Osvaldo: nogometaš z vzdevki kojot, boem in cigan

Italijanski nogometaš Pablo Osvaldo je na svojem prvem nastopu za reprezentanco proti Bolgariji dosegel dva gola.

Objavljeno
16. september 2012 12.53
SOCCER-WORLD/ITALY
G. N., šport
G. N., šport
Mauro Camoranesi je Argentinec z naslovom svetovnega prvaka, Thiago Motta Brazilec z naslovom evropskega podprvaka, Argentinec Pablo Osvaldo bi bil lahko prvi strelec. Trojica naturaliziranih Italijanov je bila dodana vrednost »squadre« azzurre, pri čemer je zadnji med njimi, Osvaldo, svoj prvi nastop v prvi enajsterici Italije začinil pred tednom dni z dvema goloma.

»Če sem iskren, sem zadovoljen le polovično. Srečen sem, ker sem zabil gola, toda še bolj bi bil, če bi zmagali. To je bila nepozabna tekma,« je dejal junak sofijskega dvoboja.

Letnik 1986 in odkritje Atalante, ki ga je leta 2006 iz argentinskega Huracana pripeljala v Italijo in ga takoj posodila Lecceju, je v najboljšem možnem slogu začel pisati svojo italijansko reprezentančno zgodbo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji. Bolgariji je nasul svoja prva gola, ki sta Italiji prinesla točko, toda napadalec s pričesko s konjskim repom ima res nekaj več kot le videz latinskega ljubimca, ki na Španskih stopnicah kot v zasedi čaka na svoj plen. Ima nagon plenilca za goli ter tudi prefinjen in dovršen slog za zabijanje golov. Iznajdljiv in domiseln je. Njegova paleta golov je raznovrstna in v njej ne manjka najbolj atraktivnih. Proti Interju v drugem kolu serie A je Tottijevo vodeno podajo spremenil v matni dotik, lob in gol za vodstvo z 2:1, ki je prelomil tekmo. Enkratno in vredno ovacij.

»Nisem bil zadovoljen s selektorjevo odločitvijo, da me ni uvrstil v zasedbo za Euro,« je komentiral izbor Cesareja Prandellija. Povsem drugačen pristop je ubral ob izboru kandidatov za prva kvalifikacijska nastopa za SP proti Bolgariji in Malti.

»Izjemno bom počaščen, če bom dobil priložnost za igro, in dal bom vse od sebe, toda že zdaj sem presrečen, ker sem med reprezentanti,« je dejal v Buenos Airesu rojeni napadalec, ki je po prvih učnih letih v Italiji leta 2010 odšel v Barcelono k Espanyolu. V Kataloniji je zasijal in si lani poleti prislužil klic Rome. Rimski klub je stal zajetno vsoto, 18 milijonov evrov. Pod taktirko Luisa Enriqueja mu je šlo kar dobro od nog, Romi malo manj, zato je Enrique odšel, prišel pa maestro Zdenek Zeman. Češki strokovnjak je Osvalda dobro poznal še iz obdobja pri Lecceju.

»Zelo lepo se je bilo srečati z Zemanom po tolikih letih. A tedaj sem bil še otrok. Zdaj je položaj drugačen, toda odnos s trenerjem je bil vselej odličen. Sploh se ni spremenil, še vedno trdo treniramo,« je svojega učitelja pohvalil Argentinec, ki je postal italijanski državljan že leta 2007 in je tudi igral za selekcijo do 21 let. Osvaldo je obseden s tem, da v navezi s Francescom Tottijem Romo popelje na vrh in osvoji scudetto, naslov državnega prvaka. »Vselej sem si želel igrati s takšnim šampionom, kot je Totti. Mislim, da veste, zakaj,« je o rimskem cesarju v 21. stoletju povedal Osvaldo, potem ko se je z izjemnim plejmejkerjem resnično ujel v igri. Tottijeve podaje imajo oči, Osvaldove noge pa so dinamitne. »Ne hitimo. Počakajmo deset tekem, potem bomo lahko realno ocenili, kaj in koliko zmoremo,« je razmišljal o boju za scudetto. Najbrž bi mu najbolj cenjena italijanska lovorika tudi res odprla vrata še večjih klubov, kot je Roma. Poleti ni manjkalo snubcev od Milana in celo do Reala. A ob omembi najslavnejših klubov je bila zmeraj opomba - če bo odšel Gonzalo Higuain.