Olimpija izgubila 2. mesto in dobila Igorja Biščana

Po zadnjem, 36. kolu 1. SNL že v ospredju kadrovski premiki. Mladen Rudonja kot Ranko Stojić, Dare Vršič zahteva (pre)visoko plačo.

Objavljeno
29. maj 2017 01.11
TAVARES Marcos (NK Maribor) - (NK Krško), 27.5.2017, Maribor [nk maribor, nk krško, marcos tavares, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Spomladanski vršilec dolžnosti trenerja Olimpije Safet Hadžić bo v sredo v finalu pokala Nogometne zveze Slovenije v Kopru proti Domžalam končal svoje poslanstvo. Ligaškega je že v soboto proti Aluminiju in s 3. mestom v državnem prvenstvu

Odločitev predsednika NK Olimpija Milana Mandarića o tem, kdo bo novi trener, je padla že pred dnevi. In tudi ni bila kdo ve kakšna skrivnost, da bo v novi sezoni zeleno-bele vodil 39-letni Hrvat Igor Bišćan, ne glede na možnost, da bi pod Hadžićevim vodstvom Olimpija lahko osvojila 2. mesto in pokalno lovoriko. Zaradi razburljivega boja za 2. mesto v 1. SNL in pokalnega finala v klubu še niso želeli vznemirjati javnost o izboru nekdanjega občasnega hrvaškega reprezentanta in vidnega člana Liverpoola, ki je leta 2005 osvojil naslov evropskega prvaka, zato bo njegovo uradno ustoličenje po sredinem zadnjem dejanju sezone 2016/17 v petek.

Bišćan je v svoji razmeroma kratki trenerski karieri prav v tej sezoni spisal največji uspeh, saj se je z manjšim klubom iz zagrebškega okolja Rudešem prebil v prvo ligo. Če bi se Biščan ali pa Olimpija v zadnjem trenutku razšla, bi bil trenerskemu stolčku najbližje goriški trener Miran Srebrnič. Kakšna bo vloga in če bo sploh še ostal v klubu Hadžić, ni znano. Še preden je dobil priložnost pri Olimpiji, je bil Hadžić kandidat za položaj trenerja Triglava, potem ko bi se Siniša Brkić povsem posvetil vlogi športnega direktorja. Kot kaže bo Olimpija tudi v poletnem prestopnem roku zapolnila rubriko odhodi/prihodi.

Po nespretnem zimskem kadrovanju in odstavitvah trenerja Luke Elsnerja ter že drugem odhodu športnega direktorja Ranka Stojića je Mandarić vajeti kadrovanja zaupal nekdanjemu slovenskemu reprezentantu Mladenu Rudonji. Ta je v senci in zunaj soja žarometov potoval po širnem svetu in iskal nove igralce za Olimpijino vrnitev na slovenski vrh, s katerega je sestopila še veliko hitreje, kot je nanj stopila. Med najvidnejšimi novinci se je najpogosteje omenjal 22-letni argentinski Slovenec Andres Vombergar, ki je član drugoligaškega moštva Atletico Los Andes. V prvem delu sezone je po nogometni izobrazbi napadalec v 15 tekmah zabil 7 golov. Med tistimi, ki v naslednji sezoni zagotovo ne bodo igrali za Olimpijo, je prvi strelec Leon Benko, najverjetneje pa tudi Romun Alexandre Cretu in še kdo s seznama Stojićevih zimskih nesrečnih okrepitev. Na Bonifiki bi zadnjo tekmo utegnil igrati tudi v. d. kapetana Nemanja Mitrović, ki je potrdil, da je v pogovorih s klubi.

Maribor: Dare Vršič, da ali ne?

Pester teden se obeta tudi športnemu direktorju NK Maribor Zlatku Zahoviću. Največja uganka je, ali bosta najboljši nogometaš sezone po izboru stanovskih kolegov Dare Vršič in drugi najboljši klubski strelec Milivoje Novaković podaljšala pogodbi. Največ preglavic Zahoviću povzroča 32-letni plejmejker, ki je postavil visoke finančne zahteve, bojda 18.000 evrov mesečne plače. Novakovićevi dvomi so povezani predvsem z motivacijo.

