Novaković: Gol v Lvovu bi bil zelo pomemben

Prvi napadalec zdajšnjega reprezentančnega rodu Milivoje Novaković je pripravljen za ukrajinski izziv.

Objavljeno
13. november 2015 01.32
Slovenska nogometna reprezentanca, trening na Brdu Brdo 10.11.2015 [nogomet,trening]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Brdo pri Kranju – V slovenskem taboru se zavedajo posebnosti gostujoče tekme v izzivu, kakršnega prinaša izločilni dvoboj dodatnih kvalifikacij za euro 2016. Gol, dosežen v gosteh, šteje »dvojno«, kar se je izkazalo za resnično tudi pred šestimi leti v Moskvi. Za gole so odgovorni napadalci, o čemer smo se pred jutrišnjim gostovanjem v Ukrajini pogovarjali s prvim strelcem tega rodu Milivojem Novakovićem.

Kako dobro ste se pripravili za nov zgodovinski dvoboj z Ukrajino?

Dobro smo pripravljeni in povsem se zavedamo pomembnosti prihajajočih tekem, to je ključno. Na začetku smo se soočili s poškodbo Roberta Berića, kar nam je spremenilo del načrta, v seštevku pa smo izpolnili načrtovano. Pred nami sta dve izjemno zahtevni tekmi z močno Ukrajino, toda razmišljamo pozitivno. Fantje smo stopili skupaj, naredili bomo vse za uspeh.

Kaj pričakujete na igrišču?

Vemo, kaj nas čaka, ogledali smo si nekaj tekem Ukrajine v minulih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Taktičnih rešitev, ki nam jih je vcepil selektor, raje ne bi razkril v javnosti. Tako mi kot Ukrajinci premoremo prednosti in slabosti. Slednje smo izluščili tudi pri Ukrajincih in poskušali jih bomo presenetiti. Morebiten gol, dosežen v gosteh, bi bil izjemno pomemben. Kdo ve, morda pa bomo v dveh tekmah odigrali več kot 180 minut dvoboja.

Pred šestimi leti vam je omogočil upanje na senzacijo v dvoboju z Rusijo prav doseženi gol v Moskvi.

Ko je Pečnik tedaj zabil gol, smo takoj dobili občutek, da bomo na mundial v Južno Afriko napredovali mi. Ne vem, kako bi opisal ta občutek. Tedaj smo dihali kot eno in tudi tokrat bo enotnost vseh v Sloveniji zelo pomembna. Igralcem, ki jih pred šestimi leti ni bilo zraven, smo kar dobro prenesli izkušnje iz tedanjih tekem z Rusi.

Bi v Lvovu sprejeli tudi remi?

Na to bi lažje odgovoril po torkovi tekmi ... Verjemite, da ne znamo igrati na remi. Na sleherni tekmi želimo zmagati in tako bo tudi v Lvovu. V vsakem primeru bo najbrž odločala potnika v Francijo šele povratna tekma v Mariboru.

Ste si Maribor res izbrali reprezentanti?

Ah, ne. Saj ni pomembno, kje igramo. Kar šteje, je, da stopimo skupaj in se vrnemo iz Ukrajine z ugodnim rezultatom. Prav aktivni rezultat bi namreč v Ljudski vrt prinesel najboljše vzdušje.

Tradicionalno ste največ pozornosti namenili lastni igri, tudi tokrat na Brdu ni bilo drugače.

Nobena analiza tekmeca ti ne bo kaj veliko pomagala, če sam ne igraš na optimalni ravni. Taktično smo pripravljeni za vse pasti, ki jih prinaša dvoboj, ključen pa bo seveda naš odziv na igrišču, naša igra.

Septembra ste doživeli nesrečen trenutek med tekmo v Baslu, ko ste si poškodovali ramo. Koliko vas to še ovira med igro?

Po takšni poškodbi se ni enostavno vrniti na igrišče. Maksimalno sem delal zase, naredil sem vse, kar sem lahko za čimprejšnjo vrnitev in poškodba ter posledice so očitno za mano. Na Japonskem sem odtlej odigral nekaj tekem, tudi na zadnji pred odhodom sem igral 60 minut in zabil dva gola ... Morda mi je sprva primanjkovalo moči, toda iz dneva v dan sem bil bolje pripravljen. Ob tem lahko dodam, da imam veliko izkušenj s tekmami, kakršni nas čakata, zato kar dobro vem, kako optimalno razporediti moči.

Omenili ste gola ... Predvsem drugi gol, ki ste ga zabili po pravem šprintu čez polovico igrišča, je bil zgovoren.

Gol je resda le gol, gotovo pa je nekaj posebnega, če pretečeš 60 metrov in nato zabiješ gol. To so lepi občutki.

V dneh pred tako velikim izzivom, kakršen vas čaka že v soboto, je pomembna tudi psihološka priprava, mar ne?

Gotovo. Velik del naloge smo opravili že prvi dan, ko smo si pogledali v oči in drug drugega opozorili, kako pomembni dnevi so pred nami in za kaj bo šlo jutri ter v torek. Morda so mlajši nogometaši na to gledali malenkost drugače, toda naloga nas starejših je bila prenesti izkušnje nanje. To so največje tekme v karieri, na katerih običajno nimaš priložnosti za popravni izpit.

Je prav zaradi tega morda v jati čutiti večjo napetost kot običajno?

Morda, jaz na to resda gledam drugače in si ne nalagam takšnih bremen. V kvalifikacijah smo dosegli, kar smo dosegli, imeli smo dobre in slabe dneve, toda to je zdaj pozabljeno. Imamo še eno priložnost za nastop na euru. Če nam bo uspelo, bomo razveselili sebe in vso državo, v nasprotnem primeru vemo, kaj nas čaka. Ponavljam: vse bomo naredili za uspeh, potem pa bomo videli, ali bo to dovolj. Tako je pač v nogometu.

Ste bili po žrebu zadovoljni z razpletom in Ukrajino?

Če sem povsem iskren, se s tem nisem obremenjeval, saj bi bili vsi tekmeci iz močnejšega bobna v primerjavi z nami favorizirani, vsi bi bili na papirju močnejši od nas. Bolj pomembno od imena tekmeca je, da si na ključen večer v optimalni formi, sicer ne moreš izkoristiti morebitne priložnosti za uspeh, ki bi se ti ponudila. In na tem smo v minulih dneh delali največ.

Menite, da nas bodo Ukrajinci zaradi razpleta dvoboja iz leta 1999 vzeli še bolj resno?

O tem sem prepričan, saj smo jih tedaj dobro šokirali. Spominjam se, kako močno je tedaj stala za reprezentanco celotna država, ves narod. To bi bilo lahko najboljše sporočilo za vse nas tudi tokrat.