Olimpijin večer bi naslov približal Ljubljani

Nocoj (20.15) bo v Stožicah preloženi veliki derbi 15. kola med Olimpijo in Mariborom.

Objavljeno
20. november 2015 20.21
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Bo Olimpija naredila najpomembnejši korak na poti do svojega prvega naslova državnega prvaka v njenem novem obdobju? Se ji bo Maribor približal in še zaostril bitko za ligaško krono? To sta ključni vprašanji pred drevišnjim (20.15) in največjim derbijem v 1. SNL, ki bo v Stožice privabil več kot 10.000 navijačev. Olimpija ima na lestvici 7 točk prednosti.

Nocojšnji veliki derbi in 26. v 1. SNL (3 zmage Olimpije, 13 Maribora, 9 neodločenih izidov, razlika v golih 24:35) ne bo doživel usode izpred slabega meseca dni, ko je bil zaradi begunske krize in nezadostnega števila policistov odpovedan. Današnjega, s katerim bosta tekmeca zaokrožila 15. kolo, lahko odpihne le naravna katastrofa, čeprav se bodo temperature spustile krepko proti 0 stopinj Celzija, tudi kakšna snežinka bo morda padla. Na tribunah pa bo vroče, na igrišču še bolj, vložek je veliko večji, kot so v svojih napovedih izpostavljali v zeleno-belem in vijoličnem taboru.

V domačem taboru so z umirjenim ritmom stopnjevali napetost do tekme, na kateri bo sodil Davor Drečnik. Zasavec ne sodi v ožji vrh najboljših slovenskih sodnikov, a ima dovolj avtoritete in sloves sodnika, ki dopušča visok ritem tudi za ceno nedosojenih manjših prekrškov.

Avgusta je Olimpija v Ljudskem vrtu letela kot navita, Maribor je deloval kot zadihan rekreativec. Olimpija je novembra še vedno navita in igriva, toda tudi Maribor je krepko dvignil tekaško in igralsko formo, nemara je v tem celo prehitel Olimpijo. Pa vendar; prvak je v slabem položaju in si ne sme privoščiti spodrsljaja. Olimpija je še rezervirana in navzven še ne kaže šampionske evforije.

»Maribor se je dvignil z novim sistemom igre, ki je bolj agresiven. Morda nas bo poskušal presenetiti s presingom, a več ne bo želel tvegati,« je pogled v tekmečeve namere usmeril Olimpijin trener Marijan Pušnik, ki ima, kot je poudaril, sladke skrbi. Kljub možnosti, da bi lahko ostal brez rahlo poškodovanega (stegenska mišica) stebra obrambe Nemanje Mitrovića. Kar pa je vendarle malo verjetno, postavni štoper bo, če bo treba, stisnil zobe. Njegova odsotnost bi pomenila tudi nekaj rokad v postavitvi, kar tudi ne bi povzročilo hujših skrbi.

»Imam širino in tudi Andraža Šporarja, Ezekiela Hentyja in Lucasa Ontivera,« je pojasnil Pušnik. O tem, kaj bi bilo, če bi Olimpija še drugič v prvem delu sezone premagala Maribor, Korošec še ni razmišljal. On morda res ne, a prednost desetih točk bi praktično pomenila, da je prvenstvo tako rekoč odločeno. Če kdo, prav predsednik kluba in glavni mecen Milan Mandarić ne bo dopustil, da bi s krepko več kot 6 milijonov evrov vrednim vložkom v projekt »Olimpija prvak« izpustil enkratno priložnost, da se po 21 letih v Ljubljani spet veselijo ligaškega naslova.

»Nanizali smo zmage in izzvali svoje navijače. Njihova podpora nas bo še dodatno motivirala,« pa se je mariborski »krivec« za preporod in boljši spanec športnega direktorja Zlatka Zahovića trener Krunoslav Jurčić še izognil slikovitejšim napovedim in željam za derbi, ki mu bodo sledile še težke ligaške tekme z nasprotniki z vrha lestvice. »Do konca jeseni bomo igrali še z Gorico in Zavrčem, zato je pomembno, da imamo na voljo dovolj pripravljenih igralcev. Velikih menjav ne načrtujem, lahko pa izkoristim širino igralskega kadra in razporejam moči,« je dejal 45-letni Zagrebčan, ki bo pet dni pozneje praznoval 46. rojstni dan, derbi pa bo tako rekoč njegov trenutek resnice. Poraz bi namreč lahko prinesel še en zasuk v vijolični strategiji za prihodnost – k odločnejšemu pomlajevanju?

Imenitna igra in gol proti Srbiji najbolj vročega igralca 1. SNL Šporarja je dvoboju nadela pridih dogodka, ki bo v Stožice pripeljal vrsto predstavnikov tujih klubov in menedžerjev. Za Šporarja, pa reprezentančne kolege z obeh klopi Miho Zajca, Nika Kapuna, Kenana Bajrića, Petra Stojanovića in Gregorja Bajdeta bo še ena priložnost več, da bodo vidni in opaženi. Ampak v derbijih odločajo izkušnje, mariborske so bistveno večje.

»Derbi je kot vsaka druga tekma. Nanizali smo pet zmag, želimo še šesto. Ne dvomim o tem, da ne bi bili uspešni, čeprav se v malih tekmah pišejo šampionske zmage,« je prepričan nekdanji up Olimpije in zdajšnji zvezdnik Maribora Agim Ibraimi. Albanski Makedonec sodi v kategorijo igralcev s presežno vrednostjo in ob spet mladostnem Marcosu Tavaresu predstavlja največjo nevarnost za vratarja Olimpije. Vijolično moštvo bo slabila le odsotnost kaznovanega Aleša Mertlja.

Pari 18. kola državnega prvenstva

Luka Koper - Zavrč (16)

Krško - Domžale (16)

Olimpija - Maribor (20.15)

Nedelja

Celje - Rudar (17.30)

 

Lestvica

1. Olimpija 16 12 2 2 45:10 38 točk

2. Maribor 16 9 4 3 35:16 31

3. Domžale 17 8 5 4 25:13 29

4. Gorica 17 9 1 7 27:26 28

5. Zavrč 17 7 5 5 18:16 26

6. Rudar 17 4 6 7 16:26 18

7. Krka 17 4 6 7 13:24 18

8. Luka Koper 17 4 4 9 20:27 16

9. Krško 17 3 5 9 8:28 14

10. Celje 17 2 6 9 12:33 12