Nove skrbi odganjajo optimizem

Ukrajinska nogometna reprezentanca: Kapetan poškodovan, adut iz napada ostal v Kijevu, vratarja boli koleno.

Objavljeno
13. november 2015 15.12
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Lvov – Če bi sodili po zadnjem utripu v ukrajinski javnosti, potem ni zaslediti prav pretiranega optimizma pred današnjo veliko tekmo proti slovenski reprezentanci. Številnim nogometnim navdušencev med 45 milijoni prebivalcev največje evropske dežele se dodatne kvalifikacije prikazujejo kot nočna mora, sedanjo izbrano vrsto pa povrhu mučijo poškodbe.

Tudi ugibanj o ustreznosti prizorišča kar ni konca, vendarle je mnogim žal, da dogodka ne bo največjem štadionu v državi v Kijevu, denimo prizorišču finalne predstave evropskega prvenstva pred tremi leti med Španijo in Italijo. Toda argument o precej boljši bilanci ukrajinske izbrane vrste v areni na skrajnem zahodu države v Lvovu kot pa v metropoli je za zvezo in nogometaše dovolj čvrst, zato so zdaj trdno odločeni presekati črni niz neuspehov v dodatnih kvalifikacijskih tekmah za odhod na veliko tekmovanje. Ukrajinska reprezentanca je na tem nazadnje nastopila prav pred omenjenimi tremi leti doma, pogosto je bilo z realno močnejšo zasedbo od sedanje blizu vizumu za tekme najvišje ravni, pa jih je poleg šampionata 2012, ki si ga je kot prirediteljica delila s poljsko sosedo, doživela le še na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2006.

Ukrajina danes? Ne glede na to, da bo najpomembnejša tekma leta v Lvovu, so zadnje dni nogometaši preživeli v svoji tradcionalni bazi v okolici glavnega mesta in nato s kijevskega letališča Borispol poleteli k prizorišču šele v včerajšnjem dopoldnevu, eno uro pozneje kot slovenska vrsta z Brnika. Med potniki iz Kijeva pa nato vendarle ni bilo Šahtarjevega aduta Aleksandra Gladkega. V tem tednu je vadil po posebnem programu, selektor Mihail Fomenko pa ni bil navdušen nad zadnjim izvidom zdravniške komisije, zato se je moral sprijazniti, da bo nastalo vrzel v napadu danes poskusil zakrpati z enim od treh kandidatov – Jevgenijem Seleznjovom, Artjomom Kravcem ali Filipom Budkovskim.

Že od prej je jasno, da na igrišču ne bo poškodovanega kapetana, 34-letnega Ruslana Rotana, poznavalce kot tudi goreče privržence na evropskem vzhodu pa muči vprašanje, kakšne so trenutne sposobnosti udarnega vratarja Andreja Pjatova, potem ko ga zaradi močnih bolečin v kolenu tri tedne ni bilo v postavi Šahtarja. Pa tudi sicer ukrajinski analitiki, ko gre za primerjavo števlike 1, prednost namenjajo slovenski vrsti. V zapisu na največjem športnem portalu (www.sport.ua) so nanizali nekaj dejstev, ki privabljajo pesimizem med Ukrajince, in poleg že ponavljajočih o nočni mori dodatnih kvalifikacij, uglednejših klubih na tujem slovenskih reprezentantov ter tudi zadržanosti ob nekaterih selektorjevih potezah podčrtali, da vrednost zdravega Pjatova na nogometnem trgu znaša 6 milijonov evrov, ki jo dvojec Samir Handanović-Jan Oblak krepko prekaša.

A vsi zapisi le niso črnogledi, zlasti, ko se beseda suče okrog Jevgenija Konopljanke, aduta iz Seville, najbolj vzneseni navijači pri priči pozabijo na težave in ponudijo prepričanost o tem, da bo ta nogometaš usoden za načrte tekmecev iz Slovenije. V ukrajinski izdaji Komsomolske pravde, osrednjega tabloida v deželah nekdanjega sovjetskega prostora, pa so dan pred tekmo objavili pogovor z Natašo Prah, slovensko veleposlanico v Ukrajini, ki je napovedala prihod na tekmo predsednika Boruta Pahorja in približno 300 slovenskih obiskovalcev.