Olimpija na silo ušla novi polomiji

Nogomet: V 29. kolu 1. SNL Maribor z zmago v Velenju končal ligaški in pokalni niz tekem brez zmage.

Objavljeno
18. april 2017 00.55
Olimpija-Radomlje Ljubljana 17.4.2017 [nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nekaj minut je ločilo Radomlje od senzacije v Stožicah. Z golom Tina Karamatića je zadnjeuvrščeno moštvo v 1. SNL od 61. minute branilo minimalno prednost, potem pa je v 89. minuti na silo izenačil Leon Benko, ki je le popravil svoj hud spodrsljaj iz 75. minute, ko je zastreljal kazenski strel.

Malokdo je pričakoval toliko težav in tako težko tekmo Olimpije proti Radomljam, še drugemu moštvu, ki spomladi še ni zmagalo. Trener Safet Hadžić je bil eden tistih, ki so opozarjali, da bo Olimpiji trda predla, če ne bo ... Česa vse Olimpija sinoči ni imela! Res veliko: predvsem natančnosti 30 m od tekmečevih vrat, ko je bilo treba z zadnjo podajo postaviti piko na i ne preveč prepričljivi igri. Ljubljančani so se mučili, niso imeli razpoloženega igralca. Julius Wobay je imel največ zamisli, drugi so bili v blokadi in opazno telesno izžeti. Gostje so z veliko teka in tudi disciplinirano izvedbo držali Ljubljančane na varni razdalji ter hkrati čakali na svoj trenutek sreče, ki se jim je nasmehnil po uri igre. Slabo posredovanje vrste Ljubljančanov po predložku z desne strani je s z 12 m kaznoval Karamatić.

»S kančkom sreče bi lahko zmagali, ampak če bi nam kdo ponudil takšen rezultat, bi ga takoj sprejeli. Vso tekmo smo se odlično kosali. Sojenja pa ne bi komentiral, že druga tekma zapored je bila cirkus,« je gostujoči trener Adnan Zildžović pikro pripomnil in ni se veliko zmotil. Olimpija je imela kanček sodniške pomoči, a ne toliko, da bi lahko zasukala tekmo. Enajstmetrovka je sodila v meje proste sodniške odločitve.

»Opozarjal sem, da bo tekma zahtevna. Ko je evforija, se je treba vrniti na realna tla. Radomlje so zasluženo osvojile točko. Takšne tekme moraš dobiti. Mi je nismo, prevzemam krivdo za spodrsljaj,« je imel zaključno besedo domači trener, ki – če ne drugega – še ni izgubil.

Zahović končal strelski post

Maribor je v Velenju končal niz štirih tekem brez zmage, po dveh v prvenstvu in pokalnem tekmovanju. Z minimalno zmago je premagal neugodni Rudar, edini gol pa je zabil najboljši strelec vijoličnih Luka Zahović. Slednji je bil v kazenskem prostoru Velenjčanov spreten in tehnično dovršen, žogo je 6 m pred vratarjem Matjažem Rozmanom umiril s prsmi in jo ustrelil v njegov levi kot. Žoga se je po nespretnem poskusu Jeana Clauda Billonga, da bi jo izbil, srečno odbila od Dina Hotića in se naključno spremenila v asistenco ter v Zahovićev 15. ligaški gol v sezoni. Z njim se je na vrhu lestvice strelcev izenačil s sobotnim tekmecem Dominikom Glavino.

Mlademu Mariborčanu je ta sezona sojena, da jo pleše po svojih ritmih. Tudi za zadnjo zmago pred sobotno je bil strelec le on – proti Radomljam. Vmes na štirih tekmah ni zabil gola in Maribor ni zmagal. Strelska suša je Luko krepko motila, kar je na svoj način odkril s čivkom. »Kjer je vera, tudi upanje vedno zasije,« je zapisal v svojem drugem jeziku – portugalščini.

»Gol mu veliko pomeni. Napadalci živijo od golov in zabil jih je 15, kar je odličen izkupiček. Vsem je žal, da se je vmes ustavilo. Zdaj bi z njegovimi goli imeli še več točk in bi bila razlika še večja. V našem načrtu je, da bi Luka postal najboljši strelec prvenstva,« je enega od načrtov do konca prvenstva razkril trener Darko Milanič in bil vesel tudi 19. zmage v sezoni, ki je Mariborčane še za en velik korak približala vrnitvi šampionske zvezdice v Ljudski vrt.

Rudar s svojima velikima zvezdnikoma v konici napada Johnom Maryjem in Glavino ni bil tako nevaren in spreten, kot je bil v prejšnjih tekmah. Najnevarnejši poskus domačih, Glavine, je sijajno ukrotil Jasmin Handanović. Mariborčani so se vrnili v staro postavitev, klasično 4-4-2. Po sili razmer je na levem bočnem položaju namesto Mitje Vilerja dobil priložnost desni bočni branilec Adis Hodžić.

»Bili smo boljši tekmec vso tekmo. Rudar je čvrsta in izkušena ekipa,« je strokoven pogled dodal Milanič. Domači trener Vanja Radinović ni bil pretirano razočaran. »Najboljšemu smo se zoperstavili, kolikor smo se mogli,« je dejal Srb na Rudarjevi klopi.

Celjani boljši, a znova le s točko

Celjani so še enkrat potrdili sloves osmoljencev v drugem delu sezone. V Novi Gorici so zamudili veliko priložnost, da bi se vrnili v igro za 4. mesto, potem ko so z golom Daliborja Volaša imeli v žepu tri točke, a na koncu ostali le pri eni. »V prvem polčasu smo zapravili zmago,« je o delu tekme, ki je minila ob veliko boljši celjski igri, povedal gostujoči trener Igor Jovičević. Celjani se res ne morejo hvaliti s srečo, a so pokazali, da sodijo v slovenski vrh – z vodilno četverico niso izgubili in se vselej razšli z enakim izidom – 1:1.