Nogometni drobiž: oboroženi neznanci v pisarnah Šahtarja

Wembley včeraj na prijateljski nogometni tekmi Anglije in Norveške doživel najslabši obisk po prenovi leta 2007.

Objavljeno
04. september 2014 16.07
Britain Soccer England Norway
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Donjeck − Pisarne ukrajinskega nogometnega šampiona in udeleženca lige prvakov Šahtarja iz Donjecka so včeraj napadli oboroženi moški, podrobnosti dogodka pa oblasti še preiskujejo. Donjeck je trenutno pod nadzorom proruskih separatistov, v njem pa vseskozi prihaja do spopadov med sprtima stranema. Na štadionu Donbass, kjer Šahtar domuje, je avgusta ob eksploziji dveh granat na igrišču za trening že prišlo do poškodb. Prav zato klub v tej sezoni domače dvoboje gosti na vzhodnem delu države, v Lvovu.

Brez usmiljenja do Gremia

Brazilska nogometna zveza ob rasističnih izpadih navijačev tamkajšnjega prvoligaša Gremia v dvoboju s Santosom ni pokazala nikakršnega sočutja, saj je slovito ekipo iz Porto Alegreja izključila iz nadaljnjega pokalnega tekmovanja. Zasedba nekdanjega selektorja brazilske izbrane vrste Luiza Felipeja Scolarija je v prvem obračunu osmine finala pokleknila z 0:2, njeni privrženci pa so se z rasnimi žaljivkami lotili tekmečevega vratarja Aranha, ki so ga pri vsakem dotiku žoge ozmerjali z »opico«. Brazilska zveza je poleg izključitve Gremio še udarila po žepu s 16.000 evri kazni, sodnik tekme Wilton Pereira Sampaio pa si je prislužil 60-dnevno prepoved piskanja, ker dvoboja ni prekinil.

Najslabši obisk na Wembleyju

Sloviti Wembley je včeraj doživel klavrn rekord. Prijateljsko nogometno tekmo Anglije in Norveške si je namreč ogledalo »zgolj« 40.181 nogometnih privržencev, kar je najmanj po prenovi leta 2007. Z drugimi besedami to pomeni, da je bila polovica štadiona, ki ima 90.000 sedežev, prazna. »Težko bo gledalce vrniti na tribune, saj naši kvalifikacijski nasprotniki (med njimi je tudi Slovenija) ne bodo pritegnili javnosti,« je ob pogledu na prazne stole tarnal selektor Roy Hodgson. Vratar Joe Hart pa je iskal razloge za klavrn odziv navijačev: »Težko je pričakovati večji obisk v sredo ob zelo poznem večernem terminu, saj se je začelo novo šolsko leto. Hvaležni smo vsem, ki so nas prišli bodrit.«