Osterc pokopal »rudarje«, Juninho »naftaše«, Celje do točke v N. Gorici

Tri tekme 22. kroga prve slovenske lige so že končane. Uspešnejši so bili gosti; Luka Koper je ugnala velenjski Rudar z 1:0, Domžale so bile boljše od Nafte s 3:2, Celje je remiziralo v Novi Gorici (1:1). Jutri se bosta udarila Triglav in Primorje.

Objavljeno
12. marec 2011 19.25
R. T., delo.si
R. T., delo.si

Rudar Velenje - Luka Koper 0:1 (0:0)

Stadion Ob jezeru, gledalcev 700, sodniki: Glažar, Rajh (oba Hajdina) in Bezjak (Gorišnica).

Strelec: 0:1 Osterc (54.).

Rudar: Jahič, Mujaković, Cipot, Trifković (od 46. Tolimir), Mešić, Rotman (od 62. Čadikovski), Berko, Roj, Bratanović (od 73. Grbić), Jelečević, Dedić.

Luka Koper: Hasić, Blažič (od 90. Handanagić), Guberac, Kovačević (od 72. Marijanović), Vasiljev, Grižonič, Marčeta, Brulc (od 87. Karič), Hadžić, Djukić, Osterc.

Rumena kartona: Blažič, Hadžič.

Velenjčani so po neodločenem izidu in dveh porazih v spomladanskem delu prvenstva še naprej brez zmage. Koprčani pa so se po porazu s Triglavom v prejšnjem krogu pobrali in po zaslugi Milana Osterca dosegli 11. zmago sezone ter se še utrdili na tretjem mestu prvenstvene lestvice.

Domači trener Bojan Prašnikar tokrat ni mogel računati na kaznovana Aleša Jeseničnika in Nenada Novakovića, medtem ko je na drugi strani Primož Gliha pogrešal predvsem Aljaža Struno. Dvoboj se je začel kar dinamično z nekaj polpriložnostmi na obeh straneh.

Prvo resnejšo priložnost pa je v 17. minuti na domači strani zapravil Elvis Bratanović, ki je zadel okvir gola in tudi ob koncu polčasa bil še dvakrat nevaren. Kljub temu so bili Koprčani po prikazanem malce boljši tekmec, toda pri zaključkih akcij so bili njihovi igralci premalo natančni (Danijel Marčeta, Mitja Brulc, Ivica Guberac ...).

Primorci so odločneje začeli tudi drugi polčas in že v 54. minuti povedli, ko je Osterc iz bližine unovčil Brulčevo podajo v gneči v kazenskem prostoru. Koprčani so bili blizu povišanja vodstva v 64. minuti, ko je Konstantin Vasiljev dobro izvedel prosti strel, a meril le za nekaj centimetrov previsoko.

Sledila je bolj umirjena predstava brez priložnosti, šele v 77. in 83. minuti je Vasiljev znova sprožil v okvir vrat, a brez uspeha. Tudi končnica je minila brez vidnejših akcij, ki bi lahko spremenile razplet srečanja, tako da so se polnega izkupička veselili Koprčani.

Nafta Lendava - Domžale 2:3 (1:2)

Mestni stadion, gledalcev 600, sodniki: Šart (Prevalje), Kresnik (Radlje ob Dravi) in Jovanovič (Celje).

Strelci: 0:1 Juninho (14.), 1:1 Vinko (18.), 1:2 Vuk (42.), 2:2 Jovanović (65.), 2:3 Juninho (73.).

Nafta: Jozić, Matjašec, Lazić, Levačič (od 71. Prašnikar), Balažic, Lesjak, Vaš, V?r?š (od 31. Tomažič-Šeruga), Dvorančič (od 58. Jovanović), Ibraimi, Vinko.

Domžale: Brljak, Topić, Elsner, Zec, Apatič, Teinović, Brezovački, Seferović (od 69. Drevenšek), Vuk, Pekič (od 74. Smukavec), Juninho.

Rumeni kartoni: Vaš, Lesjak, Matjašec; Smukavec, Zec.

Rdeč karton: Vuk (60.).

Po vseh težavah in rezultatskih neuspehih so Lendavčani doživeli še tretji zaporedni poraz, kar jih vedno bolj potiska proti repu lestvice. Na drugi strani so Domžalčani potrdili drugo mesto, pa čeprav so zadnje pol ure igrali z igralcem manj. Odločilni gol je zabil Juninho, sicer strelec kar dveh zadetkov na tekmi.

Vetrovno vreme je močno oviralo igralce obeh moštev, tako da so ti težko nadzorovali žogo. Po prvem neposrednem strelu na gol tekmeca, pa so gosti vseeno povedli, potem ko je v 14. minuti s slabih 20 metrov sprožil Juninho, žoga pa se je ob slabem posredovanju vratarja Nemanje Jozića pod njim skotalila v mrežo. Nafta je odgovorila štiri minute pozneje. Vedran Vinko je z 18 metrov z desne strani natančno meril in zadel nasprotni spodnji kot.

