenčne prošnje za klube iz prve slovenske nogometne lige za sezono 2017/18. Devetim klubom so licenco za prvo ligo odobrili, podelili so tudi šest licenc za nastopanje v evropskih pokalih v prihodnji sezoni.

Osmoljenec je pričakovano Koper, ki licence ni dobil zaradi neporavnanih finančnih obveznosti do igralcev in neurejenih razmer v klubu. Koper ima do 15. maja možnost pritožbe na odločitev, ni pa še znano, ali jo bodo izkoristili ali ne. V podobnem položaju je bil lani Zavrč, ki je v dodatnih kvalifikacijah zadržal mesto med prvoligaši, a nato s pritožbo na licenčno komisijo ni uspel in se je bil prisiljen preseliti med drugoligaše. Od takrat je šla pot Zavrča strmo navzdol, sredi sezone so nehali nastopati tudi v drugi ligi.

Če se Koper želi izogniti podobnemu scenariju, bo moral hitro najti rešitev za finančno konsolidacijo kluba. Odkar ga je zaradi vmešavanja politike, predvsem Borisa Popovića v delovanje kluba kot glavni sponzor zapustila Luka Koper, se stanje zdi brezizhodno, prav tako pa niti podpisovanje pogodb z odsluženimi zvezdniki (Danijel Pranjić) ni najboljša pot naprej za klub, ki je v finančnih težavah.

Licence za prvo ligo so tako dobili Olimpija, Maribor, Gorica, Domžale, Radomlje, Aluminij, Rudar, Celje in Krško, za evropsko licenco pa niso zaprosili le Aluminij, Krško in Radomlje, ki ne ciljajo na Evropo.