Nogometna reprezentanca Velike Britanije: London da, Rio ne

Angleška nogometna zveza je že sporočila, da za OI 2016 v Riu de Janeiru ne bo pristala na enotno britansko nogometno ekipo.

Objavljeno
09. oktober 2012 17.54
OLY-SOCC-BRA-GBR-MEN-ADV7/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Potem ko je na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu na nogometnih zelenicah nastopila enotna reprezentanca Velike Britanije, se bodo na naslednje OI 206 v Riu Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska znova skušali uvrstiti vsaka zase. Angleška nogometna zveza (FA), ki je kajpak tudi najvplivnejša med omenjenimi, je že sporočila, da ne bo več pristala na združeno britansko ekipo.

Nad njo niso bile najbolj navdušene niti ostale tri zveze, ki so se bale, da bi z reprezentanco Velike Britanije pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) ogrozile svoj individualni obstoj. Poleg tega so Škotska, Wales in Severna Irska protestiral tudi zaradi neenakovrednega vključevanja v reprezentanco. Selektor Stuart Pearce je denimo za London vpoklical nekaj nogometašev Walesa, Škotov ali Severnih Ircev pa ni bilo v moštvu.

»Ponosni smo, da lahko igramo pod svojo zastavo, mislim, da enako čutijo Škoti, Severni Irci in Valižani. Ne želimo ogroziti naše entitete. FIFA se je za letošnje OI strinjala s to potezo. To je zdaj mimo in mislim, da je čas, da gremo naprej,« je povedal generalni sekretar FA Alex Horne.

Na Otoku so reprezentanco združili prvič po OI 1960 v Rimu. Velika Britanija je v Londonu izpadla v četrtfinalu, ko jo je po 11-metrovkah premagala Južna Koreja.

Drugače je z žensko nogometno reprezentanco, ki je v Londonu pod zastavo Združenega kraljestva nastopila prvič. Kot je povedal Horne, obstaja precej večja možnost in tudi interes, da kot združena nastopi tudi v Riu.