Le minuto zatem je iz ugodnega položaja Damir Pekič slabo streljal z glavo mimo desne vratnice, šest minut pred koncem prvega dela pa je za domače poskusil še David Tomažič-Šeruga s precejšnje razdalje (25 metrov), toda preslabo za dobro postavljenega Darka Brljaka.

V nasprotnem napadu, ki je veliko obetal, je priložnost zapravil Zoran Lesjak, ki je pretiraval s preigravanjem. V 42. minuti so gosti spet povedli. Neodločna obramba je nemo spremljala gostujočo akcijo, ki jo je s strelom pod prečko zaključil Slobodan Vuk z dobrih desetih metrov.

Nafta je v nadaljevanju zaigrala še bolj napadalno in v 58. minuti zapravila priložnost za izenačenje. Arpad Vaš je z desne strani poslal uporabno podajo v sredino, Lesjak pa je v padcu z glavo za las zgrešil cilj. Dve minuti pozneje so Domžalčani ostali le z desetimi igralci na igrišču, saj si je po grobem prekršku Vuk prislužil izključitev.

Številčno premoč so Lendavčani izkoristili pet minut pozneje, ko je Rade Jovanović z odličnim strelom z 20 metrov zadel desni spodnji kot gostujočih vrat. Sledil je silovit pritisk Nafte in še dve priložnosti (Luka Prašnikar, Agim Ibraimi) ter kazen v 73. minuti.

Po hudi napaki Marka Balažica je Juninho sprejel darilo in rutinirano zadel mrežo nemočnega Jozića. Po tem zadetku so Lendavčani padli v igri in oživeli spet v zadnjih minutah tekme, ko so imeli še dve priložnosti. Prvo je zapravil Vinko z glavo, zatem pa so gosti v kazenskem prostoru podrli Prašnikarja, a se sodnik ni odločil za najstrožjo kazen.

 

Hit Gorica - CM Celje 1:1 (0:1)

Športni park, gledalcev 400, sodniki: Drečnik (Zagorje ob Savi), Kokolj (Škofljica) in Pavlič (Laze pri Tuhinju).

Strelca: 0:1 Akakpo (28.), 1:1 Plut (54.).

Hit Gorica: Simčič, Galešić, Vicente, Kršić, Plut (od 82. Martinovič), M. Mevlja, N. Mevlja, Arčon, Širok, A. Jogan, Gregorič.

CM Celje: Mujčinović, Akakpo, Brezič, Popović (od 83. Zajc), Kapić, Radulović, Pavlovič, Gobec, Firer, Vidmajer, Štraus (od 66. Kačičnik).

Rumeni kartoni: Arčon, Plut; Popović, Gobec, Firer.

Rdeč karton: Arčon (73.).

Novogoričani, ki so v prejšnjem krogu odvzeli skalp vodilnemu Mariboru, so se danes proti Celjanom morali zadovoljiti s točko. Z njo ne bodo preveč razočarani, saj so od 73. minute igrali z igralcem manj. Gorica ostaja na petem, Celje pa na devetem mestu prvenstvene lestvice.

Obe ekipi sta bili kar precej oslabljeni. Pri domačih ni bilo Amedeja Vetriha, Luke Volariča, Daliborja Stojanoviča, Borisa Mijatoviča, Krisa Jogana, Danjela Rakuščka, Enesa Demirovića in Arisa Zarifovića, pri gostih pa so manjkali Klemen Medved, Mario Močič, Roman Bezjak in Domen Beršnjak.

Brez odsotnih so se sprva bolje znašli Celjani, ki so začeli bolje in imeli premoč na igrišču, a dolgo jim ni uspelo izpeljati posebej nevarne akcije. Po dveh poskusih Zorana Pavloviča (enkrat kar neposredno iz kota) so Celjani povedli v 28. minuti. Gosti so izvedli kot, do žoge pa je na desetih metrih prišel Serge Akakpo in premagal Vasjo Simčiča. Domačini so se trudili izenačiti, a so na to morali počakati do drugega polčasa.

Najprej sta sicer pri gostih poskusila Pavlovič in Bekim Kapić, v 54. minuti pa so se domačini le veselili zadetka, ko je Vito Plut iz skoraj"mrtvega"kota ukanil Amela Mujčinovića. Po tem golu so pobudo prevzeli domačini, toda v 73. minuti so po drugem rumenem kartonu Sandija Arčona na zelenici ostali le z deseterico.

Kljub številčni prednosti pa si Celjani niso znali priigrati kakšne odmevnejše priložnosti. Imeli so nekaj možnosti po podajah iz kota, toda niti ena ni bila dovolj natančna za nevarnejši strel. Tako je ostalo pri delitvi točk.