Norvežani enotni: Ciper je zelo slab

Jutrišnji tekmec Slovenije v kvalifikacijah na nogometno SP 2014 Ciper odpisan v boju za SP, toda nikoli ne veš ...

Objavljeno
08. september 2013 21.04
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Ciprska reprezentanca je tudi na Norveškem nadaljevala slab niz rezultatov v kvalifikacijah za Brazilijo 2014. »Vikingi« so po tekmi zatrjevali, da s tako slabim tekmecem že lep čas niso igrali. Kljub temu morajo biti Slovenci zelo previdni.

Zadnja ciprska zmaga sega v 11. 9. lani, ko je v Larnaki padla Islandija, odtlej so sredozemski nogometaši nanizali 6 porazov in odmeven remi s Švico v Nikoziji. Ciper je tedaj igral v izjemno zaprti postavitvi brez klasičnega napadalca – s Christofijem, ki sodi med krila –, Švica pa ni imela veliko možnosti za preboj čvrstega bunkerja.

Tudi v Oslu je bil »koncept« Ciprčanov podoben. Do vodilnega gola Elyounousssija, ko je naredil napako 36-letni Siniša Dobrašinović (43. minuta), so imeli Norvežani žogo v svojih nogah 65 odstotkov igralnega časa. Ciper je pokazal malo (»Le čakal je,« je bil presenečen norveški selektor Egil Olsen.), zagrozil je le v začetku drugega polčasa, drugi norveški gol pa mu je spodrezal krila. Gostje so predstavili tudi klasičen repertoar: Efstathios Aloneftis je denimo že v 10. minuti zahteval enajstmetrovko ... »Seveda je Norveška zasluženo zmagala, toda v torek nima veliko možnosti proti Švici, ki je z naskokom najboljša reprezentanca v skupini, in sicer tako po talentu igralcev kot v taktičnem smislu. Boj za drugo mesto pa je seveda še odprt. Norvežanom ga nismo pokvarili, zdaj načrtujemo, da ga bomo komu drugemu, najprej že Sloveniji,« je po porazu v Oslu razmišljal ciprski selektor Nikos Nioplias.

Kljub vsemu morajo biti izbranci Srečka Katanca previdni in osredotočeni na svoje naloge, v nasprotnem primeru bodo le stežka prebili robustno zasedbo Cipra, ki je v Oslu začel v postavitvi 4-3-2-1. »Da je Ciper tako slab, si nisem mislil. Toda gre za zelo kompaktno ekipo, ki razpade šele po drugem prejetem golu. Mi smo do 66. minute močno trepetali, saj je Ciper tudi po zaostanku enega gola 'ohranil formacijo',« je denimo razmišljal norveški vezist, rojen na Kosovu, Ardian Gashi.