Nogometne novice: Fifa išče način za zmanjšanje števila praznih sedežev, Angleži razprodali Wembley

Pri Mednarodni nogometni zvezi razmišljajo, kako bi na svetovnem prvenstvu leta 2014 poskrbeli za večjo obiskanost tekem.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.50
Posodobljeno
10. oktober 2012 16.50
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Mednarodna nogometna zveza (FIDA) želi na naslednjem svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji zmanjšati število praznih sedežev med tekmami na najvišji ravni.

Krovna nogometna organizacija išče nove ukrepe, s katerimi bi tudi zares napolnila štadione. Tekme so namreč uradno velikokrat razprodane, a se nato številni imetniki vstopnic na njih ne pojavijo, kar se je dogajalo tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem

»Prazni sedeži bodo vedno velika težava. Iščemo nove rešitve, kako bi jo čim bolj zmanjšali. Vemo, da štadionov ne bo nikoli mogoče povsem napolniti, saj bo vedno obstajal določen odstotek takšnih, ki imajo vstopnico, pa se nazadnje ne odločijo za ogled tekme,« je na posvetu organizacije Fifa v Londonu dejal njen marketinški direktor Thierry Weil.

Kot kaže, bo v boju s praznimi sedeži prevladala strategija možnosti premeščanja vstopnic do zadnjega dne pred tekmo. To bodo omogočili tudi s sodobnim spletnim sistemom prodaje, po katerem vstopnic ne bo mogoče izdajati v fizični obliki do dneva pred posamezno tekmo, tako da bodo lahko tisti, ki bodo imeli vstopnice v digitalnem svetu, pa jih ne bodo uporabili, te brez težav ponudili tistim, ki bi jih želeli imeti.

Poleg tega bo Fifa bržčas od partnerjev in pokroviteljev, ki dobijo precej brezplačnih vstopnic, v prihodnje zahtevala poimenski seznam tistih, ki bodo prišli na tekmo. »Tako ne bodo mogli reči, saj bodo vsi prišli, nazadnje pa na stadionu na tistem sektorju ni nikogar,« je zaključil Weil.

Angleži na razprodanem Wembleyju

London - Angleška nogometna zveza (FA) je danes sporočila, da je razprodala vse vstopnice za petkovo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo leta 2014, ko bodo na slovitem Wembleyju (90 tisoč sedežev) gostovali nogometaši San Marina, najmanjše in najslabše članice Evropske nogometne zveze.

Kot je dejal trener San Marina Giampaolo Mazza, je to izjemna novica za majhno državo. »To je za nas že majhna zmaga. Če upoštevamo, da nas je v San Marinu le 32.000, bi lahko na Wembley spravili tri naše države.«

San Marino in Anglijo pa povezuje še en zanimiv dogodek. San Marino sicer še nikoli v 22 letih, kolikor nastopa v kvalifikacijah za EP in SP, ni dobil nobene tekme, le enkrat, leta 2004, je v prijateljskem dvoboju ugnal Liechtenstein. A leta 1993 je v kvalifikacijah za SP tudi že gostoval v Angliji in dosegel gol že po osmih sekundah, kar je še danes najhitrejši zadetek na kvalifikacijskih tekmah za SP. Tekma se je sicer končala z izidom 7:1 v korist Angležev.

Testiranje inteligentnega gola

Hannover, - Potem ko je Mednarodna nogometna zveza pred meseci dovolila uvedbo tehničnih pripomočkov v nogometu, se začenja obdobje testiranja novih tehnologij. Tako so pri nemškem prvoligaškem moštvu Hannover 96 danes trenirali ob pomoči enega izmed dveh tehnoloških sistemov, imenovanega inteligentni gol (GoalRef).

Ta temelji na magnetnem polju v golu, tako da sistem v primeru, ko žoga prečka golovo črto s polnim obsegom, z zvočnim signalom opozori sodnika, kar je podobno vsakdanji uporabi pri tehničnem varovanju blaga v trgovinah. Za začetek bodo nogometaši na treningih predvsem preizkušali, kako se nova žoga - v njej je namreč bakrena tuljava - obnaša v primerjavi s prejšnjimi.

»Imam občutek, da je testna žoga nekoliko težja. Zaradi tega pa se tudi drugače obnaša in leti bolj naravnost,« je prve občutke ob testiranju opisal vratar Markus Miller.