Obetavni srbski »orli« letijo vse višje

Nogometna liga prvakov: tekmo v Lizboni je začelo šest članov reprezentance Srbije.

Objavljeno
18. september 2013 21.15
Portugal Champions League Soccer
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Uspešen štart branilca naslova prvaka Bayerna, nov »hattrick« Cristiana Ronalda in 200. gol Wayna Rooneyja v ligi prvakov gotovo odmevajo po nogometni Evropi. Nekako v ozadju pa kotira dejstvo, da se prebuja nov rod močne reprezentance Srbije.

Pozabite na ostarele zvezdnike Nemanjo Vidića, Branislava Ivanovića in Dejana Stankovića, za njimi raste najboljši rod nogometašev v zgodovini Srbije, bi lahko zapisali.

Ne gre le za to, da so tekmo v Lizboni začeli štirje srbski reprezentanti v majicah Benfice in dva v dresih Anderlechta – vsi po vrsti so tudi nosilci igre slovitega moštva s štadiona luči oziroma belgijskega prvaka. Zanimivo: »orli«, kot imenujejo srbske nogometaše, tudi v Lizboni nastopajo za »orle«, torej Benfico. Lazar Marković (krilo, 19 let, 9 nastopov za Srbijo), Filip Đuričić (ofenzivni vezist, 21, 14), Nemanja Matić (vezist, 25, 6) in Ljubomir Fejsa (vezist, 25, 14) so začeli tekmo, Miralem Sulejmani (krilo, 24, 15) in Stefan Mitrović (štoper, 23, 0) pa nista mogla igrati.

Tekmo je z golom v 4. minuti odločil Đuričić, »balkanski Cruyff«, kot kličejo 21-letnika iz Obrenovca, ki so ga izbrusili v mladinskih akademijah Crvene zvezde in Olympiakosa. »Ko bi vedeli, kako sem srečen. Debitiral sem v ligi prvakov in takoj zabil gol, sanjsko! Še bolj pomembno pa je to, da smo zmagali,« je žarel od sreče Đuričić, ki ga je Siniša Mihajlović umestil v udarno enajsterico Srbije.

Drulović nekoč z Zahovićem, zdaj vzgaja bodoče ase

Đuričić je poleti zavrnil ponudbe Juventusa, Arsenala in Manchester Cityja, raje se je odločil za Benfico, saj je ocenil, da bo v Lizboni lažje in hitreje zorel kot v klubih, v katerih je izključni imperativ vrhunski rezultat, ne pa tudi vzgoja asov za nadaljnjo prodajo.

Veliko število srbskih nogometašev v Benfici ne čudi preveč. Srbski menedžerski lobi ima na Portugalskem močne in trdne vezi, posebej v Benfici. Tam je, nenazadnje, igral nogomet tudi Ljubinko Drulović, v sezonah 2001/02 in 2002/03 – mimogrede – tudi s slovenskim velemojstrom Zlatkom Zahovićem. Prav Drulović je danes selektor srbske reprezentance do 19. leta (U-19), ki je avgusta osvojila prvi naslov evropskega prvaka na turnirju v Litvi. In vsi našteti Benficini aduti naj ne bi bili tako nadarjeni kot omenjeni Drulovićev rod, ki ga pooseblja nekdanji Partizanov napadalec Aleksandar Mitrović (19), ta čas eden od udarnih sil Anderlechta. Mitrović in nekdanji Zvezdin up Luka Milivojević (22) sta namreč v Lizboni igrala za belgijsko moštvo.


Mitrovića je med eurom U-19 opazil celo najbolj znani portugalski trener Jose Mourinho in mu napovedal veliko kariero. Sloviti »Posebnež« iz Chelseaja si je nedavno ogledal kvalifikacijsko tekmo med Srbijo in Hrvaško v Beogradu, kjer je – kot trdita portugalska časnika Ojogo in Abola – opazoval predvsem Lazarja Markovića.

Kakorkoli, kako dobro je začel Mitrović belgijsko zgodbo, pove že učinek na njegovih prvih tekmah za Anderlecht. V dveh tekmah je zbral po dva gola in asistenci. Da je šampionski Drulovićev rod še bolj nadarjen kot omenjeni Benficini aduti, je v dneh po koncu eura 2013 napovedal tudi prvi mož UEFA Michel Platini. »Lahko se zgodi, da bodo naslednjih deset let v evropskem nogometu zaznamovali prav srbski nogometaši,« je namignil 58-letni Francoz, morda naslednik Seppa Blatterja.

Ali bodo Srbi v ligi prvakov opozarjali nase selektorja Mihajlovića ali koga drugega, pa bo znano že kmalu. Eden od kandidatov za naslednika avtoritativnega »Mihe« je namreč prav Drulović: »Tega ne bom komentiral, Srbija ima za zdaj še selektorja.«