Novi trener Maribora je Ante Čačić

Darka Milaniča je na klopi Maribora nasledil hrvaški strokovnjak Ante Čačić, ki je vodil tudi zagrebški Dinamo.

Objavljeno
05. junij 2013 15.11
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Maribor - Športni direktor Maribora Zlatko Zahovića je izjemno hitro našel naslednika Darka Milaniča. Slednji je v ponedeljek presenetljivo oznanil slovo, saj je sprejel ponudbo Sturma iz Gradca, vijoličasti pa so se znašli v neprijetnem položaju. Prihodnji teden namreč začnejo s pripravami na kvalifikacije za ligo prvakov, ki jih je pripravil prav Milanič.

Toda zagata ni trajala dolgo, saj so danes predstavili novega trenerja Maribora. Vroči stolček je zasedel 59-letni hrvaški strokovnjak Ante Čačić. Koliko časa bo deloval v Ljudskem vrtu danes niso razkrili. Navijači vijoličastih se Čačića zagotovo dobro spominjajo, saj je v pretekli sezoni popeljal Dinamo do zmage nad Mariborom in se veselil uvrstitve v prestižno ligo prvakov.

»Spominjam se, ko sem pred letom dni sedel tukaj kot trener Dinama. Ne bom pozabil tekme, videl sem dober Maribor, ki je proti nam odigral dve dobri tekmi. Videl sem atmosfero, bilo je fantastično. Ljubitelji nogometa so pokazali, kako radi imajo klub. Počaščen sem, da bom lahko delal v takem klubu, ki je na tem prostoru poleg Dinama eden najstabilnejših. Čim prej se želim naučiti slovensko, velikokrat sem že bil tukaj in ne počutim se tujec. Z ekipo si želim držati raven, ki jo je imel moj predhodnik. To je temelj, na katerem lahko gradimo in ekipo še nadgradimo,« je dejal Čačić, ki bo prvi trening v Ljudskem vrtu vodil 12. junija, dan prej bo igralce zbral na tradicionalni skupni večerji pred začetkom priprav.

Strokovnega kadra ne bo menjal

Njegovi cilji z ekipo ostajajo enako visoki kot pod vodstvom Milaniča, strokovnega kadra ne namerava menjavati. »Cilji ostajajo enaki, želimo odigrati čim več evropskih tekem, saj samo tako dvigujemo 'rating' klubu in igralcem. Brez Evrope je težko igrati na visoki ravni. Moštvi Dinama in Maribora sta si precej blizu, lani smo imeli priložnost najti se v tem tekmovanju. Ekipo sem poznal, zdaj jo bom spoznal še bolje in upam, da bom lahko dal svoj doprinos. Pomembno je zagotoviti kontinuiteto tako med igralci kot v strokovnem štabu. Sodelavci tako ostajajo in ne vidim razloga, da bi koga zamenjal,« je povedal hrvaški nogometni strateg.

Čačić pravi, da stremi k napadalnemu nogometu. »Vsak trener ima svoja razmišljanja. Sem zagovornik napadalnega nogometa, torej zabiti gol več kot nasprotnik. Želim si, da bi bile igre zanimive publiki, da bodo predstave v zadovoljstvo vsem, ki nogomet gledajo, a ne gre pozabiti, da je najbolj pomemben seveda rezultat,« je še dejal Čačić, ki je v preteklosti vodil številne hrvaške klube, najbolj odmevna pa je bila njegova epizoda pri zagrebškem Dinamu. V zadnji sezoni je bdel nad ekipo Radnik Sesvete.

Zahović: Želimo mu vse najboljše

»Normalno je, da smo iskali trenerja, ki bi bil najboljša rešitev za naš klub. Želimo si, da bi ekipo, ki je dosegla veliko, skušal spraviti na še višjo raven. Trenerja Čačića dobro poznate, je drugi trener na klopi Maribora po Bojanu Prašnikarju, ki ima izkušnje z ligo prvakov. Vsi mu želimo najboljše in ga bomo podpirali, da mu bo uspelo. Slaba in hkrati dobra novica je ta, da je tu že zmagoval in odšel kot zmagovalec,« je na predstavitvi novega trenerja dejal športni direktor kluba Zlatko Zahovič.