Oblak nanizal osem obramb, toda podpisal vdajo Suarezu in Messiju

Trije evropski derbiji Barceloni, Bayernu in Juventusu. Atletico z igralcem manj ni zmogel pripraviti presenečenja v Kataloniji.

Objavljeno
06. april 2019 23.00
Posodobljeno
06. april 2019 23.06
Luis Suarez se je takole veselil vodilnega gola na španskem derbiju. ​FOTO: Reuters
Barcelona še naprej ostaja zakleta za trenerja Diega Simeoneja, južnoameriška zvezdnika Lionel Messi in Luis Suarez pa za škofjeloškega vratarja Jana Oblaka. Derbi španskega prvenstva je namreč zasluženo pripadel Kataloncem, ki lahko sedem kol pred koncem ligaške sezone že postavijo šampanjec na hladno. Razlika med vodilnima kluboma na lestvici je namreč enajst točk (73:62).

image
Jana Oblaka je v prvem polčasu rešila vratnica po strelu Jordija Albe. ​FOTO: Reuters


Kdo ve, kako bi se končal spopad Barcelone in Atletica, če slednji že v 28. minuti ne bi ostal brez napadalca Diega Coste. Predčasno je moral v slačilnico, potem ko je namenil nekaj kletvic na račun glavnega sodnika po domnevno nedosojenem prekršku ... Madridčani so namreč dotlej delovali bolj čvrsto, zbrano in motivirano, opazno so želeli opraviti več kot gostitelji. Na to vprašanje resda ne bomo dobili odgovora.

image
Lionel Messi je zabil Janu Oblaku že šesti ligaški gol. FOTO: Reuters


Katalonci so namreč v seštevku prikazali več, si priigrali veliko več čistih priložnosti za gol, toda vse do 85. minute jih je zanesljivo ustavljal odlični vratar Jan Oblak. Ta je nanizal zanj neverjetnih osem obramb, večina med njimi sodi v rubriko parade, toda na koncu je klonil tudi sam. Filigransko natančen strel Luisa Suareza v 85. minuti tekme je namreč – po veliki rotaciji leta žoge – se je namreč od Oblakove leve vratnice odbil v njegovo mrežo. Slovenska št. 1 je bila nemočna tudi minuto zatem, ko je razrvane goste dokončno prizemljil še prvi domači as Messi. Slednji je matiral Oblaka že šestič v karieri, Suarez štirikrat! Zanimivo, Atleticov trener Diego Simeone v 15 ligaških tekmah z Barcelono ne pozna zmage.

image
Diego Costa je tekmo končal v 28. minuti, ko mu je sodnik Jesus Gil Manzano pokazal rdeči karton zaradi izrečenih kletvic. ​FOTO: Reuters




Katalonci so si z zmago nad Atleticom pripravili imenitno popotnico pred sredinim gostovanjem v Angliji. V Manchestru bodo igrali prvo tekmo četrtfinala lige prvakov proti Unitedu. V torek bomo namreč spremljali prvi tekmi v dvobojih Liverpoola in Porta ter Tottenhama in Manchester Cityja, dan pozneje bodo igrali še tekmi Ajax vs Juventus in Manchester United vs Barcelona.


Zmaga Juventusa zaostrila boj za ligo prvakov


Zanimivo je bilo tudi v Italiji. Klasični derbi med Juventusom in Milanom je pripadel prvemu, čeprav je po prvem polčasu kazalo na uspeh gostov. Krzysztof Piatek je namreč zabil prvi gol, v drugem polčasu sta zasukala rezultat Paulo Dybala z enajstih metrov in 19-letni Moise Kean, ki dobiva priložnost ob odsotnosti Cristiana Ronalda. Kean postaja vse bolj vroč napadalec in redno zabija gole.

image
Moise Kean je odločil derbi med Juventusom in Milanom. FOTO: AFP


"Tekme z Milanom so vselej napete in pomembne, tudi tokrat ni bilo drugače, čeprav uživamo na lestvici visoko prednost pred vsemi drugimi. Vesel sem zmage, ki nam bo olajšala pripravo na dvoboj lige prvakov z Ajaxom," je zatrdil Juventusov trener Massimiliano Allegri, ki je pošteno kadrovsko premešal začetno enajsterico v postavitvi 3-5-2. V njej ni bilo Ronalda, Chiellinija, Matuidija, Pjanića, Cancela, ...



Zmaga Torinčanov je dodatno zapletla boj za 4. mesto, ki prinaša ligo prvakov. Po porazu Milana v Torinu in poznejši zmagi Rome v Genovi je namreč vrstni red med 3. in 8. mestom naslednji: Inter 56, Milan 52, Atalanta in Roma po 51, Torino 49, Lazio 48. Slednji ima dve tekmi manj, danes pa bodo igrali še tekmi Inter vs Atalanta in Lazio vs Sassuolo.


Bayern po visoki zmagi nad Borussio v veliki psihološki prednosti


Tudi Nemci so veliko pričakovali od svoje "klasike", toda v Münchnu je igral le domači orkester. Bayern je namreč v derbiju sezone povsem nadigral goste iz Dortmunda, jih sklatil z vrha lestvice bundeslige in pred zadnjimi šestimi koli uživa velikansko psihološko prednost pred Borussio. Strelci za končnih 5:0 so bili Hummels, Lewandowski, Martinez, Gnabry in na koncu še enkrat Lewandowski.

image
Robert Lewandowski je zabil dva gola svojim nekdanjim delodajalcem. ​FOTO: Reuters


"Včasih pride večer, ko ne znaš pojasniti visoke zmage ali kakšnih drugih dogodkov v nogometu. Tokrat smo vršili na tekmeca res takšen pritisk, da očitno ni mogel parirati," je povedal po zmagi Bayernov trener Niko Kovač, njegov kolega Lucien Favre je lahko le dodal: "To je bila zelo, zelo težka in boleča učna ura za nas. Bayern je bil veliko boljši. Bomo videli, ali se bomo lahko zbrali pred zadnjimi izzivi. Na tak način kot v Münchnu nam gotovo ne bo uspelo." Zgovorna je tudi statistika: Bayern je pred 75.000 navijači na Allianz Areni večkrat streljal (22:5), na vrata celo 10:1, zbral je tudi več kotov (11:1).