Olimpijino samozavest in Hadžićev stolček bi lahko zamajal svetovni prvak

Po včerajšnjih zmagah Mure proti Aluminiju in Celju proti Rudarju bo današnja tekma 26. kola v Sežani.

Objavljeno
06. junij 2020 09.00
Posodobljeno
06. junij 2020 09.00
Trener Olimpije Safet Hadžić (desno) že čuti pritisk predsednika Milana Mandarića, danes pa ga bo »stiskal« še sloviti Mauro Camoranesi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana - Mura in Celje sta nadaljevanje ligaške sezone odprla s polnim izkupičkom, prvi tekmovalni konec tedna v 1. SNL pa bo zaokrožila nedeljska zadnja tekma 26. kola v Domžalah, kjer bo gostoval prvak Maribor. Toda najprej bodo oči televizijskih gledalcev uprte v Sežano, kjer bo danes gostovala Olimpija, jutri pa bo še derbi iz druge polovice lestvice v Sp. Šiški.

image
Mauro German Camoranesi. FOTO: Leon Vidic/Delo


Sežana: CB24 Tabor – Olimpija (sobota, sodnik Bojan Mertik, 18): Sežanska trenutna moč je večja uganka kot Olimpijina. Ko je udaril virus sars-cov-2, je bila zastrašujoča. Razkrila je, da ima najslovitejši mož v slovenskem klubskem nogometu Mauro Camoranesi bodisi tako močno karizmo, da iz igralcev iztisne vse najboljše, bodisi trenerski talent, ki ga sicer v Italiji ni še imel priložnosti pokazati.



Mariborčani, prvič letos brez Zlatka Zahovića in Darka Milaniča, igralno ne morejo biti bolj »zateženi«, kot so bili. Za novega trenerja Sergeja Jakirovića bo štart pomemben, takoj bo vedel, pri čem je.


Ljubljanski Safet Hadžić ima karizmo, s katero je omrežil ljubljanske privržence zeleno-belih, a požel je simpatije tudi drugje po državi. Še največ v Ljudskem vrtu. Z odličnim opažanjem in občutkom za igro je Olimpijo vrnil na vrh in si povrhu naložil breme, ki ga že pošteno čuti. Predsednik Milan Mandarić zahteva izključno naslov prvaka. Želel ga je že tudi zamenjati, ampak nato bi najbrž moral po hitrem postopku pobegniti v ZDA. Zdaj muhasti pokrovitelj čaka na najmanjši Hadžićev spodrsljaj.



Glede na odsotnost kaznovanih Endrija Čekičija in Magnyja Bagnacka, na novo poškodovanega Bojana Kneževića (tudi poškodovanega in že odpisanega Vitje Valenčiča) in strahu pred (ne)uspehom ima vajeti v rokah novi in pravi kapetan Tomislav Tomić. Vratar Nejc Vidmar kljub dejstvu, da je Ljubljančan, ne premore toliko vpliva in voditeljskih sposobnosti. Hercegovca poslušajo vsi in tudi slediti mu bodo morali na igrišču, na katerem bo zagotovo viden pred svojimi vrati in tekmečevimi. Pred slednjimi lahko vse neznanke reši prvi strelec Ante Vukušić. Ali Luka Menalo, Roman Bezjak, Stefan Savić. Olimpija ima dovolj adutov.

image
Mura se je v Kidričevem odlično ubranila številnih predložkov in si za torkov polfinalni pokalni dvoboj z Aluminijem okrepila samozavest. FOTO: Sobotainfo


Ljubljana: Bravo – Triglav (nedelja, Roman Glažar, 18): Tudi kri je že tekla v sila napetih medsebojnih tekmah v tej sezoni (oba sta bila doma boljša z 1:0) in tudi tretjemu dvoboju ne kaže, da bi minil izključno v športnem duhu. Vložek je prevelik in znanja premalo, da bi se eni ali drugi zanašali zgolj na taktično izpolnjevanje nalog. Oboji prav dobro vedo, da so bili uspešni le takrat, ko so se metali na »glavo«. Pa vendar; Šiškarji so doma favoriti, gostje pa so na začetku sezone vselej odlični. Ta postvirusni je že tretji začetek v tej sezoni. Še posebej pozorno kaže spremljati napadalca, domačega dalmatinskega Dinamovca Roka Baturino in gostujočega prekaljenega »tečneža« Luko Majcna. V boju za obstanek bodo njegovi goli šteli dvojno.

