Welbeck od jalovega vraga do učinkovitega topničarja

Otrok Manchester Uniteda Danny Welbeck je po selitvi k Arsenalu postal eden najnevarnejših napadalcev Anglije.

Objavljeno
12. oktober 2014 00.20
G. N., šport
G. N., šport
Anglija je prvi in sila pomemben korak na poti v Francijo naredila v Baslu v uvodnem kvalifikacijskem paketu tekem za EP 2016. Toda za selektorja Roya Hodgsona je najpomembnejši razvoj silno obetavnega moštva, ki ga je oblikoval že na mundialu. V njem ima eno od najvidnejših vlog prvi strelec Anglije po dveh tekmah Danny Welbeck.

Daniel Nii Tackie Mensah Welbeck je polno ime napadalca, ki je veljal za velikega aduta Manchester Uniteda, a je s poletnim prestopom v zadnjem trenutku k londonskemu Arsenalu morda naredil potezo kariere. Na Old Traffordu se njegova kariera preprosto ni razvijala v pravo smer, s prihodom Louisa van Gaala in vrste drugih že uveljavljenih zvezdnikov se je za 23-letnega napadalca manevrski prostor v napadu krepko zožil. Klic ustvarjalca igralcev Arsena Wengerja je bil kot klic rešitelja.

Trije goli v dveh reprezentančnih tekmah, eden v štirih v »premier league« za Arsenal in trojček proti Galatasarayu v ligi prvakov je dosedanji Welbeckov učinek, ki je vzbudil obilo pozornosti tudi v Angliji.

»Zelo sem zadovoljen z Dannyjem. Nenehno je bil v mojih načrtih v zadnjih dveh letih in vselej je bil igralec, ki sem ga zelo pozorno spremljal. Da, bili so težki trenutki, še posebej takrat, ko ni veliko igral, ampak zdaj, ko je prestopil, je postal eden od najpomembnejših mož,« je dejal 67-letni selektor, ki ob Raheemu Sterlingu (19 let), Danielu Sturridgeu in odslej novem vodji Anglije Waynu Rooneyju tvori atomski napad, nemara enega od najobetavnejših na stari celini.

V preteklosti so strokovnjaki kritizirali Welbeckovo neučinkovito igro. Pogosto se niti ni vedelo, kaj igra. »Kritike so bile pogosto neutemljene, saj je redko kdo poznal moje realizatorske sposobnosti. Ker niso vedeli, na katerem položaju igram. Šele zdaj igram na položaju, ki omogoča zabijanje golov. V konici, v sredini in ne na krilnem položaju. Ljudje lahko govorijo, kar hočejo, da ne dosegam dovolj golov, toda povejte mi, kako naj strelec zabija gole s krilnih položajev,« je Danny z logiko odgovoril strogim kritikom. In jih utišal.

Hodgsonov pomočnik in nekdanji član zlatega rodu Manchester Uniteda Gary Neville je bil eden od tistih, ki je z odobravanjem sprejel Dannyjev prestop v Arsenal. »Zanj je bila najpomembnejša stalnost. Ni je imel v zasedbi ne v učinkovitosti. Pri Unitedu ni imel ne enega ne drugega. In kot se izkazuje, je njegova vloga srednjega napadalca, ki je začinjena s hitrostjo in z veliko gibanja, zadetek v polno,« je pojasnil del težav napadalca, ki je pred leti zavrnil vabilo Gane, domovine svojih staršev.

»Je hiter, močan in je vrhunski napadalec,« je Neville tudi kratko in jedrnato strnil oceno o napadalcu, ki ga mnogi vidijo kot naslednika slovitega Francoza Thierryja Henryja pri Arsenalu. »Ne bi ga rad primerjal, ker je bil Henry eden od najboljših igralcev na svetu in eden od najboljših v premier league, toda pod Wengerjevo trenersko paličico bi se mu lahko približal,« Nevillovega navdušenja in pričakovanj o razvoju 184 cm visokega igralca ni in ni konca.

Nemara najslajšo oceno o Welbeckovih potencialih je dal kar Rooney. »Danny je fantastičen nogometaš. Mislim, da v preteklosti ni imel dovolj podpore, ki bi si jo zaslužil. Ker je hiter in izjemno atletsko sposoben, lahko zadeva na različne načine. Povrhu je zelo inteligenten, kar boste videli iz tekme v tekmo. Proti Švici ste že videli,« je Rooney pohvalil reprezentančnega kolega in odslej velikega klubskega tekmeca.