Nogometni svet: slovo vratarskega ostrostrelca Rogeria Cenija

Po 23 letih poklicnega igranja nogometa se je poslovil legendarni Rogerio Ceni, ki je v karieri zabil kar 131 golov.

Objavljeno
07. december 2015 16.26
afp FBL-LIBERTADORES-SAO PAULO-ESTUDIANTES
G. L.
G. L.

Sao Paulo - Najboljši strelec med vratarji na svetu Rogerio Ceni je svoj zadnji zadetek v profesionalni karieri že dosegel. Pri 42 letih se je odločil, da ima nogometa dovolj, njegova zapušina pa je 131 zadetkov, ki jih je nasprotnim vratarjem v 23 letih profesionalnega nastopanja zabil s prostih strelov in enajstmetrovk.

Brazilec je praktično vso svojo kariero preživel pri znamenitem Sao Paulu, s katerim je med drugim osvojil svetovno prvenstvo 2005, medcelinski pokal 1993, v omenjenih letih pa je s svojim klubom dvignil tudi lovoriko v pokalu libertadores.

Ceni je bil tudi član brazilske reprezentance, ki je leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem osvojila naslov svetovnih prvakov, s prejšnjo generacijo kariok pa je leta 1997 slavil še na pokalu konfederacij.

Osem tisočakov kazni za rdeči karton

V nemški bundesligi ne poznajo milosti, ko gre za sankcioniranje nešportnih potez. Vodstvo lige je namreč soigralca Kevina Kampla pri Bayerju iz Leverkusna Sebastiana Boenischa zaradi grobega prekrška, po katerem je na sobotni tekmi proti Herthi dobil rdeči karton, kaznovalo z 8000 evri denarne kazni in dvema tekmama prepovedi igranja.

Branilec je v 18. minuti nevarno štartal na tekmeca Yannija Regäsela in si prislužil izključitev, nato pa je ob odhodu z igrišča še odrinil četrtega sodnika in si prislužil še dodatne sankcije s strani zveze. Njegovo obnašanje so pri disciplinskem organu opredelili kot »grobo igro«, zaradi česar je nogometaša doletela tudi tako visoka denarna kazen. 

Grki bodo stavkali

V grški ligi bodo nogometaši v prihodnjem tednu začeli stavkati. Razlog je neizpolnjevanje dogovora s strani grške nogometne zveze, po katerem bi morali v vodstvu prve ter druge lige poskrbeti za igralce, ki so ostali brez pogodbenih zneskov zaradi finančnih težav svojih klubov.

»Igralci smo prišli do skrajne meje potrpežljivosti in prenašanja večnih obljub. Siti smo zgolj obljubljanja. Zahtevamo samo to, do česar smo upravičeni,« so sporočili pri tamkajšnjem sindikatu nogometašev. Druge izbire, kot pravijo, nimajo, saj morajo poskrbeti za svojo poklicno, ekonomsko in materialno preživetje.

Stavkati bodo po napovedih pričeli med 15. in 17. decembrom, ko so na sporedu tekme 3. kola grškega pokala, nato pa bodo bojkotirali tudi tekme prve in druge lige, ki bodo med 17. in 19. decembrom.