Olimpija in Domžale v derbi brez poraza

V 8. kolu 1. SNL je Luka Zahović dolenjskim zelenim zabil dva gola in se zavihtel na vrh lestvice strelcev (5 golov).

Objavljeno
14. september 2014 21.49
NK Maribor - NK Krško, 13.9.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Ni bilo lahko, toda vodilni moštvi 1. SNL, Domžale in Olimpija, sta v 8. kolu preskočili oviri in napovedali odličen sobotni derbi 9. kola. Kot tekmeca iz ljubljanske kotline je Maribor z 2:0 dobil generalko za sredin evropski spektakel s Sportingom v Ljudskem vrtu. Luka Koper je bila spet premočna za Rudar, Gorica in Celje sta se razšla brez zmagovalca.

Stožiških 300 duš ni uživalo, toda večji del maloštevilnih nogometnih navdušencev je bilo zadovoljnih z razpletom. V prvem polčasu previdnejša Olimpija si je v drugem priigrala peto ligaško zmago, ki je bila ogrožena le v prvih pol ure. Morebitne zaplete so preprečili domači vratar Aleksander Šeliga in nenatančni, v drugem polčasu pa še nerazpoloženi gostje.

Izgubljeni dvoboj Andraža Šporarja ena na ena z gostujočim vratarjem Markom Ranilovićem v 35. minuti Ljubljančanom ni napovedal neprijetnega nadaljevanja, prav obratno: v drugem polčasu je odločnejši in napadalnejši pristop prinesel zanesljivo zmago, kljub srečnima goloma. Pri obeh je bil največji osmoljenec gostujoči branilec Toni Datković: v 56. minuti je preusmeril strel Nika Kapuna z 18 m, v 67. pa Andraža Šporarja. Žogi sta obtičali v mreži nemočnega Ranilovića.

»Zavrč je bil neugoden in čvrst. Dolgo smo potrebovali, da smo prebili njegovo obrambo, ampak zmaga je bila zaslužena,« je tekmo kratko ocenil mladi, 20-letni Kapun.

Po znani formuli

V lokalnem derbiju so manjkali samo gledalci. Radomljani in Domžalčani so v izjemno zahtevnih razmerah na robu še znosnega – igrišče je bilo krepko namočeno z vodo, na nekaterih delih so bile mlakuže – uprizorili borbeno predstavo. »Razočaran sem, spektakel je bil uničen,« je po tekmi bentil zmagovalni trener Luka Elsner. Nemara je imel kar prav iz zornega kota navijačev, ki so želeli vendarle dvoboj v normalnih razmerah. Toda derbi, nabit s čustvi, kljub vsemu ni razočaral. Domžalčani so izkoristili svojo odlično formo in zvrhano mero samozavesti. Spet jim je šlo vse kot maslu, zabili so gol v končnici prvega polčasa, prvič v sezoni je zadel Joshua Parker. Vodstvo je bilo zasluženo, mrežo »gostiteljev« bi lahko zatresli že prej. Medtem ko so v prvem polčasu še morali narekovati ritem igre, so v drugem prišli na svoje. Radomljani so se fanatično borili, napadali in stiskali favorizirane tekmece, kar pa je bila voda na domžalski mlin. Veliko prostora jim je omogočilo bliskovite nasprotne napade. Eden od njih in prav po sila razburljivi akciji pred domžalskimi vrati se je razpletel z drugim golom. Radomljani si niso zaslužili tako prepričljivega poraza, točka je bila blizu. »Res ni bila tako daleč, ni se nam izšlo. Še veliko tekem nas čaka,« pa optimizem še ni zapustil Radomljana Janija Zavrla.

Zahović ml. se je zabaval

»Pomembna je bila le zmaga, da se lahko v miru pripravimo za tekmo s Sportingom,« je po odlični igri, začinjeni z dvema goloma v slogu najboljših strelcev, ohranil mirno glavo Luka Zahović. Njegovih vragolij se je lahko veselil tudi zahtevni oče, ki je imel kaj videti. Luka je imel ob sebi res razigrane soigralce, ki so uprizarjali akcije pred vrati novega vratarja Krke Tomislava Pelina, a so bili Mariborčani tudi neučinkoviti. Razen Zahovića ml., ki je ob dveh golih pokazal, da je podedoval tudi smisel za kombinatoriko. Dolenjci so kljub pogumnejšemu drugemu polčasu lahko bili zadovoljni: poraz je bil znosen.

Še brez orožja za koprske prekinitve

Projektil Senada Jahića za vodstvo Rudarja je napovedoval lepši konec. Toda Velenjčani so spet nasedli na koprsko čer. Gostje so že v prvem polčasu zasukali izid z njihovim močnim orožjem – igro iz prekinitve. Urban Žibert in Damir Hadžić sta bila najspretnejša pred vrati Matjaža Rozmana. »Prelahko smo dobili dva gola, prelahko smo izpustili vodstvo. Še bo treba trdo delati, da bomo prišli na raven iz minule sezone. Novinci se morajo še uigrati,« je dejal domači trener Jernej Javornik, ki za drugi polčas ni našel rešilne formule. Gostje so prednost s kančkom sreče celo povišali. Štromarjev strel je Rudarjev novinec Elvedin Džinić blokiral tako, da je žoga zletela prek Rozmana v mrežo. »Reprezentančni odmor nam je prišel prav, da so fantje dojeli, kaj zahtevam. Poznali smo se seveda že prej, a svojih zamisli takrat še nisem mogel uvesti. Ni pa veliko razlik, tudi prej smo delali kakovostno,« je pojasnil trener Kopra Alen Ščulac, ki je samostojno trenersko pot začel z dvema zmagama na gostovanjih.

Goričani neučinkoviti

Goričani so začeli silovito. Denilton Venturim Junior je zatresel prečko, Luka Majcen je z 8 m »zicer« sprožil prek vrat. Kazen za neučinkovitost je bila kruta. Benjamini Verbič je na levi strani preigral Vanina, ta pa ga je nepravilno ustavil. Z bele točke je zanesljivo zadel Valon Ahmedi. Goričani so hitro izenačili, lepo je akcijo zaključil Dejan Žigon, ki je na levi strani preigral celjskega branilca, nato pa z rahlo diagonalnim strelom poslal žogo pod rokami vratarja Nejca Kotnika. Dvoboj je bil zanimiv vse do konca, Goričani so imeli lepše priložnosti, gostje pa so lepše igrali. A golov ni bilo več. »Zaslužili smo si zmago. Dobro je to, da imamo priložnosti,« se je tolažil goriški trener Luigi Apolloni. Tudi celjski trener Simon Rožman je bil mešanih občutkov. »Prišli smo po zmago, a glede na potek dogodkov smo lahko zadovoljni. Nadzirali smo tekmo, Goričani pa so napadali z dolgimi podajami,« je med drugim ocenil videz igre enih in drugih.