image
Prekmurski peklenšček v celjskem dresu Mitja Lotrič je zablestel že v prvi tekmi. FOTO: Leon Vidic/Delo


Domžale: Domžale – Maribor (Matej Jug, 20.30): Kot da bi začeli iz nič. Domžalčani slabši ne morejo biti, kot so bili, Mariborčani, prvič letos brez dvojca Zlatko Zahović-Darko Milanič, pa igralno ne še bolj »zateženi«, kot so bili. A pozor, lahko so še slabši, toda tudi boljši. Za novega mariborskega trenerja Sergeja Jakirovića je prvenstveni štart sila pomemben, takoj bo vedel, pri čem je – v strokovnem smislu, a še bolj pri tem, kako bodo nanj in na njegove poteze gledali navijači. Tudi športni direktor Oliver Bogatinov bo dobil »porcijo« zaušnic ali čestitk. Nekaj je res, o čemer je s kančkom žlehtnobe govoril tudi Zahović, oba sta začetnika in vajenca v tako zahtevnih vlogah. Toda manko igralskih veličin in voditeljskih podvigov še ne pomeni, da sta neustrezna za najuspešnejši slovenski klub.

Celje : Rudar 2:0 (0:0)

Arena Z'dežele, sodnik Asmir Sagrković (Vrhnika).
Strelca: 1:0 – Kerin (Lotrič, 47), 2:0 – Lotrič (83); Celje: Rozman, Marandici, Ćalušić, Stojinović, Kadušić (od 76. Brecl), Zaletel, Novak (od 75. Plantak), Lotrič, Kerin (od 90. Kljun), Božić (od 90. Koritnik), Vizinger (od 81. Pungaršek); Rudar: Radan, Pušaver, Džinić, Kašnik, Krefl, Črnčič (od 54. Filipović), Ćosić, Trifković (od 70. Koprivnik), Jovanović (od 51. Lelić), Radić, Kuzmanović; streli: 8:19; na vrata: 3:11; posest žoge v %: 53:47; koti: 8:5; prekrški: 19:19.


Aluminij : Mura 1:3 (0:1)

Šp. park, sodnik Damir Skomina (Koper).
Strelci: 0:1 – Maroša (Šušnjara, 19), 1:1 – Pečnik (Vrbanec, 55), 1:2 – Cipot (Maruško, 75), 1:3 – Maruško (83); Aluminij: Kovačić, Pantalon, Kontek, Ploj, Pečnik (od 69. Horvat), Jakšić, Šaka (od 77. Petek), Čermak (od 86. Flakus-Bosilj), Matjašič, Vrbanec (od 78. Muminović), Živković; Mura: Obradović, Šturm, Maruško, Gorenc, Kous, Horvat (od 90. Brkić), Kouter, Cipot (od 86. Mandić), Bobičanec (od 87. Žižek), Šušnjara (od 82. Karničnik), Maroša; rdeči karton: Kontek (73); streli: 6:14; na vrata: 1:8; posest žoge v %: 49:51; koti: 7:4; prekrški: 16:12.

Vrstni red: Olimpija 50, Celje 48, Aluminij 45, Maribor 43, Mura 41, Tabor 29, Bravo 28, Triglav 27, Domžale 26, Rudar 10.


image
Novega trenerja Maribora Sergeja Jakirovića čaka neugodna prva tekma v 1. SNL v Domžalah. FOTO: Jaka Arbutina


Maribor je lahko tudi prvak, če bi pod dirigentsko paličico novega dvojca dosegel še kaj več, bi bila tudi ZZ in DM hitro v njegovi senci. Morda so novo mariborsko podobo razkrile tri pripravljalne tekme, enajst golov so zabili vijolični. Delno na razpotju so tudi Domžalčani: tretji del sezone morajo zdržati in se izogniti dodatnim kvalifikacijam, potem pa se na novo lotiti strategije, ki bo vrnila klub v slovenski vrh. Ne bo lahko.

image
V Kidričevem je Mura prvič v tej sezoni premagala Aluminij, med junaki zmage s 3:1 je bil tudi komaj 19-letni Kai Cipot, strelec gola za 2:1. FOTO: Sobotainfo