Pep Guardiola lovi rekordnih sedem lovorik

Napočil čas za prve četrtfinalne tekme: v polfinale Juventus, Barcelona, Liverpool in ManCity?

Objavljeno
08. april 2019 09.30
Posodobljeno
08. april 2019 09.30
ManCityjev trener Pep Guardiola (desno) in njegov 120 milijonov evrov vredni eksponat Raheem Sterling. FOTO: Reuters
Danes smo vstopili v 11. »teden lige prvakov«, ki prinaša prvo polovico četrtfinalnih tekem. Juventus bo zanesljivo boljši od Ajaxa, Barcelona bo izločila Manchester United, Porto nima kaj iskati v spopadu z Liverpoolom, Tottenham bo doživel »brexit« v angleškem derbiju z Manchester Cityjem. Če verjamemo stavnicam …

image
Tudi Lionel Messi igra v fantastični formi. FOTO: Reuters


Če bi obveljala napoved stavnih hiš, bi se v polfinalnih tekmah v zadnjem tednu aprila in prvem tednu maja udarili za junijski vrhunec v Madridu Juventus in Manchester City ter Barcelona in Liverpool. Finale med Cityjem in Barço naj bi prvič v zgodovini lige prvakov pripadel – Manchester Cityju. Bomo videli, kako (ne)predvidljiv bo teden, v katerega smo vstopili danes. Gotovo bodo navijači spremljali dva spektakularna večera, enako intenzivno naj bi bilo tudi naslednji teden, ko bodo igrali povratne dvoboje v Portu, Manchestru, Torinu in Barceloni.


Favoriti in avtsajderji ...


Seveda drži: v tekmovanju, v katerem tržna vrednost igralcev presega 15 milijard evrov, v katerem vsi »trenirajo enako« in je težko karkoli prikriti tekmecu, je nehvaležno govoriti o domnevnih favoritih in avtsajderjih. Toda vselej bo nekdo igral v boljši formi kot drug, pogosto bo posegla v dvoboje tudi sreča, karkoli že to pomeni v vrhunskem športu. Tega se še kako dobro zaveda sloviti Pep Guardiola, eden najboljših nogometnih trenerjev na svetu in vrhunski poznavalec zakonitosti kolektivnega športa. Guardiola je v tej sezoni že ozaljšal svojo vitrino z lovoriko za zmago v angleškem ligaškem pokalu, konec tedna se je z Manchester Cityjem zavihtel še v finale pokala FA, odlično mu kaže tudi v angleškem prvenstvu in – ligi prvakov.

image
Mohamed Salah bo eden glavnih adutov Liverpoola. FOTO: Reuters


»Verjemite mi, da je skoraj nemogoče osvojiti vse štiri lovorike v isti sezoni. Skoraj. Zato kar postavite to trditev v naslove svojih člankov, resnično. Neverjetno je, da imamo v tem obdobju sezone odprte prav vse fronte, gre za čudež. Ko smo v minuli sezoni osvojili 100 točk, so vsi pričakovali, da nas bo pozneje zajela vzvišenost. Toda ne, igralci so naredili še korak naprej in ohranjajo možnosti za vse štiri lovorike, čeprav na sleherni tekmi kdo odpade zavoljo poškodbe. To je neverjetno in na nek način fantastično,« je zatrdil Guardiola, ki resda pozna podobno imenitne občutke. Katalonski trenerski mag je namreč v sezoni 2008/09 osvojil celo šest (!) lovorik, potem ko si je na klopi Barcelone pripisal španske prvenstvo, pokal in superpokal, ligo prvakov, evropski superpokal in decembra še Fifino svetovno prvenstvo.

Ključni poudarki četrtfinala
Napočil čas za predzadnje sito do vrhunca lige prvakov na štadionu Atletica.
V torek prvi tekmi v Liverpoolu in Londonu, v sredo v Amsterdamu in Manchestru.
Skupna tržna vrednost igralcev v ligi prvakov presega 15 milijard evrov.
Manchester United bo imel štiri dni počitka več kot njegova tekmica Barcelona.


Seveda je ponovljiv tudi ta navidez nemogoč rekord, še več, Guardiola bi ga lahko teoretično celo presegel; Angleži namreč v primerjavi s Španci (in večino na stari celini) igrajo dve pokalni tekmovanji. Manchester City se torej v resnici poteguje za sedem lovorik.


ManCity in Ajax v odlični formi


Prvi izziv bo resda sledil že ta teden v ligi prvakov. Uefa je sporočila imeni sodnikov, ki bosta nadzorovala torkov večer: tekmo med Liverpoolom in Portom bo vodil Španec Antonio Miguel Mateu Lahoz, angleški derbi na novem štadionu Tottenhama pa nizozemski mož v črnem Björn Kuipers.

image
Luis Suarez je v derbiju z Atleticom potrdil dobro formo. FOTO: Reuters


Pregled trenutne forme okteta najboljših v ligi prvakov? V zadnjih desetih tekmah beleži najboljšo bilanco zmag, remijev in porazov prav Manchester City (9-1-0), sledijo Ajax (9-0-1), Barcelona (8-2-0), Juventus (8-2-0), Porto (8-1-1), Liverpool (7-3-0), Tottenham (5-4-1) in Manchester United (5-4-1). Po drugi strani je vstopil v novi teden najbolj spočit prav Man. United, ki je igral zadnjo tekmo prejšnji torek v Wolverhamptonu. »Rdeči vragi« bodo imeli torej na voljo kar štiri dni več za počitek in pripravo na tekmo kot njihova tekmica Barcelona, ki je igrala enega od derbijev sezone v soboto zvečer. Podobno velja za par Tottenham vs Manchester City (sreda proti soboti).