Novaković po Švici opravil še z Litvo

Slovenski nogometaši z zrelo igro prvič doslej premagali še Litvo. Novembra derbi vodilnih na Wembleyju.

Objavljeno
13. oktober 2014 01.55
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Vilnius – Po sinočnjem večeru se že ve, da bo slovenska reprezentanca v igri za nastop na evropskem prvenstvu vse do zadnje tekme kvalifikacij 12. oktobra 2015 v San Marinu. Po dobri igri je namreč prvič doslej premagala Litvo in bo novembrsko gostovanje v Londonu pričakala na 2. mestu skupine E.

Slovenci so potrebovali kar nekaj minut, da so osvojili »pravila igre«, ki vladajo na umetni travnati površini. V takšnih razmerah so veliko bolje delovali gostitelji, ki so pol ure igre modro čakali na svoji polovici, očitno so se odločili za taktiko nasprotnih napadov. Litovci so tako močno zgostili enajsterico od kazenskega prostora do sredinskega kroga, da Katančevi igralci niso mogli prebiti domače trdnjave niti z obema bočnima nogometašema Brečkom in Struno visoko na njihovi polovici. Še več, prava šprinterja Novikovas in Černych sta dobro izkoriščala prazen prostor, ki je nastajal na obeh straneh slovenskega dela igrišča.

V 21. minuti je na »štadiončku« zavladala velika evforija, potem ko so domači nanizali tri nevarne akcije. Kot da bi bili baltski aduti hitrejši in bolje tekaško pripravljeni. Novikovas je prehitel celotno linijo Kirm-Kurtić-Struna ... Že prej pa je napako že premaganega vratarja Samirja Handanovića – ta je napačno ocenil dolžino leta žoge po predložku Černycha – izničil domači adut Matulevičius, ki je žogo na golovi črti porinil v mrežo, toda nahajal se je v ofsajdu.

»Dajmo, fantje! Samo stojimo, tako ne bo nič!« je prekinil apatijo Milivoje Novaković, ki je zaman nabiral kilometrino v napadu in čakal na kakšno uporabno žogo. Vzpodbuda Novakovića in prilagoditev na podlago sta le prinesli težko pričakovan scenarij slovenskega selektorja Srečka Katanca. V trenutkih največje nemoči so Slovenci zabili dva gola, imenitno so izkoristili previsoke ambicije naivnih Litovcev. Domačo mrežo je načel »Novagol«, ki je izkoristil podajo Nejca Pečnika – ta je pričakovano zamenjal Valterja Birso, druga menjava v začetni enajsterici v primerjavi s Švico pa je bila Mertelj-Stevanović – po akciji Andraža Kirma. Le štiri minute zatem so Slovenci izpeljali še najlepšo akcijo po tisti čudoviti za 0:1 v Reykjaviku: Kirm, Kurtić in Kampl so opravili z Litovci, Novaković je z dvema streloma vnovič premagal Giedrusa Arlauskisa – 0:2! »Herr Doppelpack«, kakor so v času rešetanja tekmecev v bundesligi nadeli vzdevek Novakoviću, je zabil svoja 27. in 28. gol za Slovenijo.

Slovenci so si priigrali sanjsko izhodišče za drugi polčas na pravi način: spustili so žogo, igrali in kombinirali po tleh, dobro so unovčili večje tehnično znanje. Gostitelji so nadaljevali z opazno spodrezanimi krili in le malo je manjkalo, da bi se v 51. minuti vpisal med strelce še Kevin Kampl. Sijajna naveza Kampl-Novaković je imela v nogah tretji gol, toda Novaković je Kamplu vrnil premočno podajo. V drugem polčasu je šlo za kar dobro igro gostov, ki že dolgo niso igrali tako zanesljivo kot v vilniuškem gozdu. In, ne nazadnje, Katančevi Slovenci so podrli še en mit: v tretji medsebojni tekmi so prvič premagali Litvo. Uf, kako sproščeno bo lahko gostovanje (15. 11.) na znamenitem Wembleyju!