Nogometni drobiž: mehiški politik dvignil prah z »brazilskimi opicami«

Grdi raček francoskega nogometa Nicolas Anelka je še eden od odsluženih asov, ki bodo kariero nadaljevali v Indiji.

Objavljeno
16. september 2014 00.49
FBL-MEXICO-QUERETARO-PUEBLA-RONALDINHO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ciudad de Mexico - Mehiški nogometni prvoligaš Queretaro, pri katerem bo zelo nenadejano kariero nadaljeval brazilski virtuoz Ronaldinho, zahteva kazen za lokalnega politika Carlosa Trevina Nuneza, ki na socialnem omrežju ni skoparil z rasističnimi žaljivkami na račun 34-letnega dvakratnega najboljšega nogometaša na svetu. »Poskušam biti strpen, a sovražim nogomet in vse, kar je znjim povezano. Sovražim ga še bolj, ker ljudje preplavijo ulice in povzročijo prometne zamaške. Dve uri sem potreboval za vrnitev domov. In to vse zaradi opice. Brazilske opice, ampak vseeno,« je član konzervativne Stranke nacionalne akcije (PAN) zapisal v objavi, ki je bila bliskovito izbrisana, a še prepozno, da ne bi dvignila izjemnega prahu v Mehiki. V klubu so se na njegove žaljivke ostro odzvali: »Obsojamo objavo, s katero je Nunez užalil našega nogometaša. Oblasti pozivamo, da zadevo preučijo in nestrpneža primerno kaznujejo.«

Rekord Hope Solo

Ameriška vratarka Hope Solo piše zgodovino, saj že na rekordnih 72 reprezentančnih tekmah ni prejela gola, nazadnje v dvoboju z Mehiko, ki so ga ZDA dobile s kar 8:0. Izkušena 33-letnica je v karieri nastopila v 154 mednarodnih obračunih, na skoraj polovici od njih ji ni bilo treba po žogo v mrežo. S tem je podrla prejšnji rekord rojakinje Briane Scurry, ki med letoma 1994 in 2008 ni pokleknila v 71 dvobojih. »Še vedno se počutim mlado in zdravo. Najboljše je še pred mano, upam, da že prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Kanadi,« je poudarila Hope Solo in dodala: »Pot je bila dolga, polna krvi, solza, potu. Bile so bolečine in bili so bleščeči trenutki. Kar nekoliko noro se mi zdi pomisliti, da je minilo že skoraj 15 let,« je poudarila Američanka.

Debuchy bo tri mesece prisilno počival

Francoski reprezentant Mathieu Debuchy, branilec angleškega prvoligaša Arsenala, bo moral na trimesečni prisilni počitek, saj je v sobotnem derbiju z Manchester Cityjem utrpel poškodbo gležnja. Prekaljeni 29-letnik, ki je pustil precejšen pečat na letošnjem mundialu v Braziliji, se je moštvu rojaka Arsena Wengerja priključil poleti in se brž dobro vklopil v novo sredino. Debuchyjevo mesto desnega branilca bo zdaj prevzel najstnik Calum Chambers.

Verratti še pet let v PSG

Član italijanske izbrane vrste, 21-letni zvezni igralec Marco Verratti, je še podaljšal zvestobo svojemu delodajalcu, francoskemu PSG, pri katerem si bo kruh služil še leto dlje - torej do 2019. Finančnih podrobnosti klub ni sporočil. »Ko sem načrtoval kariero, mi PSG niti na misel ni prišel. Zdaj pa, ko sem del moštva, bi rad nizal uspehe, zbiral lovorike in napredoval ob odličnih soigralcih,« je pojasnil Verratti, ki je nastopil tudi na nedavnem svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Anelka še ni rekel zadnje

Nekdanji francoski zvezdnik Nicolas Anelka kljub 35 letom še ni rekel zadnje in se bo pridružil številnim odpisanim asom, ki bodo kariero nadaljevali v novonastali indijski nogometni ligi (ISL). Sveži obraz moštva Mumbai City je bil na cesti od konca sodelovanja z angleškim West Bromwichem, pri katerem si je marca zapečatil usodo zavoljo spornega protižidovskega pozdrava. »Liga ISL bo očitno posrečena kombinacija uveljavljenih mednarodnih in najboljših domačih igralcev, kar obeta tekme, polne strasti,« je poudaril črni raček francoskega nogometa, ki bo v Indiji tekmoval ob boku rojakov Davida Trezegueta in Roberta Piresa, Italijana Alexa Del Piera in Angleža Davida Jamesa, medtem ko se bo sloviti Brazilec Zico preizkusil v trenerski vlogi pri Goi.