Od naslovnice Playboyja do predsednice nogometašev

Nogomet že dolgo ni več mačistični šport. Trume navijačic in oboževalk vsak teden obiskujejo nogometne štadione, okrog nogometašev se že od nekdaj zgrinjajo izbrane lepotice. Toda le redke so se - drzne, lepe, pametne, karizmatične ali kar vse skupaj - usedle v predsedniške fotelje nogometnih klubov, ki jih vodijo z žensko strastjo in predanostjo.

Objavljeno
08. februar 2011 12.00
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Vsega spoštovanja vredna je vsekakor 75-letna Španka Maria Teresa Rivero Sanchez-Romate , ki že od leta 1994 vodi španskega drugoligaša Rayo Vallecano iz Madrida. Predsednikovanje je prevzela od soproga Joseja. Ko se je 12. januarja omenjenega leta zavihtela na vrh menedžmenta madridskega kluba, je postala prva ženska v zgodovini španske primere division, ki je prevzela vodilni položaj v klubu.

Njen klub Rayo Vallecano se trenutno bori za povratek v elitno druščino španskega nogometa. Potem ko je lani v drugi ligi zasedel 11. mesto, zdaj vodi in ima tri točke prednosti pred Realom Betisom iz Seville. Gospa Rivero je poskrbela tudi za žensko ekipo v svojem klubu. ta je prinesla prvo lovoriko v zodovini kluba, pokal kraljice leta 2008. Kasneej so Teresina dekleta postala še španske prvakinje in že redno nastopajo v evropski ligi prvakov.

Karizmatična in odločna gospa Rivero s svojim klubom domuje v madridski četrti Vallecas na štadionu s 15.500 sedeži. Objekt so poimenovali po uspešni predsednici, Rayo Vallecano torej igra na štadionu Teresa Rivero.

Rosella Sensi čaka na prodajo Rome

Devetintridesetletna Rosella Sensi je bila na nek način prisiljena prevzeti vajeti vodenja italijanskega prvoligaša Rome v svoje roke, ko je avgusta 2008 umrl njen oče Franco. Temperamentna Rimljanka se je brezkompromisno lotila posla, čeprav je bila noseča; marca naslednje leto je povila hčerko Livio.

Ker je bil Rosellin oče tudi podpredsednik italijanske nogometne lige (Lega Calcio), je podedovala tudi to funkcijo. Že v času očetovega predsedovanja je bila Roma v velikih finančnih težavah, Rosella pa se je pogumno spopadla s prehodnim obdobjem, ko je morala poskrbeti za prodajo kluba.

O usodi Rome zdaj odloča trenutni lastnik banka Unicredit. Vodstvo kluba, katerega zaščitni znak je volkulja, je z največjim pokroviteljem Italpetrolijem julija lani doseglo, da je Rosella prodala Romo za 325 milijonov evrov. Pri Unicreditu so se strinjali da Sensijeva ostane na čelu kluba, dokler ne najdejo premožnega kupca iz tujine.

Rosella Sensi je bila druga ženska na čelu Rome. Prva je bila Flora Viola, ki je v tej vlogi leta 1991 za kratko obdobje nasledila pokojnega soproga Dina. Ta velja za najuspešnejšega predsednika v zgodovini kluba iz Rima.

Tretja predsednica v serie A je bila Francesca Menarini, ki je lansko poletje po dveh sezonah lastništvo in vodenje Bologne prepustila Sergiu Porccedi.

Lepa Izabella bo Warto vodila z železno roko

Izabella Lukomska Pyzalska je bila pred časom priznani poljski fotomodel. Pozirala je za številne ugledne revije, tudi Playboy, v katerem je bila leta 2001 »Playmate of the Year«.

Po karieri manekenke in fotomodela je pristala v gradbeništvu, kjer posluje z železno roko. Pri njej imata glavno besedo red in disciplina. V takšnem slogu je napovedala tudi predsedovanje nogometnemu klubu Warta iz Poznana, ki je daleč od bleščečih rezultatov, nazadnje tik po drugi svetovni vojni, ko je leta 1947 osvojil drugi naslov poljskega prvaka.

Triintridesetletna Izabella je napovedala pohod kluba v prvo ligo, tako imenovano Ekstraklaso, kjer zdaj domuje tudi mestni tekmec Lech. Trenutno se Warta bori za obstanek v drugoligaški konkurenci. »Verjamem, da lahko Warta spet blesti in na štadion privabi množico navijačev. Moštvo bo igralo učinkoviteje in privlačneje,« je smelo napovedala nova šefica in takoj imenovala novega trenerja in športnega direktorja, Boguslawa Baniaka in Tadeusza Fajferja. Warta je nazadnje igrala v prvi poljski ligi sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, leta 1995 je izpadla v drugo ligo.

Odločna Olga v ruskem nogometu

Štiriinpetdesetletna Olga Smorodskaja vodi nogometaše moskovskega Lokomotiva, kjer igra tudi slovenski reprezentant Branko Ilič. Lokomotiv je bil ruski prvak v letih 2002 in 2004, zdaj pa si Olga s sodelavci prizadeva, da se vrne na nogometni prestol v domovini.

V sezoni 2009/10 je bil Lokomotiv peti, trener Jurij Semin je dobil odpoved, novi strateg pa je postal Jurij Krasnožan. »Če hočemo prikazati učinkovit in lep nogomet, potem bomo že našli denar, da okrepimo moštvo,« je na začetku sezone povedala Olga Smorodskaja in že v zimskem prestopnem roku izpolnila obljubo. V Moskvo je med drugimi prišla »desetka« splitskega Hajduka in reprezentant Bosne in Hercegovine Senijad Ibričić. Odškodnina je znašala 7 milijonov evrov.

»Veliko dam na to, da sem prisotna na prvem delu priprav. Takrat je igralcem težko v fizičnem in čustvenem pogledu. Kaj se dogaja z moštvom, želim videti na lastne oči. Seveda imam dovolj informacij že iz medijev, toda ozračje v ekipi je treba občutiti,« je pripovedovala avtoritativna Olga po obisku moštva na januarskih pripravah v Turčiji.

Patricia je tekmecem speljala Ronaldinha


Patricia Filler Amorim je predsednica slovitega Flamenga iz Rio de Janeira, kamor je pred kratkim iz Milana zvabila rojaka Ronaldinha in s tem povzročila nesluteno evforijo med navijači. Amorimova je sicer nekdanja uspešna plavalka, na olimpijskih igrah leta 1988 je v Seulu zastopala barve Brazilije.

Predsednica enega najpopularnejših brazilskih klubov je postala decembra 2009, januarja letos pa si je zagotovila mesto med klubskimi legendami, ko se je Flamengu pridružil eden najboljših brazilskih nogometašev vseh časov - Ronaldinho.

»Vse kar lahko rečem je: 'Tukaj je!'« je sporočila 20.000-glavi množici na sprejemu za Ronaldinha.