Nogometni svet: UEFA kaznovala kijevski Dinamo, Brugge in Napoli pred praznimi tribunami

Dinamo iz Kijeva bo moral zaradi nešportnega vedenja navijačev naslednjo evropsko tekmo igrati na praznem štadionu.

Objavljeno
25. november 2015 08.55
Posodobljeno
25. november 2015 09.21

Nyon - Evropska nogometna zveza (UEFA) je Dinamu iz Kijeva zaradi incidentov na tekmi s Chelseajem izrekla več kazni. Ukrajinski klub bo moral naslednjo domačo tekmo igrati na praznem štadionu, za nameček pa plačati še 100.000 evrov.

Za eno od kazni so odgovorni navijači Dinama, ki so na oktobrski tekmi lige prvakov s Chelseajem navijače nasprotnega kluba zmerjali z rasističnimi žaljivkami. UEFA je zaradi tega Dinamu prisodila kazen igranja pred praznimi tribunami. Ukrajinci so prejeli tudi denarno kazen, in sicer zaradi izgredov ter onemogočenega prehoda na stopniščih.

Evropska nogometna zveza pa je Dinamu izrekla še pogojno kazen dodatne tekme igranja pred praznimi tribunami, v primeru če se bo kršitev ponovila v naslednjih treh letih.

Kijevski klub bo naslednjo domačo tekmo pod okriljem Uefe igral 9. decembra proti Maccabiju iz Tel Aviva, to bo tekma šestega kola lige prvakov. To bo sila pomembna tekma za Ukrajince, ki si še lahko zagotovijo preboj v osmino finala. Po petih tekmah so namreč na tretjem mestu, z dvema točkama zaostanka za Portom in Chelseajem.

Brugge in Napoli pred praznimi tribunami

Nogometaši Bruggea in Napolija bodo četrtkovo tekmo evropske lige (21.05) odigrali pred praznimi tribunami štadiona Jana Breydela.

Belgijska policija in organizatorji tekme namreč v luči groženj s terorističnimi napadi islamskih skrajnežev ne morejo jamčiti za varnost navijačev. V Belgiji so sicer še vedno v veljavi posebni varnostni ukrepi zaradi bojazni pred terorističnimi napadi, podobnimi tistim v Parizu.

Zaradi nevarnosti pred terorističnimi napadi so zelo omejene tudi množične prireditve, vključno z nogometnimi tekmami. Zaradi varnostnih razlogov bodo posebni ukrepi veljali tudi za tekmo evropske lige v Bruggeu, ki je oddaljen le uro vožnje iz Bruslja.

Tamkajšnji župan Renaat Landuyt je tako že odpovedal prodajo vstopnic za tekmo petega kroga evropske lige na stadionu Jan Breydel. Gostitelji so razmišljali o možnosti, da bi dovolili ogled tekme le domačim privržencem, pa so se kasneje po nasvetu lokalne policije, ki zaradi protiterorističnih aktivnosti ne more zagotoviti dovolj policistov za varovanje tekme, odločili, da bodo za navijače obeh moštev zaprli vrata štadiona.

Paunović prevzel trenerski stolček Chicaga

Ameriško nogometno moštvo Chicago Fire bo imelo odslej nekaj balkanskega pridiha, saj je moštvo prevzel srbski trener Veljko Paunović.

Pri Chicagu so nujno potrebovali novega trenerja, saj so v tej sezoni na 34 tekmah dosegli le osem zmag in končali na zadnjem mestu.

Službo so zaupali 38-letnemu nekdanjemu nogometašu Paunovću, ki je leta 2011 zaključil profesionalno kariero in leto kasneje začel z delom v srbski reprezentanci U18, letos pa selekcijo do 20 let popeljal do naslova svetovnega prvaka.

»Na moštvo Chicago Fire gledam kot na ranjenega leva, ki le čaka, da sprosti vso svojo moč. Sem zelo navdušen, veselim se takšnih izzivov, ko dobiš priložnost narediti prvaka ter iz sebe iztisniti najboljše v vsakem trenutku,« je povedal Paunović.

Nekdanji reprezentant Srbije in Črne gore ima izkušnje z ameriškim nogometom, saj je zadnje leto svoje kariere igral za Philadelphio, pred tem pa je bil med drugim tudi član Partizana, Hannovra, Rubina iz Kazana in Atletica.