Odmevi po tekmi: Birsa bo moral igrati v svojem klubu

Tudi slovenski nogometni reprezentanti so za novega kapetana Samirja Handanoviča izvedeli šele tik pred tekmo.

Objavljeno
16. november 2011 07.34
Posodobljeno
16. november 2011 08.50
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Novinarsko središče v Stožicah je bilo pred prihodom obeh selektorjev, gostujočega Jürgna Klinsmanna in domačega Slavišo Stojanovića, zelo živahno, zato pa ni bilo pravega zadovoljstva ob nizanju ocen glavnih mož selekcij Slovenije in ZDA. Vzdušja, ki bi vlekel nasmeh na obraze, ni bilo. Prav nasprotno; v zraku je bilo čutiti nelagodje.

Mar si Stojanović že takoj zasluži rafal neprijetnih vprašanj ali naj vendarle dobi nekaj več časa za uveljavljanje svojih zamisli? Na koncu jo je novi selektor odnesel brez vidnejših prask in s hitrim slovesom. In v slogu, novinarji nis(m)o silili z vprašanji, Stojanović pa tudi ni želel predolgo čakati, da bi se nekomu le odprlo.

»Ni prijetno začeti s porazom. V prvem polčasu smo bili premalo pogumni, naivni, kar je kakovostna reprezentanca ZDA seveda izkoristila. Toda vse napake smo ji ponudili mi, oni so le sprejeli darila in jih spremenili v gole,« je naš slab, brezkrvni in brez domiselnih potez prvi polčas opisal Stojanović, ki je bil seveda veliko bolj zadovoljen z drugim polčasom. »Prevladovali smo in bili smo blizu izenačenju. V seštevku so vtisi mešani,« je o boljših drugih 45 minutah povedal novinec na slovenski klopi. »Preizkusili smo nekaj novih igralcev in različnih položajev, med drugim na zadnjem zveznem. Namera je bila, da preizkusim vseh šest igralcev in na različnih položajih, da bi prišel do nekaterih koristnih podatkov. Na prvi pogled se zdi, da bo Krhin lahko igral, ampak upam, da ga v prihodnje ne bodo pestile poškodbe. Ugajala je tudi naveza Ljubijankić-Matavž,« je delil koristnejša spoznanja.

Toda selektorjevo besedičenje brez mesa je na koncu dobilo vsaj nekaj »masti«. »Odvisno od njegove forme. Če bo igral konstantno v klubu in če bo v formi, bo lahko,« je odločno odgovoril na vprašanje, ali si lahko privošči, da je Valter Birsa namesto v začetni enajsterici na rezervni klopi.

Ugledni gost Klinsmann se ni spuščal v globoke analize, razen ko je z ameriškimi novinarji nizal nekaj pogledov na igro svojih izbrancev. O Sloveniji? »Tudi pri 3:1 smo vedeli, da Slovenija lahko izenači,« je rekel »Klinsi« in izpostavil neugodne vremenske razmere, meglo. »Tekma je bila zanimiva, za našega kapetana pa posebna. Igral je odlično,« je še povedal Klinsmann.

Naši reprezentanti so bili kritični do svoje igre, a hkrati izpostavili, da je šlo na srečo za prijateljsko tekmo. »V prvem polčasu smo stali predaleč od tekmecev, preveč smo zamujali in storili premalo prekrškov. No, videli pa smo tudi več koristnih stvari. Vztrajati moramo pri igri kratkih podaj in spustiti žogo. Starejši igralci to že vemo, mlajše bomo o tem še prepričali,« je ocenil tekmo kapetan Samir Handanović in dodal, da bi bil lahko kapetan tudi Boštjan Cesar. Ta pa je povedal naslednje: »Ve se, da sva bila kandidata za kapetana le Samir in jaz, selektor se je odločil za Samirja, odločitev pa nam je sporočil tik pred tekmo. S tem nimam težav,« je za navijače o bolj intrigantnem dvoboju za vlogo kapetana dejal Cesar, o igri pa: »Sodelovanje štoperjev in zveznih igralcev? Vsi skupaj smo stali predaleč stran drug od drugega, od napada do obrambe.«