Od skupne fotografije do evropske elite

Nogomet: Danes ob 12. uri žreb polfinala lige prvakov. Barça bo privarčevala.

Objavljeno
20. april 2017 23.21
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Real Madrid ima več nastopov v polfinalu, več nastopov v finalu in več evropskih lovorik kot vsi trije preostali polfinalisti skupaj. Juventus, Atletico Madrid in Monaco so zato v vlogi izzivalcev proti aktualnemu in najuspešnejšemu evropskemu prvaku. A vse polfinaliste bodo le doma iz naslonjača spremljali zvezdniki Barcelone.

V zadnjih štirih sezonah je Juventus edini nešpanski klub, ki je v ligi prvakov izločil nekoga iz španske trojice Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid. Predlani je bil v polfinalu boljši od Reala, tokrat v četrtfinalu od Barcelone. V vseh drugih primerih so španski klubi na koncu obračunavali med seboj. In v kolikor je Juventus predlani zmogel prek Reala, ni tudi čez Barcelono. Zdaj je preskočil Katalonce, toda še vedno sta zraven oba madridska kluba.

V tej družbi je tudi Monaco, presenečenje letošnje sezone. Francosko moštvo je v vseh štirih tekmah izločilnih bojev zabilo po tri gole, na prav vseh je bil med strelci opevani najstnik Kylian Mbappe. Še več – francoski mladenič je v osmini finala in v četrtfinalu dosegel pet golov, enako kot njegov vzornik Cristiano Ronaldo. Pred petimi leti je Mbappe obiskal Madrid, se fotografiral s portugalskim zvezdnikom, med odraščanjem pa je imel v svoji sobi številne plakate z Ronaldovo podobo. Toda zdaj sta enako uspešna in morda si bosta celo stala nasproti v boju za veliki finale lige prvakov.


»Za nami je neverjetna sezona. Skrivnost našega uspeha je, da smo prijatelji zunaj igrišča, na zelenici pa se vedno skušamo tudi zabavati,« je rekel Mbappe. »O nasprotniku ne razmišljamo. Naša igra je napadalna, vedno skušamo zabiti gole. Do zdaj smo bili uspešni, zato pred polfinalom ne bomo ničesar spreminjali,« je pristavil sveži francoski reprezentant. Ko je odgovoril na vsa vprašanja, so mu znova pokazali njegovo fotografijo v Ronaldovi družbi, kar je Mbappeja precej razveselilo.

Kam si torej želi Mbappe, ni nobenega dvoma, a je veliko vprašanje, kdaj bo francoski najstnik zrel za igranje pred zahtevno madridsko publiko na štadionu Santiago Bernabeu. Prav v četrtfinalu so Realovi navijači najprej celo žvižgali Ronaldu, preden je zabil tri gole proti Bayernu in presegel stotico v ligi prvakov. »Ne potrebujem ničesar več, le prosim, naj mi ne žvižgajo več,« je bil nejevoljen Ronaldo, a pomembnejše je, da ima dovolj trdo kožo, da ga kritike lastnih navijačev ne zmedejo. Fantje, kot je Mbappe, pa takšnih izkušenj nimajo, niti jih ni imel Ronaldo pri 18 letih.

Kljub temu ima Mbappe v lasti nekaj dosežkov, ki jih nimata niti Ronaldo niti Lionel Messi. Francoz ime recimo 13 ligaških golov, Messi jih je imel pri tej starosti sedem, Ronaldo samo enega. Mbappe ima obenem že dva hat-tricka, oba sedanja velika zvezdnika nista imela niti enega. Ampak Messi in Ronaldo zgodovine nista pisala z najstniškimi dosežki, ampak z vrhunsko igro iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto. In to že več kot deset sezon.

Toda če obstajajo junaki, so na drugi strani tudi poraženci. Med največjimi je Barcelona, čeprav ima na papirju najboljši napad na svetu (Messi-Neymar-Suarez). Katalonci so si privoščili kar dve blamaži (0:4 proti PSG in 0:3 proti Juventusu), še tretjič v zadnjih štirih letih so izpadli v četrtfinalu in osvojili le en evropski naslov v zadnjih šestih sezonah.

V središču je Messi, toda Argentinec ne more podajati samemu sebi. Do svojega 24. leta je bil trikrat evropski prvak, nato le še enkrat in letos bo dopolnil 30 let. Notranji boji in neustrezni ljudje v upravi imajo jasne posledice na prvem moštvu. Barcelona zapravlja milijone evrov, toda razen redkih izjem so okrepitve nedorasle izzivom. Real je denimo v zadnjih letih na trgu vzel Luko Modrića, Tonija Kroosa in Isca, Barcelona pa je kupila Andrea Gomesa za več kot 30 milijonov evrov, četudi ni bil niti standarden član začetne enajsterice pri portugalski reprezentanci. Ampak če ne drugega, bodo pri Barceloni prihranili 15 milijonov evrov. Toliko bi jih namreč še morali izplačati Valencii, če bi Gomes nekoč osvojil zlato žogo.