Olimpija: mački v žaklju?

Etien Velikonja, Konstantin Vasiljev in Dare Vršič. To so največji zvezdniki prestopnega roka na slovenski prvoligaški sceni, ki je v celoti vnovič izgubila več kakovostnih igralcev kot pridobila.

Objavljeno
02. februar 2011 08.38
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Vodilni klubi so več prodajali kot kupovali: Maribor je ob zajetnem plusu še pomladil ekipo in oslabil tekmece, Domžale so ohranile jedro moštva, Luka Koper je v kapetanu estonske reprezentance Vasiljevu morda opravila najboljši posel ...

Največja uganka je vendarle Olimpija Ljubljana. Na papirju je nekdanji reprezentant Vršič odlična okrepitev, prav tako nekdanji organizator igre pri šampionski Gorici Saša Ranič. Če prihod Raniča še nima podpisa novega športnega direktorja Milenka Ačimoviča, ga imata Vršič in največji neznanec, 26-letni Srb Sreten Sretenović. Oba sta se zeleno-belim pridružila pod njegovo dirigentsko paličico, pri čemer pa ne vlivata preveč optimizma.

Poigravanje s statistiko je namreč lahko sila zanimiva reč, ki pravi, da vsi trije » najmočnejši « novinci v treh sezonah niso skupaj zbrali niti debelo napihnjenih 100 nastopov. Ranič in Vršič sta podobna tipa zveznih igralcev in sta okrepila že tako prezasedeno zvezno vrsto, v kateri bodo, če so se kadroviki že odločili za naložbe v izkušene igralce, krajšo potegnili mlajši. Postavni Sretenovič (191 cm) naj bi zakrpal luknjo v štoperski vrsti. V zvezi z Vršičem se poraja še vprašanje njegovega statusa. » Vse bomo povedali na novinarski konferenci, « je na vprašanje, če je Olimpija že dobila vso ustrezno dokumentacijo za prestop Vršiča, odgovoril Ačimovič. Novinarska konferenca bo danes.

Minuto pred dvanajsto so kapitalca ujeli Koprčani. Vasiljev je bil po naših virih tako rekoč že na pragu zeleno-belih, toda njegov prestop se je ustavil zaradi posredovanja višje sile. Koprski glavni operativec Ante Guberac je izkoristil priložnost in Estonca pripeljal na Bonifiko, s tem pa nakazal, da Miran Pavlin v Kopru nima več glavne vloge pri kadrovanju. Vasiljev se bo danes pridružil trenerju Primožu Glihi in soigralcem v Turčiji, kjer se Koprčani pripravljajo za drugi del sezone. Odmevnejša okrepitev pri Kopru je še nekdanji prvi strelec lige David Bunderla.

Goričani so s prodajo » srebrnikov « nekoliko zapolnili proračunsko luknjo in se obdržali nad » vodo « , hkrati pa se niso bistveno oslabili, tako kot so se Velenjčani. Rudar se je otresel tujcev, Đermanovičeva zamenjava pa je izkušeni Dragan Čadikovski. Največ prometa so opravila moštva z dna lestvice, razen Nafte, ki zaradi razmer na robu razpada poskuša rešiti, kar je možno. Največja okrepitev je nekdanji član Olimpije Agim Ibraimi, ki naj bi poskušal igralsko oživeti v Lendavi.

Celjani so sicer že v jesenskem delu v Zoranu Pavloviču našli avtoritativnega vodjo na igrišču, zanimivo pa bo videti, kako se bo na prvoligaški sceni znašel jeseni eden od najboljših strelcev 2. SNL (8 golov) Ivan Firer. Nekoliko presenetljivo je k italijanskemu drugoligašu Albinoleffeju prestopil mladi štoper Simon Klun, sicer nekdanji Koprčan. Primorje ima v prihodih in odhodih razmerje 9:8, toda glede na sloves igralcev je več izgubil kot dobil. Triglav je v svojem slogu varčeval: dva sta odšla, dva prišla.

Drugi vidnejši prihodi:
Vidovič, Silva (Maribor), L. Elsner (Domžale), Prašnikar, Komljenovič (Nafta), Amel Mujakovič (Rudar), Plut, Mijatovič (Hit Gorica), Marič, Suhonjič, Jukan, Božičič (Primorje). Drugi vidnejši gralci, ki so odšli v tujino: Anđelkovič (Palermo), Džinič (Chalrelori), Volaš (Šerih), Jelič (Williem II), Jelenič (Genoa), An. Struna (Cracovia), Kurtič (Palermo), Balažic (Karpati), Komel (Brussels), Kremenovič (Žetisu). DELO_3X_