Nogometni drobiž: Partizanov sovražni transparent pod lupo Uefe

Nekdanjemu nogometnemu asu Zinedinu Zidanu grozi do pol leta kazni, Brandão suspendiran zaradi udarca po nosu.

Objavljeno
19. september 2014 13.56
SOCCER-EUROPA/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ženeva - Evropska nogometna zveza (Uefa) je pod lupo vzela transparent, ki so ga navijači srbskega Partizana razvili med sinočnjo tekmo skupinskega dela evropske lige s Tottenhamom (0:0), saj naj bi bil žaljiv do Židov. Privrženci beograjskega kluba so na južni tribuni štadiona res izobesili plakat, s katerim so pokazali sovražno nastrojenost do Židov, Tottenham ima namreč med svojimi navijači precej predstavnikov te verske skupnosti. Plakat so opazili tudi predstavniki gostujočega kluba in nanj opozorili predstavnike Uefe, trener Mauricio Pochettino pa je dejal: »Sam ga sicer nisem videl, če pa je to res, gre za skrajno sprevrženo, sramotno in žaljivo dejanje.« Partizan, pri katerem si kruh služi tudi slovenski reprezentant Branko Ilić, so v preteklosti že večkrat udarili žepu, leta 2007 so ga celo za leto dni izključili iz evropskih tekmovanj zaradi navijaških izgredov v Mostarju na tekmi z Zrinjskim.

»Neizobraženemu« Zidanu grozi kazen

Ker je nekdanji francoski superzvezdnik Zinedine Zidane v tretji španski nogometni ligi vodil moštvo Real Madrid Castilla brez ustrezne licence oziroma formalne izobrazbe, na kar je s prijavo opozoril direktor Nacionalnega izobraževalnega centra za nogometne trenerje (Cenafe) Miguel Galan, mu grozi od štiri do šestnajst tekem prepovedi vodenja ekipe. Tekmovalni odbor trenutno še preiskuje, ali je Zidane kršil katerega od pravil, nato pa bo odločil, kolikšno kazen (od nič do šest mesecev) mu bo naložil. Pri Realovi zasedbi B zatrjujejo, da je prvi trener moštva Sergio Sanchez, Francoz pa opravlja vlogo drugega trenerja, vendar pa so njegovi nasprotniki predstavili (video)dokumentacijo, ki klub postavlja na laž. Prvi trenerji morajo sicer imeti v Španiji tretjo stopnjo trenerske diplome, ki pa je Zidane še nima v žepu. »Madridski Real je svetovna klubska inštitucija, a mora vseeno spoštovati enaka pravila kot konkurenca, sicer je tekmovanje nepravično,« je prepričan Galan.

Brandãu polletni suspenz

Brazilski napadalec Brandão, novopečeni član francoske Bastie, bo moral zaradi nedavnega incidenta, ko se je po tekmi s PSG lotil rojaka z italijanskim potnim listom Thiaga Motte, šest mesecev prisilno mirovati. Prekaljeni 34-letnik se je spozabil ob odhodu z igrišča, ko je v tunelu počakal Motto, ga treščil po nosu in nato zbežal v garderobo, ki so jo morali zastražiti varnostniki, dokler se strasti niso pomirile. Brandão bo lahko vnovič zaigral 21. februarja prihodnje leto, na zagovoru na sodišču v začetku novembra pa se bo skušal vsaj izogniti zaporni kazni, ki mu ravno tako grozi. Brazilec ima sicer kronične težave z živci: v minuli sezoni je mahnil igralca PSG Yohana Cabayeja in si prislužil prepoved nastopanja v treh dvobojih, že marca 2011 pa so ga še kot člana Marseillea obtožili posilstva 23-letnice, a so ga zavoljo pomanjkanja dokazov oprostili.