Oglasili so se šejki: pripravili bomo enega najboljših mundialov

Šejk Tamim bin Hamad al-Thani je v prvem intervjuju za CNN v vlogi katarskega emirja dvome o organizaciji mundiala 2022 ovrgel.

Objavljeno
26. september 2014 14.50
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Atlanta - Šejk Tamim bin Hamad al-Thani se je v prvem intervjuju za CNN v vlogi katarskega emirja odzval na številna ugibanja, ki zadevajo organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju leta 2022, in poudaril, da so kritike neupravičene.

Al Thani je izrazil prepričanje, da ljudje preprosto nočejo dojeti, da tudi majhna arabska in muslimanska država lahko gosti tako veliko tekmovanje. »V brk vsem tistim kritikom, ki dvomijo o nas, lahko brez vsakršnega kančka dvoma povem, da bomo pripravili eno najboljših svetovnih prvenstev v zgodovini, ko bomo leta 2022 gostili ta največji nogometni turnir. Javnost očitno noče razumeti, da je Katar dobil organizacijo prvenstva zaradi preprostega dejstva, ker smo oddali najboljšo kandidaturo. Prav tako ljudje nočejo razumeti, da tudi majhna država, kot je Katar, za povrhu še arabska in muslimanska, lahko zelo uspešno gosti veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo,« je bil v intervjuju za ameriško televizijo neposreden katarski emir.

Katarski organizatorji so se skupaj z Mednarodno nogometno organizacijo (Fifa) znašli pod plazom obtožb o sporni kandidaturi oziroma njihovi izbiri za organizatorja mundiala leta 2022. Obtožbe o kupljenih glasovih in podkupninah v svetu nogometa nikakor ne potihnejo, sporna pa je tudi izvedba prvenstva v visokih poletnih temperaturah.

Katarci pripravljeni na vse

Al-Thani se na opozorila različnih mednarodnih zdravstvenih in drugih organizacij ne ozira in meni, da visoke temperature ne bodo ovirale nogometašev in gledalcev na katarskih štadionih. »Visoke poletne temperature nas niti najmanj ne skrbijo. Prav z namenom igralcem zagotoviti optimalne pogoje za igro ter jih zaščititi pred žgočim katarskim soncem razvijamo poseben prezračevalni in hladilni sistem na samih stadionih. S tehnologijo velikih klimatizacijskih sistemov imamo zelo dobre izkušnje, na naših štadionih je preizkušena že dobro desetletje in deluje. Zato lahko s stoodstotno gotovostjo zatrdim, da bo delovala tudi na svetovnem prvenstvu,« je dejal šejk al-Thani in poudaril, da so pripravljeni mundial organizirati tudi pozimi. Kakorkoli bo pač želela Fifa.

Je pa šejk v intervjuju potrdil težave z delovno varnostjo na gradbiščih, kjer naj bi po nekaterih pesimističnih ocenah življenje izgubilo že okoli štiri tisoč delavcev: »Res je. Imamo težave. Vendar jih tudi rešujemo, zdajšnje razmere so nesprejemljive. Spremenili smo veliko zakonov, ki jih zdaj uveljavljamo. Prav zaradi tega, ker sem osebno prizadet zaradi razmer.«