Odšel je zadnji rimski cesar – Totti

Roma dobila bitko za ligo prvakov z Napolijem. Strelski kralj serie A je postal Edin Džeko z 29 zadetki. 

Objavljeno
29. maj 2017 01.20
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Potem ko evropska nogometna družina že dober teden odšteva dneve do sobotnega vrhunca sezone v Cardiffu, so Italijani vendarle še morali opraviti z zadnjim kolom, ki je prineslo pričakovan razplet. Roma se je mučila z Genoo do zadnjih minut tekme, nato pa je z zmago le odbila napad Napolija in si priigrala 2. mesto ter neposredno vozovnico v ligo prvakov.

Tako Roma (90:38) kot Napoli (94:39) sta končala sezono z boljšo razliko v golih kot italijanski prvak Juventus (77:27), toda na koncu štejejo le naslovi ... Lepšo tolažbo si je vendarle priigrala Roma, ki je z goli Džeka, De Rossija in Perottija v 90. minuti zmlela Genoo ter ohranila točko prednosti pred Napolijem (87:86), ki je zanesljivo premagal Sampdorio.

Uvrstitev Rome v ligo prvakov včeraj resda ni bila v ospredju polnega olimpijskega štadiona v Rimu. Večino pogovorov je vendarle zasedel Francesco Totti. Dolgoletni kapetan je odigral zadnjo tekmo v majici Rome, poklonil se mu je celotni Olimpico.

»Na žalost sem prišel do trenutka, za katerega sem upal, da ne bo napočil nikdar. V zadnjih dneh sem prebral ogromno člankov o sebi. Vsi so bili lepi, jokal sem vsak dan ... Ne moreš kar tako pozabiti 25 let v enaki majici ... Hvala Romi, očetu, mami, bratu, prijateljem, soprogi, hčerkama, sinu ... Hvala južni tribuni, v čast mi je bilo služiti Rimu, skupaj smo ustvarjali Rimljane ... Navdušen in srečen sem, da sem vam dal 28 let svojega življenja,« je po zadnjem sodnikovem žvižgu povedal Totti, če bi povzeli le del pisma, ki ga je eden najboljših italijanskih nogometašev doslej prebral navijačem.

Tudi Romin trener Luciano Spalletti je šel v zadnji tekmi na roko Tottiju, že pred tekmo je napovedal, da bo »Totti dobil velik del minutaže«. Ko je Totti vstopil v igro v 54. minuti, je doživel stoječe ovacije navijačev, idilično pa je postalo šele po koncu tekme, ko je preprečil morebitno »nerodnost« Diego Perotti. Že 15 minut prej je preprečil sanjsko Tottijevo slovo Daniele De Rossi, ki je zabil gol iz podaje, namenjene prav Tottiju. Zanimivo, prav Rimljan De Rossi bo prevzel žezlo Romine slačilnice od nekdanjega vzornika Tottija.

Slednji se je sinoči obrnil po pomoč navijačem: »Priznam, da me je strah prihodnjih dni, tednov, mesecev. Potreboval vas bom ...«

Pred tekmo, med njo in po njej so različni akterji v nogometni družini kar tekmovali v tem, kdo bo lepše pospremil Tottija v nogometni pokoj. »Francesco bi lahko igral za katerikoli klub na svetu. Bil je eden od največjih igralcev doslej,« je zatrdil Realov branilec Sergio Ramos. To gotovo drži, Totti je namreč v bogati karieri zavrnil vabili Milana, ko je bil ta na vrhuncu svoje kapitalske moči, in Reala, kar je zgovoren podatek. Eden od trenerjev, ki je Tottiju omogočil največji razcvet, Čeh Zdenek Zeman, pa je zatrdil: »Totti bi lahko igral še naprej.« Bomo videli, kakšna bo njegova prihodnja vloga. Nekateri ga vabijo v ameriško ligo MLS, predsednik Rome mu ponuja vlogo tehničnega direktorja in svetuje: »Naj odide na morje kot vsi drugi nogometaši v tem času.« Večina pa je bila enotna, da je odšel zadnji rimski cesar.