Nogomet na kratko: Suarezu nagrada, Gallas se poslavlja

Prvi mož Uefe Michel Platini se zavzema za ponovno glasovanje o prireditelju SP 2022, če se sumi korupcije potrdijo.

Objavljeno
16. oktober 2014 12.08
Spain Suarez Golden Boot
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Barcelona - Urugvajski nogometni zvezdnik Luis Suarez, ki še vedno prestaja kazen po razvpitem ugrizu Italijana Giorgia Chiellinija na letošnjem brazilskem mundialu, se veseli priznanja za najboljšega strelca v Evropi v minuli sezoni. Prislužil si ga je s kar 31 doseženimi ligaškimi goli v majici Liverpoola, pri katerem si je kruh služil pred odmevnim prestopom k Barceloni. »Zahvalil bi se rad vsem, ki mi pomenijo največ v življenju, pa tudi nekdanjim soigralcem pri Liverpoolu, ne le za minulo sezono, temveč za vsa tri leta in pol, kolikor sem jih preživel v klubu. Hvala, ker ste me opazili, bila so fantastična leta,« je poudaril Suarez, ki si je nagrado »razdelil« z Realovim portugalskim zvezdnikom Cristianom Ronaldom. Priznanje mu je v Barceloni izročil nekdanji igralec in trener Liverpoola Kenny Dalglish, ki ga je pred tremi leti tudi pripeljal na Anfield in imel pomembne zasluge za razvoj Urugvajca v izjemnega strelca. »Sijajen nogometaš je, užitek ga je bilo opazovati med igro,« je poudaril Dalglish, Liverpoolova legenda Steven Gerard pa: »Luis, zaslužiš si to nagrado. 'Barça' je lahko vesela, da te ima, mi pa te bomo pogrešali.«

Gallas ne more več

Dolgoletni francoski reprezentančni branilec William Gallas je pri 37 letih naznanil konec kariere. »Nikoli ni lahko obelodaniti tako usodnega koraka. Ves čas si govoriš in upaš, da boš še lahko nadaljeval, a si moram odkrito priznati, da je zame prišel trenutek, ko ne morem več,« je dejal nekdanji zvezdnik Chelseaja in Arsenala, ki se je lansko jesen kot prvi nogometaš p(r)odal v Avstralijo in zaigral v dresu tamkajšnjega Pertha, pri katerem je tudi zapečatil kariero. Začel jo je sicer v Caenu in nadaljeval pri Marseilleu, nato pa je s trebuhom za kruhom odšel na tuje in pred nepričakovanim odhodom v Avstralijo nosil tudi majico Tottenhama. V 84 nastopih v dresu z državnim grbom je dosegel pet golov.

Platini podpira idejo o novem glasovanju


Prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini se zavzema za ponovno glasovanje o prireditelju svetovnega prvenstva leta 2022, če bo preiskava sumov korupcije pokazala, da so Katarci do organizacije tekmovanja prišli na nepošten način. »To poudarjamo že od začetka, toda, kot vem, je bilo doslej vse transparentno,« je poudaril Platini, tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Ta ima na mizi že izsledke preiskave o morebitni korupciji, ki pa še niso javni, čeprav so nekateri ugledni člani že pozvali vodstvo, naj javno razkrije, ali je bilo v tem primeru kaj narobe. Katar sproža še vrsto drugih polemik, predvsem glede visokih poletnih temperatur, zaradi česar pri Fifi razmišljajo o prestavitvi prvenstva na zimski termin. Vendar pa temu ostro nasprotujejo številni predvsem evropski kolektivi, saj bi takšna poteza podrla časovne urnike ligaških tekmovanj.