Nogometni drobiž: pohvale za München in London

V Argentini bodo otroci z imenom Messi odslej prepovedani. Ibrakadabra razmišlja o drugem delu avtobiografije.

Objavljeno
10. september 2014 18.17
SOCCER-EURO/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Berlin - Evropska nogometna zveza (Uefa) je pohvalila kandidaturi Nemčije in Anglije za (so)gostiteljici evropskega prvenstva leta 2020. Tedaj bo Uefa elitno tekmovanje stare celine izvedla v 13 mestih v 13 državah, Anglija kandidira z londonskim Wembleyjem, Nemčija pa s štadionom v Münchnu. Največ pozitivnih ocen so bavarskemu prizorišču zagotovili kakovost štadiona, lega mesta v osrčju Evrope in uspešnost Nemčije pri organizaciji velikih športnih tekmovanj v preteklosti. Angleški kandidaturi pa sta največ plusov prinesla ugled štadiona in infrastruktura v Londonu. Odločitev, katera mesta bodo gostila euro 2020, bo sicer padla prihodnji petek.

Messijem je odklenkalo

Iz civilnega matičnega urada v argentinskem Rosariu, rojstnem mestu najboljšega nogometaša na letošnjem mundialu v Braziliji Lionela Messija, so sporočili, da starši ne bodo smeli več poimenovati svojih otrok po priimku Barceloninega virtuoza. Direktor urada Gonzalo Carillo je pojasnil, da so prepoved uvedli v izogib popolni zmedi. »Starši otroka ne morejo poimenovati po priimku,« je poudaril Carillo. Te dni je namreč Lionelov oboževalec Hector Varela svojega sina dejansko krstil za Messija, a je moral pred tem pridobiti posebno dovoljenje tamkajšnjih oblasti. »Mnogi so svoje sinove poimenoval Lionel prav po Messiju, moj primer pa je bolj izpostavljen, ker je nekoliko drugačen,« je dejal Varela.

Za drobiž

Po poročanju britanskega Guardiana delavci, ki gradijo štadion Al-Wakrah za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju (s kapaciteto 40.000 sedežev), garajo v nevzdržnih razmerah in za pičlo plačilo 57 centov na uro. Nekateri naj bi bili v pogonu celo po 30 dni na mesec za dnevno plačo manj kot šest evrov, nekateri pa plačila niso videli že več kot leto dni in zato živijo v nečloveških razmerah. Prireditelji prvenstva so sicer odgovorili, da imajo res nekaj težav s plačilom nadur, da pa skušajo skupaj z izvajalcem odpraviti vsa neskladja. Za gradnjo infrastrukture je sicer namenjenih več kot 160 milijard evrov, a so vse glasnejše pridožbe o izkoriščanju in trpinčenju delavcev, predvsem migrantov iz Azije. V Dohi sicer zanikajo poročanje otoškega časnika, a v isti sapi napovedujejo ukrepe za izboljšanje delovnih razmer.

Ibra z novo avtobiografijo

Prva avtobiografija švedskega nogometnega zvezdnika bosanskih korenin Zlatana Ibrahimovića »Jaz sem Zlatan« je v domovini eden največjih knjižnih hitov vseh časov, kar je mojstra z žogo pariškega PSG spodbudilo, da bo koval železo, dokler je vroče, in objavil še nadaljevanje svoje avtobiografije, pod katero pa se ne bo podpisal avtor prve uspešnice, novinar David Lagercrantz. Prva knjiga je sicer na police zašla pred tremi leti, hkrati se je pojavila na švedskem in italijanskem trgu, njena prodaja je šla za med, odtlej pa je bila prevedena v številne svetovne jezike, tudi slovenskega.