Maribor zagotovo zapušča Izraelec Sintayehu Sallalich, ki spomladi ni dobnil več priložnosti, potem ko ni želel podaljšati pogodbe. Ob finančno privlačni ponudbi bi lahko odšel tudi prvi strelec Luka Zahović. Ob svojem prvem odhodu k Herneveenu na Nizozemsko je klubu prinesel 750.000 €, potem ga je Mariboru odkupil za 250.000 €.

Rudar in Celje z domačimi evri?

Potem ko se je Celje zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti že razšlo z ukrajinskimi vlagatelji in bo, kot kaže, v novo sezono šel z občutno manjšim proračunom, slabšim igralskim kadrom in brez trenerja Igorja Jovičevića, bi se utegnilo zaplesti v Velenju. Tam je prišlo do spora med domačimi funkcionarji in glavnim plačnikom ter članom UO kluba Borisom Vargasom, ki naj bi po pogodbi imel tudi popolno samostojnost v vodenju športnega dela kluba. Njegovo podjetje Novi Rudar je namreč največji pokrovitelj in je skupaj z drugimi v klub vložil 800.000 evrov. Do zapleta pa je prišlo, ker so zamenjali trenerja Vanjo Radinovića mimo njegove vednosti in po njegovem kršili pogodbo.

Navkljub slabemu prvenstvenemu izkupičku je Rudar v tej sezoni izstrelil dva najboljša strelca, ki sta bržkone postala ključna igralca v sporu. Kamerunec John Mary in Hrvat Dominik Glavina – pripeljal ju je prav Vargas – sta najbolj vznemirljiva igralca SNL med tujimi klubi, zaradi česar je v klubu bržkone tudi prišlo do bitke za delež od njune prodaje. Samo za Maryja naj bi že prišle ponudbe z več kot milijonom €. V izjavi za javnost je Vargas zapisal, da je klub zapeljal v mirne vode, da pa pred njegovim prihodom ni imel denarja za plačevanje stroškov. Vse od nastanitve igralcev do drugih manjših stroškov povezanih s prihodi nogometašev in vključno s premijami »iz lastnega žepa« je bilo na njegovih plečih. Rudar naj bi neupravičeno želel razdreti pogodbo z njim oziroma podjetjem, čeprav so jo sklenili za 10 let, do leta 2026.

Usoda Kopra bo prav tako znana ta teden, pri čemer naj bi vajeti kluba znova prevzel nekdanji predsednik in zadnji pred »metlo« župana Borisa Popovića avgusta leta 2015 Ante Guberac. Koprski ligaš je še vedno v postopku prisilne poravnave, potem ko je klub dolgoval približno tri milijone €.

Ljubljana – Triglav v 1. SNL, Veržej v 3. SNL, že jeseni je od tekmovanja odstopil Zavrč. Drugoligaško prvenstvo je bilo v boju za vrh tako rekoč odločeno že v prvem delu sezone, v drugem sta Triglav in Dob le branila prednosti. Če je bila 2. SNL debelo v senci 1. SNL, se v naslednji sezoni obetajo izjemno vznemirljive tekme. Zaradi novega ustroja s 16 klubi se bodo bile hude bitke, a bržčas brez najbolj prestižne med Mariborom in Ljubljano. Maribor B, ki je bil prvak 3. SNL sever, kot kaže, ne bo tekmoval v 2. SNL, namesto njega bo napredoval tretji Dravograd. Po sušnih šestih letih bo imela v Bravu in Iliriju drugoligaša Ljubljana, iz Prekmurja prihajata Nafta in Mura, ki je v zadnji tekmi ujela drugoligaško vozovnico. V derbiju zadnjega kola pred 3500 navijači je v Fazaneriji premagala Odrance.

Če bodo vsi prejeli tekmovalne licence, bodo v novi sezoni 2. SNL tekmovali naslednji klubi: Radomlje, Dob, Ankaran Hrvatini, Brežice, Drava, Brda, Krka, Zarica, Bravo, Ilirija 1911, Rogaška, Fužinar, Nafta, Mura, Tabor Sežana, Jadran Dekani.