Nov pripor in 1,85 milijona evrov varščine za Mamića

Izvršnemu predsedniku hrvaškega nogometnega prvoligaša očitajo finančne malverzacije pri prestopih igralcev.

Objavljeno
20. november 2015 12.21
FBL-CROATIA-DINAMO-MAMIC-CORRUPTION
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zagreb − Zagrebško sodišče je sinoči izvršnemu predsedniku nogometnega prvoligaša Dinama Zdravku Mamiću zavoljo domnevnih finančnih malverzacij pri prestopih igralcev naložilo mesec dni pripora, za izpustitev pa bo moral razvpiti ekscentrik plačati 1,85 milijona evrov varščine. V priporu ostaja tudi njegov sin Mario.

Hrvaška policija je Zdravka in še štiri druge osumljence znova prijela v sredo zaradi suma, da so klub odškodovali za približno 10,5 milijona evrov. Izvršnega predsednika so pred tem prijeli že letošnjega julija zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi klub in državo oškodoval za debelih 17 milijonov evrov.

Tedaj so šli v roke policiji tudi njegov brat Zoran Mamić, nekdanji direktor Dinama Damir Vrbanović in uslužbenec davčne uprave Milan Pernar, vsi pa so bili sredi julija izpuščeni v zameno za varščino. A sodišče se je včeraj odločilo za razveljavitev julijske varščine za Zdravka Mamića v višini 921.000 evrov, kolikor bo svojeglavi funkcionar dobil vrnjeno, a mu je obenem določena nova varščina, dvakrat višja kot prva.

Za njegovega sina Maria so določili 658.000 evrov varščine, če se hoče braniti s prostosti, vpletena pa sta tudi podjetnika iz Istre Igor Krota (varščina 526.000 evrov) in Sandro Stipančić (263.000 evrov), medtem ko so Vrbanovića včeraj izpustili na prostost, ker je plačal 131.500 evrov varščine po prvem prijetju letošnjega julija. Sporne transakcije so se med drugim zgodile tudi pri transferjih Maria Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Boška Balabana, Georga Kocha, Davorja Vugrinca, Mathiasa Chaga in drugih nekdanjih Dinamovih igralcev.