Nogometni svet: Fredu enoletna prepoved, Twente brez Evrope

Nogometaš Šahtarja je bil na dopingu pozitiven med južnoameriškim prvenstvom v Čilu. Poškodba Marca Reusa.

Objavljeno
15. december 2015 18.17
Posodobljeno
15. december 2015 18.17
SOCCER-CHAMPIONS-PSG-SHA/
Š. Ro.
Š. Ro.

Rio de Janeiro - Zaradi pozitivnega dopinškega testa je brazilski nogometaš Fred kaznovan z enoletno prepovedjo igranja. Članu Šahtarja iz Donjecka, ki sicer ni v sorodu s starejšim soimenjakom, prav tako brazilskim reprezentantom, so med južnoameriškim prvenstvom v Čilu odkrili sledi prepovedanega diuretika hidroklorotiazida.

Fred je sicer do razsodbe še vedno igral za Šahtar, tudi na desetih tekmah v ligi prvakov. Južnoameriška zveza, ki je začetek kazni postavila na 26. junij, mu je sicer prepovedala igranje le na tekmah po njenim okriljem. Če bo Mednarodna nogometna zveza (FIFA) prav tako prepovedala nastope Brazilcu, bo to pomenilo, da 22-letnik ne bo smel igrati le še štiri mesece.

Grki odpovedali stavko

Grški nogometaši so odpovedali za ta teden napovedano stavko, saj so s krvno nogometno zvezo dosegli dogovor o izpolnjevanju zaveze, po kateri bi morali v zvezi in vodstvu prve ter druge lige poskrbeti za igralce, ki so ostali brez pogodbenih zneskov zaradi finančnih težav svojih klubov.

»Igralci smo prišli do skrajne meje potrpežljivosti in prenašanja večnih obljub. Siti smo zgolj obljubljanja,« je prejšnji teden sporočil grški sindikat nogometašev. Dodali so še, da niso imeli druge izbire, ker morajo poskrbeti za svojo poklicno, ekonomsko in materialno preživetje. Stavko so napovedali za tretji krog grškega pokala, tekme so na sporedu med 15. in 17. decembrom, ter na tekmah prve in druge lige med 17. in 19. decembrom.

Zdaj so namero preklicali, ker so dobili zagotovila, da bo zveza ustanovila poseben sklad za nogometaše, ki ostanejo brez pogodbeno določenih zneskov. Novico je potrdil tudi predsednik sindikata grških nogometašev Dionisis Dimopoulos, dogovor pa so dosegli na izrednem sestanku. »Prevladal je duh solidarnosti. Dosegli smo takojšnjo rešitev, tako da bomo lahko pomagali igralcem,« je dejal Dimopoulos. Sindikat igralcev bo nadzoroval delovanje sklada, ob morebitnem kršenju dogovora pa nova napoved stavke ni izključena.

Reus poškodovan

Napadalec Borussie iz Dortmunda Marco Reus se je poškodoval v prvem polčasu nedeljske prvenstvene tekme z Eintrachtom iz Frankfurta. Zaradi bolečin v dimljah ne bo mogel pomagati svojemu moštvu na sredini tekmi nemškega nogometnega pokala proti Augsburgu, so danes sporočili iz kluba.

Twente brez evropskih tekmovanj

Nizozemska nogometna zveza (KNVB) je prvoligaši Twenteju za tri leta prepovedala igranje v evropskih tekmovanjih in ga kaznovala s 45.250 evri, ker so goljufali pri dokumentaciji, potrebni za pridobitev licence za evropska tekmovanja, ter zaradi dejstva, da je nekdanji predsednik oškodoval klub pri prestopih igralcev.

KNVB je kaznoval Twente s prepovedjo igranja v Evropi, če do konca sezone ne odpravi vseh nepravilnosti, pa ne bo dobil niti licence za prvo in drugo nizozemsko ligo.

Potem ko je afera prišla v javnost, je predsednik kluba odstopil, vodstvo zveze pa je uvedlo preiskavo. V tej so našli še številne druge nepravilnosti, tudi pri dokumentaciji za pridobitev licence za nastop v evropski ligi 2014/15.