Olimpijin kapetan Andraž Šporar pokvaril Mariborov večer

V velikem nogometnem derbiju je Maribor vodil z 2:0, a je najboljši strelec prvenstva izenačil v sodnikovem dodatku.

Objavljeno
22. november 2015 01.50
Ezekiel Henty na tekmi Olimpija Maribor,Ljubljana Slovenija 21.11..2015 [Šport,nogomet]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Andraž Šporar je imel zadnjo in veliko potezo v 26. velikem slovenskem derbiju, ki ga je Maribor imenitno odprl z vodstvom z 2:0 po 21. minutah. Zeleno-beli so bili pred 13.000 navijači v polnih Stožicah vztrajni in so s Šporarjevim prvim golom do odmora znižali zaostanek. Po izključitvi Petra Stojanovića v 66. minuti pa je kapetan Olimpije v sodnikovem podaljšku zabil še drugi, izenačujoči gol (2:2).

Z derbijem v Ljubljani pa res ni sreče, so si v zgodnjih popoldanskih urah mislili nogometni navdušenci, ki so komaj čakali na dvoboj prvega in drugega, potem ko so brez njega ostali že pred mesecem dni. Toda prvi zimski dan le ni ukradel užitka, ki je zvečer sledil.

Spektakel se je začel z žalostjo, z minuto molka za včeraj preminulim nekdanjim golgeterjem Olimpije Zoranom Ubavićem, nadaljeval pa s hitrim golom Mariborčanov. Ožja ljubljanska obramba je pozabila na Gregorja Bajdeta, ki je predložek Dareta Vršiča iz bližine usmeril pod prečko mimo nemočnega vratarja Aleskandra Šelige. Maribor je ekspresno ujel, kar je hotel, Olimpija pa se ni »zatresla«. Toda v 21. minuti je bila že v debelem zaostanku. Za 0:2 je mojstrsko zadel s 25 m. Šeliga se je stegnil, kolikor se je le dalo, a je bil vseeno prekratek. Maribor je bil učinkovito nagrajen za res vrhunski uvod, v katerem je igral hitro in enostavno. Napadal je v globino.

Odgovor Ljubljančanov je bil odličen, po kotu in podaljšani podaji s peto Nemanje Mitrovića je z bližine prvič udaril domači kapetan. Derbi je spet dobil ostrino, ki je tudi na tribunah podžgala navijače, gostujoče Viole kar preveč. Toda prvih 45 minut je bilo več kot spodobnih, morda le z enim spornim trenutkom, ko je Dare Vršič v dvoboju ena na ena s Šeligo nespretno zgrešil. Maribočani trdijo, da zaradi prekrška.

Olimpije je lov za izenačenjem ali zasukom začelo odločno. In nesrečno. V 50. minuti je Alves s prostega strela s 17 m zatresel vratnico. Žoga se je kotalila po golovi črti, za njo pa ni šla. Maribor je z nekoliko obrambnejšo postavitvijo prepustil vajeti igre Olimpije, ki je želela več in bila ambicioznejša, toda Mariborčani so ušli izenačenju tudi s kančkom sreče. Toda gorivo na ogenj derbija je prižgala Stojanovićev nespameten štart s hrbta na Ezekiela Hentya v 66. minuti. Resda je zadel žogo, toda nato pokosil še Nigerijca in si po premisleku glavnega sodnika Davorja Drečnika prislužil še rumeni karton. Drugega, kar je pomenilo njegovo izključitev.

Olimpija je z igralcem več napadala v valovih, tudi precej jalovo, a je izbruhnil Šporar in zabil izenačujoči gol. Vnovič je bil podajalec Mitrović.

Marijan Pušnik, trener Olimpije: »Lep derbi, lepa kulisa. Izid? Vsake oči imajo svojega malarja. Igrali smo dobro, po 0:2 smo se pobrali. Naredili smo dve veliki napaki v obrambi, z igralcem več igrali nespretno in na silo v napadu, a sem zadovoljen. Imeli smo več priložnosti. Ohranili smo 7 točk prednosti.«

Andraž Šporar: »V tekmo smo šli slabo. Predaleč smo stali od tekmecev, ampak to je velika točka.«

Krunoslav Jurčić, trener Maribora: »Nezadovoljen sem, bil je derbi, izpolnil pričakovanja, bilo je vsega. Mojim igralcem čestitam za odlično tekmo, tudi Olimpiji, ki ima nekaj vrhunskih posameznikov. Opravičujem se za obnašanje, ampak bom pojasnil. Derbi je odločila izključitev. Glavni je dosodil prekršek, ki ga nihče ni videl. Spraševal je petega sodnika, a tudi ta ni videl. Žal mi je, lahko bi se zdaj pogovarjali o Stojanoviću, ki je odigral odlično, o Mendyju, Bajdetu, Šporarju. Mislim, da smo si zaslužili zmago.«