Novaković: Po Albaniji brez morebitnih alibijev

Slovenski nogometni reprezentanti so se zbrali na Gorenjskem. Napadalec Omiye Novaković je prepričan, da niso rekli zadnje besede.

Objavljeno
02. september 2013 18.09
Trening slovenske reprezentance. Nogometaš Boštjan Cesar. V Kranju 29.5.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – »Dober si!« Tako je Srečko Katanec komentiral pogled v desno nogo Tima Matavža, ki po tekmi PSV v Milanu še ni najboljša. Čeprav je selektor odpovedal načrtovan današnji trening, je v pripravljalni bazi slovenske nogometne reprezentance vladalo delovno vzdušje. Da se vse začne in konča na treningu, je potrdil tudi prvi strelec te generacije Milivoje Novaković.

»Priprave za tekmo se vselej začnejo na igrišču, med vadbo. Vemo, kaj nas čaka, vemo, da bo prihajajoči teden bržkone odločilen v boju za tako želeno drugo mesto, in vemo, da nimamo 'pravice' do spodrsljaja. Že petkova tekma z Albanijo v Stožicah bo ključna,« nam je razgrnil misli Milivoje Novaković. »Nova« je brez večjih težav prebrodil sedemurno časovno razliko med Tokiem in Ljubljano, skupaj z Zlatanom Ljubijankićem sta krenila na pot v nedeljo ob 1. uri zjutraj, ob 8. uri sta bila v Münchnu in nato čez dve uri že v rodnem mestu.

Med vsako tekmo ob 4 kg

Ljubljančanov na Finskem ni bilo, tokrat, ko gre zares, sta nared, Novaković je bil glavni akter tudi pri zadnji zmagi nad vodilnim japonskim klubom Yokohamo. »Dobro, da smo prekinili negativni niz, o razlogih zanj pa v javnosti ne bi govoril. Škoda, da sem se julija poškodoval, tedaj sem res igral v sanjski formi. Toda v zadnjem tednu sem odigral že tri tekme, tako da sem – s težkimi nogami – spet v pravem ritmu. Do petka bo vse ok,« trdi Novaković, ki ima svoje mnenje tudi o Japonski in tamkajšnji ligi: »Urnik tekem je zelo natrpan, kar je lahko – v povezavi z visoko temperaturo in vlago v zraku – kar naporno. Nekateri soigralci so po vsaki tekmi lažji za 4 kg, tako so izčrpani. Toda sam s tem nimam težav. To je poklicni šport in vemo, kako in zakaj deluje ta stroj.«

Pri 34 letih deluje sloko kot najstnik, v sebi premore bogate izkušnje. Takšni igralci nosijo največje breme pred tekmami, kot bo petkova, ko bo šlo za biti ali ne biti. Zato so ga vzeli Japonci (»Ti neradi prevzemajo odgovornost.«) in ga je obudil od mrtvih Srečko Katanec.

»Uf, veste koliko takšnih tekem sem že odigral? Veliko. Morda pritisk čutijo mlajši igralci, mi, starejši gotovo ne. Prav vse imamo v svojih rokah, čeprav naš položaj na lestvici ni obetaven,« razmišlja strelec 21 golov za slovensko izbrano vrsto.

Milivoje Novaković se je v zadnjih mesecih kar nekako sprijaznil z vlogo rešitelja reprezentance, ki so mu jo vse od njegove vrnitve v jato – 22. marca, ko je zabil gol Islandiji, ki pa je v drugem polčasu zasukala rezultat – oprtali mediji. Od prve tekme z Islandci je šlo junija le še navzgor (Bielefeld, Reykjavik), avgusta – brez Novakovića – v Turkuju pa spet slabše.

»Ah, pozabite tekmo s Finsko, selektor gotovo ve, kakšne informacije je pridobil v Turkuju, in le to šteje. Seveda sem si ogledal ta dvoboj. Na sporedu je bil v neugodnem terminu, veliko nas je bilo odsotnih, številni, ki so bili na Finskem, pa niso bili tako pripravljeni, kot bodo za tekmi z Albanijo in Ciprom. Drži pa naslednje: en igralec ne more zmagati ali izgubiti tekme,« je prepričan napadalec iz Novih Jarš, o svoji vlogi in značaju pa vendarle dodaja: »Sem tip igralca, ki poskuša vselej zmagovati. To velja tako na igrišču kot v zasebnem življenju. Želim pač zmagati.«

Upa na podporo navijačev

Raje kot na Finsko se ozre v junijski tekmi v Nemčiji in na severu Atlantika. »Iz tistih dni lahko črpamo samozavest in zaupanje v moč reprezentance. V Reykjaviku smo igrali zelo zrelo in na tem lahko gradimo optimizem,« je prepričan Ljubljančan. Proti Albaniji pričakuje »prvenstveno« tekmo, agresivne dvoboje in čvrst nogomet. »Saj vsi vemo, za kaj bo šlo, po tekmi ne bo več iskanja izgovorov ali alibijev. Vsak med nami mora najprej pri sebi razčistiti, ali se zaveda, kaj nam tekma prinaša in pomeni. Selektor nam bo že razkril pot do zmage, ki za nas edina šteje.«

Novaković računa tudi na glasno podporo rojakov in someščanov. »Vem, kakšen je gospodarski položaj v Evropi in posebej pri nas, kljub temu pa upam, da se bo na tribunah zbralo čimveč navijačev.«