Oblaka, Iličića in Šporarja očitno ne bo v Slovenijo

Fifa za prestavitev marčevskih in aprilskih reprezentančnih tekem.

Objavljeno
14. marec 2020 07.30
Posodobljeno
14. marec 2020 08.42
Predsednik Fife Gianni Infantino (na fotografiji) se je sestal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. FOTO: Reuters
STA
STA
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je predlagala prestavitev marčevskih in aprilskih reprezentančnih tekem. Predsednik Fife Gianni Infantino se je pred tem sestal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in mu na sedežu WHO v Ženevi zagotovil podporo v boju proti novemu koronavirusu.


Čeferinovi v torek o usodi lige prvakov, nacionalnih zvez in eura 2020


WHO in Fifa sta lani sklenila štiriletno partnerstvo pri promociji zdravega življenjskega sloga po vsem svetu. Na razmere v svetu sta se odzvali tudi najpomembnejši svetovni konfederaciji. Največja in najbogatejša Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je odpovedala vse tekme v ligi prvakov in evropski ligi za prihodnji teden.

image
Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Aleksander Čeferin, je odpovedala vse tekme v ligi prvakov in evropski ligi za prihodnji teden. FOTO: Marko Feist


Za torek, 17. marca, je Uefa sklicala izredno zasedanje, na katerem bodo prek videokonference na temelju priporočil in nasvetov WHO odločali o usodi nogometa na stari celini v naslednjem obdobju. Povabljeni so vodilni 55 članic Uefe, zastopniki nogometašev, lig in klubskih združenj, govorili pa bodo tako o nacionalnih kot o reprezentančnih tekmovanjih in o letošnjem evropskem prvenstvu v luči svetovne zdravstvene krize.


Marca bi morali igrati s Turčijo in Albanijo


Južnoameriška nogometna zveza (CONMEBOL) je pred dvema dnevoma odpovedala naslednji krog tekmovanj v pokalu libertadores, različice lige prvakov, tekmovanje je še v skupinskem delu. Fifa je preložila tudi prva dva kroga južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Tekme bi morale biti v zadnjem tednu marca.

Kakorkoli: če bi bil predlog Infantina sprejet, bi to pomenilo, da marca ne bo v Slovenijo najboljših slovenskih nogometašev, kot so Jan Oblak, Josip Iličić in Andraž Šporar. Selektor Matjaž Kek bi moral namreč konec meseca voditi ekipo v tekmah s Turčijo (Ljubljana) in Albanijo (Koper).