Odziv s Kosova: Uefa naj tekmo registrira s 3:0 za Albanijo! (VIDEO)

Albanska nogometna zveza je zaradi napadov na nogometaše na tekmi s Srbijo že napisala uradno pritožbo.

Objavljeno
16. oktober 2014 14.42
FBL-EURO-2016-SRB-ALB
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Beograd - Strasti po razvpitem nogometnem obračunu v sklopu kvalifikacij za euro 2016 med Srbijo in Albanijo, ki ni trajal dolgo, saj ga je moral sodnik zaradi vsesplošnega prerivanja in »petelinjenja« prekiniti tik pred odhodom na glavni odmor, je še dodatno podžgal prvi mož Nogometne zveze Kosova Fadil Vokri, ki je krivdo prevalil izključno na Srbe.

»Gostitelj je odgovoren za organizacijo prireditve tudi v primeru takšnih neljubih dogodkov. Povsem nedopustno je, da navijači na igrišču pretepajo nogometaše. Ni dvoma: Uefa bi morala tekmo registrirati s 3:0 za Albanijo, saj je tamkajšnja reprezentanca kljub napadom dela podivjanih navijačev obdržala mirno kri in dokazala zrelost in dostojanstvo. Žal je bila tekma prekinjena, saj je bila Albanija boljša in bi spisala spektakularno zgodbo, če bi obračun spravili pod streho,« je pojasnil Vokri.

Njegove besede so povzeli pri srbskem Blicu in pripisali, da je daljinsko vodeni helikopter, ki je povzročil vsesplošni kaos, upravljal brat albanskega predsednika vlade Olfi Rama, ki so ga možje postave že aretirali.

Albanci so se bali za svoja življenja

Pri albanski nogometni zvezi so zaradi incidenta že napisali uradno pritožbo o tem, kako je bila vodena tekma, vključno s pomanjkljivo varnostjo. Sporne zastave, ki je preletela igrišče sicer niso omenjali, poudarili pa, da so člane albanske nogometne reprezentance napadli uradni predstavniki organizatorjev tekme, varnostno in policijsko osebje. Po prekinitvi so na zelenico vdrli navijači, ki so v člane reprezentance metali stole, tega vdora pa policisti oziroma varnostniki niso niti skušali ustaviti, saj so pri tepežu dejavno sodelovali, to početje pa se je nadaljevalo tudi v hodniku, so zapisali pri albanski zvezi.

»Košček betona je priletel celo v predsednika samega, že med umikom z zelenice pa je po igralcih in članih moštva padalo z vseh strani, navijači so jih obmetavali z različnimi predmeti, vžigalniki, kovanci, udarci in brce pa so padali tudi s strani tistih, ki bi jih morali varovati, torej varnostnega in drugega osebja na stadionu Partizana v Beogradu,« je pritožbo albanske nogometne zveze povzel britanski Guardian.

Srbska zveza albanski očita, da albanski igralci niso želeli nadaljevati tekme, a Albanci trdijo, da niso mogli igrati zato, ker so se bali za svoja življenja. »Že naš prihod na stadion so spremljali razjarjeni navijači, ki so v avtobus obmetavali kamenje. Vzdušje na stadionu je bilo zelo sovražno in napadalno že med ogrevanjem, po prekinitvi pa so igralce zasuli s pravo ploho kovancev, vžigalnikov in drugih predmetov. Med ogrevanjem je cel stadion v en glas skandiral ubij Albance in smrt Albancem. Pred začetkom tekme se je po razglasu zaslišal srbski nacionalističen marš, s čimer se je ustvarilo skrajno šovinistično ozračje na tribunah. Zaradi žvižgov se albanske himne ob njenem predvajanju sploh ni slišalo, niti na tribunah niti v televizijskem prenosu,« so dodali.