Nogometni drobiž (2): po novem triminutne medicinske prekinitve

Luis Suarez bo v sredo igral za rezervno ekipo Barcelone, Daniele De Rossi zaradi poškodbe izpušča City.

Objavljeno
23. september 2014 16.37
SOCCER-ITALY/
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Zürich - Nogometu se ponovno obetajo spremembe pravil. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) namreč snuje uvedbo posebne triminutne medicinske prekinitve tekme, če bo glavni sodnik presodil, da bi lahko igralec ob trku s tekmecem utrpel pretres možganov. V času kratke prekinitve bi lahko nesrečnega igralca pregledala zdravniška služba. Pobuda o takšni novosti je dobila pospešek na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji, ko je nemški reprezentant Christoph Kramer v zračnem dvoboju z argentinskim branilcem Ezequielom Garayem dobil udarec v glavo, a vseeno še nekaj minut ostal na igrišču, nato pa ga je selektor Joachim Löw zamenjal, saj je kazal očitne znake zmedenosti. Vseeno ga je zdravniška ekipa toliko usposobila, da se je lahko udeležil slovesne podelitve odličij po koncu tekme. Fifa se je ravno zavoljo tega primera odločila okrepiti vlogo moštvenega zdravnika, ki bo na tekmah odločal o tem, ali je nogometaš po udarcu v glavo še sposoben nadaljevati obračun, in če bo zdravnik prižgal rdečo luč, bo moral nogometaš predčasno s terena. Po dodatnih usklajevanjih bo novo pravilo predvidoma sprejel izvršilni odbor Fife.

Suarez v sredo za Barcelonino rezervno ekipo

Najdražja okrepitev Barcelone v poletnem prestopnem roku Luis Suarez zaradi prepovedi uradnih tekem ne bo igral še dober mesec dni, bo pa zato v sredo odigral tekmo v dresu Barcine rezervne ekipe, ki se bo na prijateljski tekmi pomerila z mlado reprezentanco Indonezije. »Luis je trdo treniral, pokazal je veliko željo in jutrišnja tekma bo zanj dobra priložnost,« je povedal trener prve ekipe Luis Enrique, ki bo na urugvajskega »kanibala« prvič lahko računal 26. oktobra, ko bo na sporedu prvi letošnji el clasico.

Fernando Santos z grške na portugalsko klop

Namesto Paula Benta, ki se je z zvezo po štirih letih sodelovanja razšel po povsem nepričakovanem domačem porazu proti Albaniji v uvodnem dvoboju kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, bo na selektorski stolček portugalske izbrane vrste sédel Fernando Santos. Izkušeni strokovnjak, ki bo čez tri tedne dopolnil okroglih 60 let, je doslej štiri leta uspešno vodil Grčijo, s katero se je na prejšnjem evropskem prvenstvu predlani zavihtel do četrtfinala, na letošnjem mundialu v Braziliji pa do osmine finala. Santos je v trenerski karieri vodil izključno portugalske (Benfica, Porto, Sporting, Estoril, Estrela da Amadora) in grške klube (PAOK, Panathinaikos, AEK).

Tevez tudi v Martinovi nemilosti

Tudi novi argentinski selektor Gerardo Martino nadaljuje trend svojega predhodnika Alejandra Sabelle in še naprej zapira vrata v izbrano vrsto Carlosu Tevezu, ki je v zadnjem obdobju pri Juventusu v dobri formi, odločil je tudi sobotni derbi »serie A« z Milanom. Izkušeni 30-letni napadalec reprezentančnega dresa ni oblekel že tri leta, očitno pa bo v nemilosti tudi pri novem selektorju, v minuli sezoni sicer trenerju Barcelone. Ta je na seznam nogometašev za prihodnja dva obračuna uvrstil vratarja Sergia Romera in Nahuela Guzmana, branilce Pabla Zabaleto, Martina Demitchelisa, Marcosa Roja, Federica Fernandeza, Matea Musacchia in Santiaga Verginija, zvezne igralce Angela di Mario, Javierja Mascherana, Javierja Pastoreja, Lucasa Biglio, Enza Pereza, Roberta Pereyro, Erika Lamelo in Nicolasa Gaitana ter zvezdniško napadalno trojico Lionela Messija, Sergia Agüera in Gonzala Higuaina.

De Rossi bo izpustil tekmo s Cityjem

Italijanski nogometaš Daniele De Rossi bo zaradi poškodbe mečne mišice po vsej verjetnosti izpustil obračun v ligi prvakov, ko se bo njegova Roma pomerila z Manchester Cityjem. Vezist italijanske reprezentance, sicer najbolje plačani nogometaš Rome, se je poškodoval na tekmi domačega prvenstva proti Cagliariju, ki so jo Rimljani dobili z 2:0. Igrišče je v bolečinah moral zapustiti v 81. minuti.