Olimpija ušla porazu kot nedavno Maribor

V predzadnjem, 21. kolu 1. SNL v prvem delu sezone v derbiju Ljubljanske kotline brez zmagovalca.

Objavljeno
06. december 2015 22.41
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija bo v zadnjem kolu prvega dela prvenstva pred Mariborom branila 6 točk prednosti. V 21. kolo in v derbi Ljubljanske kotline je šla s prednostjo 8 točk, po razpletu brez golov pa je izgubila 2 točki, saj je Maribor zadnjemu Krškemu nasul 6 golov.

Kljub slovesu od domačih navijačev in »lesenim« naslovom jesenskega prvaka v Stožicah ni bilo pravega vzdušja. Zeleno-beli so očitno že razvadili najzvestejše navijače, ki so sicer pošteno nagradili nogometaše, a pretirane evforije niso pokazali. Morda so od trenerja Marijana Pušnika in njegovih igralcev pričakovali več v dvoboju z neugodnimi Domžalčani, toda kar bi bilo več od neodločenega izida in točke, bi bilo nepravično.

»Bodimo pošteni, Domžale so bile dobre, mi pa preveč sebični v napadu. Slabi smo bili tudi v zvezni vrsti, žoga ni šla naprej, igra ni stekla. Bilo je preveč prekinitev. Nisem zadovoljen,« je bil precej kritičen, ne pa tudi nejevoljen Pušnik in dodal: »Igralci si zaslužijo pohvale za odlično jesen. Imamo 6 točk prednosti pred bližnjim zasledovalcem. Ni pa še konec. V Krškem pričakujem napadalen nogomet.«

Brez najboljšega strelca Andraža Šporarja je Olimpija poskušala premagati »navite« Domžalčane. Prvi strelec SNL ni želel tvegati, poškodba tetive ni bila tako zaceljena, da bi bil stoodstotno nared za igro. Pušnik je zatrdil, da je imel 21-letni kapetan veliko željo, a da so po posvetu s Srdjanom Djordjevičem skupaj odločili, da Andraž ne bo igral.

»Zanj preprosto nimamo ustrezne zamenjave,« je Pušnik brez dlake in učinkovito razblinil uganke, kako nadomestiti Šporarja.

Kaj je prinesla odsotnost prvega moža zeleno-belih na igrišču? Predvsem slabosti. Ezekielu Hentyju je dolga sezona vzela preveč moči, v vlogi srednjega napadalca je bil nemočen in sebičen. Tudi drugi »ofenzivci« so bili bolj ali manj lahek plen standardno agresivnih Domžalčanov. Rok Kronaveter se je trudil, enako Miha Zajc, a vse odločitve, o tem, kdaj bosta podala, streljala ali preigravala, so bile napačne. Še posebej v prvem polčasu, v katerem so Domžalčani zapravili zmago. Priložnosti je bilo spet več kot preveč, enako kot proti Mariboru. Tudi tragični junak je bil tako rekoč isti – Matic Črnic. Štajerec je preigraval in streljal, samo zadeval ni. Najlepši poskus in gol mu je preprečil Nemanja Mitrović, ko je z glavo preusmeril njegov strel v kot. Druge kočljive trenutke je reševal rezervist v vratih Darko Brljak. Aleksander Šeliga je bil poškodovan.

»Če bi vedel, kako odpraviti neučinkovitost, bi bil najbolj zadovoljen. Ta me skrbi, za kaj več, kot je 3. mesto, bomo morali zadevati,« je priznal domžalski trener Luka Elsner, ki je za nekoliko manj prepričljivo domžalsko predstavo v drugem polčasu dejal, da je enostavno zmanjkalo moči tudi njegovim igralcem. Kdo ve, morda bi z odpuščenim Benjaminom Morelom iztržili več. Francoza je bilo kljub vsemu pogrešati.

»Olimpija nas je s svojimi spremembami prislila v drugačno igro. Da nismo bili več tako premočni, je bila kriva tudi utrujenost. Ritem tekem v zadnjih tednih je bil silovit. Tudi nam je izpraznil baterije,« je priznal, da tudi tako tekaško in telesno pripravljena ekipa, kot so Domžale, lahko ostane brez sape.

Olimpijine možnosti za zmago so izpuhtele ob koncu prvega polčasa. Domžalčani so po moško in v mejah dovoljenega ustavili še preveč »steklenega« Lucasa Ontivera. Majhni Argentinec resda ni blestel, a je v posameznih akcijah pokazal, da zmore več kot Henty ali Kronaveter. Ob polčasu je ostal v slačilnici, Pušnik pa je v igro porinil Martina Mimouna. Prav Francozova levica in njegove natančne podaje so manjkale, da bi se domžalski branilci lahko bolj znojili, kot so se. Da je domnevno zaradi poškodbe ostal v slačilnici še Hrvat Hrvoje Čale, je bila dobra vest za domačo zasedbo. Čale je bil spet bolj neuporaben kot uporaben.

Olimpija je bila v drugem polčasu za odtenek podjetnejša in močnejša. Priložnosti ni imela veliko, akcij, iz katerih bi lahko izvlekla več, pa dovolj. Toda kot je že povedal trener, bilo je preveč sebičnosti in napačnih potez v najpomembnejših trenutkih.

»Enostavno niso imeli najboljšega dne. Poškodbi sta opravili svoje, raje bi menjal nekoga v zvezni vrsti kot na bočnem položaju,« je za konec jesenskih tekem pred domačim občinstvom povedal Pušnik, ki je postavil mejnik v Olimpijini novejši zgodovini. Je prvi trener, ki bo šel v drugi del prvenstva s prvega mesta. Z boljšim izkupičkom v Stožicah bi bila prednost pred vijoličnimi še zajetnejša. Domača bilanca Ljubljančanov je 11 tekem, 6 zmag, 2 neodločena izida in trije porazi z razliko v golih 29:11. Maribor je bil doma boljši za dve točki (22) in v razliki v golih – 33:14.