Nogometni svet: Na sojenju Mamiću tudi Modrić in Lovren, Jardim ostaja v Monaku

V Osijeku bosta na sojenju botru Dinama Zdravku Mamiću pričala tudi Luka Modrić in Dejan Lovren.

Objavljeno
07. junij 2017 20.40
cropix_mamic
N. Gr.
N. Gr.

Osijek - Afere se na Zdravka Mamića lepijo kot muhe na med in kljub temu, da zloglasni zagrebški nogometni funkcionar trdi, da gre le za politične zarote proti njemu, se zanka okrog njega vse bolj in bolj zateguje. V Osijeku mu sodijo zaradi domnevnega finančnega oškodovanja Dinama, utaje davkov in kopice nepravilnosti pri odmevnih prestopih nogometašev, ki so se dogajali v zadnjih letih. 

Mamića tožilstvo bremeni, da je z bratom Zoranom Mamićem, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom zagrebški klub oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko »off-shore« podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Sporni denar naj bi pridobili z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini pri prestopu Dinamovih nogometašev. Luko Modrića naj bi zaslišali v zvezi s podrobnostmi pri miljonskem prestopu v londonski Tottenham leta 2008, Dejana Lovrena pa glede podrobnosti prestopa v francoski Lyon dve leti kasneje. To sta sicer le dva posla, zaradi katerih preiskujejo Mamića, po nekaterih namigovanjih naj povsem čista ne bi bila niti lanska prodaja Marka Pjace v Juventus.

Sojenje so sicer prestavili z zagrebškega sodišča v Osijek, ker naj bi imel alfa in omega Dinama ter nekdanji podpredsednik hrvaške nogometne zveze na zagrebškem sodišču preveč povezav.

Jardim ostaja v kneževini

Portugalski trener Leonardo Jardim je danes podaljšal pogodbo z Monacom do leta 2020, so sporočili iz vodstva francoskega državnega prvaka, ki je v ligi prvakov izpadel šele v polfinalu proti Juventusu iz Torina. Jardim je v Monaco prišel junija 2014, ko je na klopi zamenjal Claudia Ranierija, v letošnji sezoni pa je bil potem, ko je klub po 17 letih pripeljal do naslova državnega prvaka, izbran tudi za najboljšega trenerja v francoski prvi ligi - ligue 1.

»Veseli smo, da bomo projekt lahko nadaljevali z Jardimom, ki je eden najboljših evropskih trenerjev. V treh letih je naredil veliko, svoje delo pa je potrdil z letošnjim naslovom državnega prvaka, zato smo ponosni, da smo pogodbo podaljšali do leta 2020,« je za klubsko spletno stran Monaca dejal Vadim Vasiljev, podpredsednik kluba.

»Počutim se del kluba in kneževine. Zelo sem vesel, da bom lahko nadaljeval delo v Monacu. Za nami so tri fantastične sezone, še naprej pa bomo delali s takšno strastjo, kot smo do zdaj. Prepričan sem, da je pred nami svetla prihodnost,«pa je ob podaljšanju pogodbe dejal Jardim, ki se je pred 42 leti rodil v Barceloni v Venezueli, pred prihodom v Monaco pa je bil trener še v Sportingu, Olympiacosu, Bragi, Beira-Maru in Chavesu.

Angleži brez Vardyja

Angleški trener na sobotni kvalifikacijski tekmi proti Škotski ne bo mogel računati na napadalca Leicestra Jamieja Vardyja, ki je na torkovem treningu staknil poškodbo. Ta naj ne bi bila hujše narave, a bo Vardy tekmo vseeno izpustil. Southgate namesto njega ne bo vpoklical novega napadalca, za mesto v prvi enajsterici treh levov tako kandidirajo Jermaine Defoe, Harry Kane in Marcus Rashford.