Odvetnik in sodnik v eni osebi

Nemški sodnik Felix Brych znan po pogovorih z igralci. Avtor »fantomskega gola« pozna Maribor in Slovenijo.

Objavljeno
02. junij 2017 02.01
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Uefin sodniški vrh je ocenil, da bi bila lahko finalna tekma v Cardiffu tesna in nabita s čustvi, njen razplet pa nepredvidljiv. Pričakovano je zaupal sodniško piščalko nemškemu sodniku Felixu Brychu, 41-letnemu Bavarcu, ki zna uspešno miriti strasti in tekmo tekoče izpeljati do konca kljub nujnim prekinitvam.

Še dobro, da v finalu lige prvakov ne igra slovenska ekipa, saj bi imela minimalne možnosti za morebiten uspeh, bi lahko zapisali ob zgodovinski statistiki Felixa Brycha. Avgusta 2013 je namreč Maribor dokončno pomahal v slovo ligi prvakov v tekmi s Plznom pod Kalvarijo, ko je delil pravico Brych, marca 2011 pa je z Brychom v Stožicah začel drveti navzdol tudi voz tedanje slovenske reprezentance. Krivdo za neuspeh Slovencev bi resda težko pripisali nemškemu sodniku, ki velja za enega najboljših v Evropi, prav letošnji finale lige prvakov je krona njegove kariere. Pri 41 letih pozna čar sojenja na večini nogometnih tekmovanj – sodil je na evropskem in svetovnem prvenstvu, pred tremi leti je vodil tudi finale evropske lige, ko je Sevilla šele z enajstmetrovkami odpravila Benfico. Damir Skomina, ki je bil predvčerajšnjim na Bonifiki žal med gledalci, torej računa na finale lige prvakov leta 2020 ...

Brych slovi kot sodnik, ki nenehno komunicira z igralci. Jutri ga čaka dialog z najbolje plačanimi asi na svetu, ki jim njegov 6000 evrov visok honorar predstavlja drobiž. Toda učenec bavarske sodniške šole si je ustvaril avtoriteto tudi v očeh največjih zvezdnikov. Redko izgubi nadzor nad tekmo, le na vsaki četrti kaznuje nogometaše z rdečim kartonom. »Kadar pričakujemo tesno bitko, torej 50:50, pričakujemo tudi, da bosta trenerja pogosto ob robu igrišča. Z njima se je treba normalno pogovarjati, kar običajno pred tekmo svetujem tudi četrtemu sodniku. Čustva so del nogometne igre. Sproti ocenim, ali je treba posredovati bolj konkretno in se odzvati na morebitne prevelike nepravilnosti,« je zatrdil Brych, ki se na sleherno tekmo pripravlja podobno: »Gre za značilnosti kluba in njegovih igralcev. Vem, da tem ne moreš povsem zaupati, zato moraš spoznati njihove navade že veliko pred tekmo.«

Sodnikom se je pridružil leta 1993 pri 18 letih, dosledno izpolnjevanje začrtane filozofije ga je pripeljalo do slabih 300 tekem v bundesligi, tudi do znamenite med Hoffenheimom in Leverkusnom iz oktobra 2013, ko je priznal »fantomski gol« Stefana Kiesslinga, četudi je žoga zletela v mrežo z zunanje strani. V mladosti je izbral pravo, iz prava v športu tudi doktoriral, pred tem pa postal odvetnik za finančne delikte, še danes deluje v sodniškem oddelku Bavarske nogometne zveze. Rojenemu Münchenčanu so nekoč očitali tudi utajo davkov, a rezultati preiskave niso prišli v javnost.

Bolj znani so njegovi dosežki na zelenici. Odkar je januarja 2011 postal del Uefine »Elite sodnikov«, je sodil v polfinalu lige prvakov 2012, v finalu evropske lige 2014, na olimpijskih igrah v Londonu ter na zadnjem evropskem in svetovnem prvenstvu. Jutrišnji dvoboj evropskih težkokategornikov bo največji izziv v njegovi karieri.

»Za to se pripravljamo in garamo. Nekoč je sodniku zadostoval tek po gozdu, danes delujemo kot vrhunski športniki. Vsak dan vadim več ur v fitnesu, atletski dvorani in na nogometnem igrišču. Imamo ločene treninge za hitrost, šprinte in vzdržljivost. Le tako lahko slediš ritmu bliskovitih nasprotnih napadov,« je pojasnil Brych, ki v povprečnem večeru preteče med 12 in 13 km. Ljubitelj gorskega kolesarstva, tenisa in odbojke pred sleherno nogometno tekmo opravi enak obred: lahkoten tek v okolici hotela, večerja in kozarec vina.