»Novi Messi« nekoč na Siciliji črpal znanje tudi od Iličića

Juventusov as Paulo Dybala vzniknil veliko pred večerom z Barcelono. Na muhi Barcelone, Real Madrida in Chelseaja.

Objavljeno
13. april 2017 01.44
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V nogometu se moraš dokazovati iz sezone v sezono, iz tedna v teden, iz tekme v tekmo. To pravilo so vnovič spoznali nogometaši Barcelone. Če so bili po epski zmagi nad Parizom v sedmih nebesih, jih je Juventus pahnil v deveti krog Dantejevega pekla. Enkrat so se že izvili iz podobnega položaja, toda čudeži se ne dogajajo vsak dan ...

Katalonci so vstali od mrtvih po porazu v Parizu z 0:4, torej naj bi imeli po izidu 3:0 za Juventus celo lažje delo kot prejšnji mesec s PSG. Toda navzven je obupal nad reprizo zgodovinskega zasuka celo trener Luis Enrique.

»Zelo slabo, zelo resno. Po takšnem večeru je težko verjeti v vrnitev. Na nek način smo spremljali tretji polčas tekme med Barcelono in PSG,« je bil samokritičen Enrique. Razplet derbija v Torinu bi lahko povzeli z naslovnicami največjih časopisov v obeh državah. Gazzetta dello Sport je zapisala, da je pravljični Juve dal lekcijo Barceloni, odlični Paulo Dybala pa se je postavil ob bok Lionelu Messiju. Torinski Tuttosport se je vprašal »Messi? Kdo?«, rimski časopis Corriere dello Sport pa ja okrasil prvo stran z napisom »Novi Messi«.

Da bi Juventus lahko zabil Barceloni pet golov, so prepričani pri madridski Marci, katalonski Mundo Deportivo pa je dodal: »Po golih Dybale in Chiellinija potrebuje Barça nov čudež.«

Ob številnih kazalcih, naklonjenih nebeško motiviranim Italijanom, je zgovorna primerjava razdalj, ki so ju nanizali nogometaši obeh ekip. Gostitelji so pretekli 108,7 km, Katalonci manj kot sto (99,6 km), kar se jim ne zgodi pogosto. Celo v Parizu so bili bolj tekaško razpoloženi (105,1 km). Italijani so močno zgostili prostor in bili postavljeni dovolj visoko, da so zmanjšali površino igrišča na minimum, hkrati pa podvajali slehernega gostujočega igralca z žogo.

Nogomet vendarle ni tek na 10 km, pač pa igra za najširšo množico, ki zahteva šov in gole. Navijače, ki so rekordno visoko napolnili Juventusovo blagajno – Italijani so iztržili z vstopnicami 4 milijone € –, je uslišal Dybala, ta čas eden najbolj vročih nogometašev na svetu. Dva gola, ki so ju gostujoči igralci le pospremili z očmi, sta potrdila visok domet 23-letnega Argentinca. Mojstrski igri »Dragulja« je po koncu zaploskalo tudi 1959 navijačev Barcelone, nihče med 685 novinarji na štadionu Juventusa ni ostal ravnodušen. »Dybala premagal Messija? Ah, to je bil šele prvi polčas dvoboja. Vesel sem, ker smo izpolnili načrt, toda ničesar še nismo osvojili,« je ostal na realnih tleh mladi zvezdnik. 

Nogometaš iz Cordobe, ki je dobil poljski priimek po dedku, italijanski potni list pa po babici iz okolice Neaplja, ni vzniknil na večer tekme z Barcelono, prav tako ni opozoril nase šele v majici Juventusa. Boljši spremljevalci italijanskega prvenstva so ga zaznali leta 2012, ko je Palermov predsednik Maurizio Zamparini za malo znanega 18-letnika odštel kar 12 milijonov evrov odškodnine Argentincem in ga pripeljal na Sicilijo z besedami: »Dobili smo novega Sergia Agüera!«

Dybala je hitro napredoval, že v prvi sezoni v rožnati majici odigral 27 tekem, dokončno pa je zaživel po selitvi tedaj najbolj priljubljenega nogometaša Palerma Josipa Iličića v Firence. »Jojo« je tedaj zrežiral sanjsko sezono, v sistemu igre 3-5-2, ko mu je kril hrbet prijatelj Jasmin Kurtić, je nanizal 10 golov in 3 podaje, uspešno je razigraval tudi Dybalo. Iličić, Kurtić in Dybala so skupaj odigrali natančno 20 tekem v serie A. Slednji je nato še rastel, leta 2015 je prestopil k Juventusu za 40 milijonov evrov, ob naslednjem prestopu bi lahko najmanj podvojil višino odškodnine ... Zanj se potegujeta Real Madrid in Chelsea, Argentinca naj bi najbolj vleklo v – Barcelono.

Primerjava Dybale in Messija, ki je zajela najbolj evforične, je seveda neumestna. Messi je imel že pri 21 letih v vitrini vse, kar lahko osvoji nogometaš, skupaj s Cristianom Ronaldom je dvignil letvico do Lune. Bržčas pa bi rojaka vse lovorike skupaj zamenjala za eno, na katero čaka Argentina polnih 31 let. Dybala bo imel prvo, Messi pa bržčas zadnjo priložnost za to že naslednje leto v Rusiji, a Argentina se mora tja še uvrstiti ... J. S.